Κορονοϊός: Τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών – Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 80 και άνω

Σε σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna,

4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12-17 με ανοσοκαταστολή, για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.

Επίσης, για παιδιά 12-17 ετών με αυξημένους κινδύνους συστήνεται η χορήγηση της τρίτης δόσης μετά από εξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.

“Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου”, υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

“Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (α’, β’ και γ’ δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό”, προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων” ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε:

“Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό προτείνουμε 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική για τους πολίτες άνω των 60 ετών”.

Όπως διευκρίνισε, η τέταρτη δόση συστήνεται σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά για όλους τους άνω των 60 ετών. Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα γίνει η αρχή με τους 80 και άνω και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα για τους 70-79 ετών και ακολούθως για τους 60-69 ετών.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Τέταρτη, Πέμπτη 7 Απριλίου,koronoios, tetarti, pebti 7 apriliou