Κορονοϊός: Καλπάζουν τα κρούσματα, τρομάζει η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου

Η χθεσινή εκτόξευση των νέων κρουσμάτων, με πάνω από τέσσερις χιλιάδες διαγνώσεις σε ένα εικοσιτετράωρο σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έθεσε σε εγρήγορση λοιμωξιολόγους και υπουργείο Υγείας.

Αν και ειδικοί έκαναν λόγο άνοδο της διασποράς μέσα στον Αύγουστο, λόγω της κινητικότητας των διακοπών, αυτή ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά το Δεκαπενταύγουστο και την επιστροφή εκδρομέων από νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – όπως η Κρήτη,

η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Τήνος και η Ρόδος – στα αστικά κέντρα δεν είναι ευοίωνες.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι εμφανής σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 219 και το ποσοστό θετικότητα σκαρφάλωσε στο 4,09% σε 102.275 τεστ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας παραμένουν σταθερά άνω από τις διακόσιες (211 στην τελευταία έκθεση) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έφτασε πλέον τους 206 ασθενείς. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι πλέον εμφανής.

Συγκράτηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται ακόμη να μπορεί να επιτευχθεί, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και επειδή έχει μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός των νέων ραντεβού για εμβολιασμό λόγω των διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες πραγματοποιήθηκαν μόλις 31.300 εμβολιασμοί, ενώ οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ήταν 7.553.

Σε επιφυλακή η Κρήτη

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 4.181 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα σήμερα, τα 1.238 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο και τα 337 στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τα Χανιά, σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, το μίνι lockdown και στο Ηράκλειο, λόγω του επιδημιολογικού του φορτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, από τις έξι το πρωί θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη μία το βράδυ έως τις έξι το πρωί, με εξαίρεση τη μετάβαση σε εργασία ή την μετακίνηση για λόγους υγείας, ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται η μουσική καθ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου στην Περιφερειακή Ενότητα.

Τα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%) και στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%) Κρήτης, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα