Κορονοϊός: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια – Πώς θα χορηγούνται – Αύξηση 40% στις νοσηλείες

Η μετάλλαξη Όμικρον, η διασπορά του ιού στη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη

“Παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που παραμένουν ψηλά“, σχολίασε η κ. Γκάγκα, πριν δώσει τον λόγο στους άλλους δύο επιστήμονες του πάνελ. Σε ερώτηση για την επιστράτευση

ιδιωτών γιατρών, είπε: “71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η”, ενώ για τη νοσηλεία ασθενών με Όμικρον σε ΜΕΘ, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως “Έχουμε εντοπίσει δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα”.

Σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε: “Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ”.

“Περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα, σχεδόν το 2,5% του πληθυσμού”, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα του 9%. “Τα νέα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατά μία δεκαετία. Ένα στα δύο κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 35-64″, σημείωσε.

Παπαευαγγέλου: “Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι”

Και συνέχισε: “Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδοκάδα έχουμε πολά κρούσματα σε νησιά. Από την άλλη, υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική, ωστόσο παρατηρείται αύξηση σε Κρήτη, Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρο, Καστοριά, Κοζάνη, Κιλκίς, Άρτα και Φθιώτιδα”.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, η καθηγήτρια είπε: “Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες”.

“Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα”, τόνισε στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου.

“Για την Όμικρον, έρευνα τις Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικροτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη”, τόνισε.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 1,4% σε 2.000.000 τεστ”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη νόσηση των παιδιών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: “Έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως αύξηση σε νοσηλείες. Δεν έχουμε αύξηση στη νοσηρότητα, στη βαρύτητα της νόσου. Μετά το self και το rapid test δεν χρειάζεται τα παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση, αυτό αρκεί”.

Μαγιορκίνης: “Κανένα τεστ δεν αποκλείει ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό”

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε: “Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή, ενώ αν κάποιος βγαίνει αρνητικός στα τεστ, είναι σχεδόν απίθανο να μεταδώσει τον ιό”.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα