Κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να κάνουν τις έξυπνες πόλεις… χαζές

Ηλιακά πάνελ, σταθμοί ταχείας φόρτισης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες που αποθηκεύουν πράσινη ενέργεια, έξυπνα σπίτια, αυτοκίνητα, ψυγεία και τα λοιπά. Με λίγα λόγια έξυπνες πόλεις. Για κάποιους μπορεί να έρχονται από το μέλλον αλλά για κάποιους άλλους είναι ήδη εδώ. Η Βόρεια Ευρώπη πρωτοστατεί. 

Η Κοπεγχάγη είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που το κάνουν. «Κέντρο» της προσπάθειας αυτής είναι το EnergyLab, ένα μεγάλο έργο στο οποίο συμμετέχουν 1.400 νοικοκυριά στην ανανεωμένη φουτουριστική συνοικία Νόρντχαβν που τώρα πια δεν θυμίζει τον παλιό της εαυτό, ένα βιομηχανικό λιμάνι.

Πρόκειται για ένα έργο με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου ενεργειακού συστήματος, που ενσωματώνει την αυτοματοποιημένη τεχνολογία. Τα σπίτια των κατοίκων που συμφωνούν να συμμετάσχουν στο έργο εφοδιάζονται με έξυπνα gadget που τους το επιτρέπουν. 

Την ίδια ώρα που αυτά γίνονται στην Κοπεγχάγη, η Βιέννη βγάζει στο δρόμο ηλεκτρικά οχήματα συλλογής απορριμμάτων και η Στοκχόλμη πειραματίζεται με έξυπνους κάδους απορριμμάτων και έξυπνο έλεγχο της κυκλοφορίας. Και γενικά οι ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις κάνουν ένα αγώνα δρόμου για να γίνουν πιο έξυπνες. Σαν σύνολο η ΕΕ συμμετέχει στην προσπάθεια με διάφορες κινήσεις. Για παράδειγμα σκοπεύει να αντικαταστήσει τουλάχιστον το 80% των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας με έξυπνους μετρητές μέχρι το 2020, αν και το έργο κινείται με βραδύτερο ρυθμό από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ένα τέτοιου είδους φουτουριστικό μέλλον παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τεχνολογικής σκοπιάς αλλά και από περιβαλλοντικής αφού τα περισσότερα τέτοιου είδους έργα συνδέονται εκ των δημιουργών τους με μειωμένους ρύπους και πράσινες πολιτικές. Έχουν όμως σίγουρα μια αχίλλειο πτέρνα η οποία δεν είναι καθόλου μηδαμινή. Λέγεται ασφάλεια και κινδυνεύει από τους χάκερς και τις κυβερνοεπιθέσεις

Ο κίνδυνος για την κυβερνοασφάλεια


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα