Μάνουελ Νόιερ: Ο αδιαμφισβήτητος «Θεός» της Μπάγερν

Μάνουελ Νόιερ: Ο αδιαμφισβήτητος «Θεός» της ΜπάγερνmkatsafaΤρί, 02/09/2021 - 15:09

H Γερμανία αναδείκνυε πάντα σπουδαίους τερματοφύλακες που άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από τους «παλιούς» Τόνι Τούρεκ, Ζεπ Μάγιερ και Αντρέας Κέπκε, μέχρι τους πιο πρόσφατους Όλιβερ Καν και Μάνουελ Νόιερ. Όταν αναφερόμαστε στη Μπάγερν, τρεις τερματοφύλακες είναι αυτοί που δημιούργησαν μία ξεχωριστή «σχολή». Μάγιερ, Καν και Νόιερ. Κάποτε όταν ρωτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της

Μπάγερν και μεγάλη δόξα των Βαυαρών, Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε ποιος είναι ο κορυφαίος γκολκίπερ στην ιστορία της ομάδας είχε πει χωρίς δισταγμό: «Και οι τρεις είναι σπουδαίοι τερματοφύλακες, αλλά νομίζω ότι ο Νόιερ ανέβασε αυτή τη θέση σε άλλο επίπεδο. Είναι ο καλύτερος στον κόσμο και πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος!». Αυτή λοιπόν είναι η άποψη του Ρουμενίγκε. Έχει όμως δίκιο; Ας δούμε λοιπόν τα πεπραγμένα αυτών των σπουδαίων γκολκίπερ.

ΖΕΠ ΜΑΓΙΕΡ (1962-80)
Εμφανίσεις στη Μπουντεσλίγκα: 473  
Γκολ που δέχτηκε: 653
Απαραβίαστη εστία: 137 φορές

Είκοσι τέσσερις τερματοφύλακες κάθισαν κάτω από τα δοκάρια της Μπάγερν μετά την άνοδο της στη Μπουντεσλίγκα το 1965. Ο Ζεπ Μάγιερ ήταν ο πρώτος. Ο Μάγιερ πραγματοποίησε 473 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τη Μπάγερν, με ένα ρεκόρ 422 συνεχόμενων εμφανίσεων, σε μία εποχή δόξας του συλλόγου, όπου ηγήθηκε της αμυντικής γραμμής με την τεράστια κλάση του. Μεταξύ του 1969 και του 1976, οι Βαυαροί κέρδισαν - μεταξύ άλλων – τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Γερμανίας, καθώς και τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Ο Μάγιερ είχε το ψευδώνυμο «η γάτα από την Άντζινγκ» λόγω των αντανακλαστικών της γάτας και του μικρού δήμου της Βαυαρίας όπου πέρασε μεγάλο μέρος ως παιδί. Εκτός από τις αντιδράσεις του που πράγματι έμοιαζαν με της γάτας, συχνά έβγαινε και μακριά από τα δοκάρια του για να σταματήσει κάποιο κίνδυνο και γι΄αυτό χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρος σε αυτή τη θέση. Είχε δηλαδή χαρακτηριστικά σύγχρονου τερματοφύλακα.

ΟΛΙΒΕΡ ΚΑΝ (1994-2008)
Εμφανίσεις στη Μπουντεσλίγκα: 429 (με Μπάγερν)  
Γκολ που δέχτηκε: 407
Απαραβίαστη εστία: 169 φορές

Ο επόμενος σπουδαίος ηγέτης στην άμυνα για τη Μπάγερν και την Εθνική ήταν ο Όλιβερ Καν και δικαιολόγησε βέβαια με το παραπάνω τα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ – ποσό ρεκόρ τότε για έναν τερματοφύλακα – που δαπάνησαν οι Βαυαροί για να τον αποκτήσουν από τη Καρλσρούερ. Εκείνος ανταπέδωσε με 14 χρόνια σπάνιας προσφοράς στην ομάδα του Μονάχου. Ανίκητος κάτω από το τέρμα του, με απίστευτα ρεφλέξ και γρήγορη σκέψη, ο Καν ήταν αναμφίβολα το καλύτερο Νο1 της γενιάς του.

Η συλλογή τροπαίων του, περιλάμβανε οκτώ τίτλους στη Bundesliga και το UEFA Champions League το 2000/01. Δύο διαδοχικές χρονιές αναδείχτηκε ποδοσφαιριστή της χρονιάς, κατέλαβε επίσης την τρίτη θέση στην κατάταξη της «Χρυσής Μπάλας» το 2001 και το 2002, ενώ το ρεκόρ του για τα 204 ματς με απαραβίαστη εστία στη Bundesliga, παραμένει το απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Για πόσο καιρό, είναι στα χέρια και στα πόδια του μακροχρόνιου διαδόχου, του Μάνουελ Νόιερ.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΙΕΡ (2011- σήμερα)
Εμφανίσεις στη Μπουντεσλίγκα: 269 (με Μπάγερν)  
Γκολ που δέχτηκε: 186
Απαραβίαστη εστία: 139 φορές

Τερματοφύλακας μεν, έξτρα κεντρικός αμυντικός δε. Εκπληκτική τεχνική για γκολκίπερ, είναι ο παίκτης που ουσιαστικά «στήνει» το παιχνίδι από τη ζώνη άμυνας. Τρία χρόνια κενό έμειναν από το τέλος της καριέρας του Καν και τον ερχομό του Νόιερ από τη Σάλκε. Σε αυτό το διάστημα η Μπάγερν τερμάτισε, 2η, 1η και 3η στη Μπουντεσλίγκα, κέρδισε ένα Κύπελλο Γερμανίας και έφτασε μία φορά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, αλλά ηττήθηκε από την Ίντερ στον τελικό της Μαδρίτης.

Μετά τον ερχομό του Νόιερ, η Μπάγερν κέρδισε 8 από τους πιθανούς 9 τίτλους στη Μπουντεσλίγκα, 5 Κύπελλα, και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 96 φορές διεθνής τερματοφύλακας, έχασε τη σεζόν 2017/18, λόγω ενός κατάγματος στο μετατάρσιο, αλλά αυτή ήταν και η μοναδική του απουσία, αξιοσημείωτο επίτευγμα αν λάβουμε υπόψη μας, ότι από το 2008 παίζει με μία μεταλλική πλάκα στο δεξί του πόδι!

Ωστόσο, ο Nόιερ είναι ένας εξαιρετικός αθλητής. Η αναλογία νικών της Μπάγερν με τον Καν στα γκολπόστ ήταν 60,6%. Στην εποχή του Νόιερ έχει αυξηθεί σχεδόν στο 77%. Έχει αναδειχτεί 5 φορές καλύτερος γκολκίπερ από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου και δέχεται γκολ κάθε 129 λεπτά στη Μπουντεσλίγκα, το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ.

Πέρα από τις δυνατότητες του κάτω από το τέρμα, ο αρχηγός της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας έχει εξελιχθεί σε έναν τερματοφύλακα-λίμπερο, ικανό να διαλύσει τις επιθέσεις των αντιπάλων πολύ πέρα από τα όρια της περιοχής του, συμμετέχοντας ενεργά στο play-up παιχνίδι. Ο πρώην προπονητής της Μπάγερν, Πεπ Γκουαρντιόλα, είχε μάλιστα την ιδέα την οποία είχε μεταφέρει στον Ρουμενίγκε, να δοκιμάσει τον Νόιερ στο κέντρο του γηπέδου. Ο διοικητικός παράγοντας της Μπάγερν αρνήθηκε, αλλά συμφώνησε ότι η ικανότητα του Νόιερ με τη μπάλα στα πόδια σήμαινε ότι δεν ήταν και τόσο περίεργη πρόταση. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα πήγαινε καλά στο κέντρο, αλλά ο Μάνουελ κατέχει στον μέγιστο βαθμό την τέχνη του τερματοφύλακα και έφερε επανάσταση στη θέση», είχε πει ο Ρουμενίγκε σε συνέντευξη του στο περιοδικό του συλλόγου. Ενώ οι συμπατριώτες του Νόιερ, οι Μάγιερ, Καν, αλλά και οι Πφάφ, Άουμαν υπήρξαν αληθινά σπουδαίοι τερματοφύλακες, ο Νόιερ είναι ο αδιαμφισβήτητος «ΘΕΟΣ» της Μπάγερν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Bundesliga - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Bayern Munich - Ποδόσφαιρο Off Off mkatsafa Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FC Bayern Munich ΓΕΡΜΑΝΙΑ H Γερμανία αναδείκνυε πάντα σπουδαίους τερματοφύλακες που άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από τους «παλιούς» Τόνι Τούρεκ, Ζεπ Μάγιερ και Αντρέας Κέπκε, μέχρι τους πιο πρόσφατους Όλιβερ Καν και Μάνουελ Νόιερ. Article publish on Τρί, 02/09/2021 - 15:09 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα