Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις νέες παραλλαγές μετά τη μετάλλαξη Όμικρον – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η σχετική αισιοδοξία πως η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φτάνει στην κορύφωσή της με χιλιάδες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, δεν μετριάζει την μεγάλη ανησυχία πως ακριβώς λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητάς της ενδέχεται να δούμε να εμφανίζονται νέες παραλλαγές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η παραλλαγή Όμικρον πήρε προβάδισμα έναντι της Δέλτα τόσο επειδή είναι εξαιρετικά μεταδοτική όσο και επειδή μπορεί να ξεγελάσει την άμυνα του ανοσοποιητικού των εμβολιασμένων ή ανθρώπων που έχουν προηγούμενη μόλυνση.

“Αυτό το χαρακτηριστικό της Όμικρον επέτρεψε στην

παραλλαγή να μολύνει μέρος του πληθυσμού που ηΔέλτα δεν μπορεί να προσβάλει εύκολα”, δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Live Science ο Κάρτικ Τσάντραν, ιολόγος και καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης.

Και εδώ ξεκινά ο προβληματισμός για τους επιστήμονες. Άλλες παραλλαγές ενδέχεται να εμφανιστούν για να “καλύψουν το κενό που αφήνει η Όμικρον. Οι επιστήμονες αναμένουν να δουν νέες παραλλαγές που θα έχουν επίσης υψηλή μεταδοτικότητα και πιθανή αποφυγή ανοσολογικής απόκρισης, όπως σημειώνει ο καθηγητής Τσάντραν.

Τονίζοντας πως όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, οι ιολόγοι που μελετούν τον κορονοϊό θεωρούν πως αυτή “βόμβα” μόλυνσης από την μετάλλαξη πολύ πιθανόν να μην είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει.

Κι αυτό γιατί κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη ανοσία από τα εμβόλια.

Ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες παραλλαγές από την Όμικρον θα προκαλέσουν ηπιότερες ασθένειες ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν.

“Αυτό το κύμα της παραλλαγής Όμκρον ήταν ακριβώς αυτό που δεν χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε το 2022. Αλλά υπάρχει ελπίδα”, δήλωνε πριν λίγες μέρες ο Ντέιβιντ Ντάουντι, επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. Εξετάζοντας τα δεδομένα για πόλεις που επλήγησαν νωρίς από ένα κύμα λοιμώξεων, ο Ντάουντι λέει ότι “τα κρούσματα έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους”.

“Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για τη δημιουργία μίας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές”, δήλωσε ο Λεορντάντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

How many #COVID vaccine doses should immunocompromised people get?

Transplant surgeon @Dorry_Segev returns to @PublicHealthPod to talk about what we know right now—and what we still need to learn about protecting this population.

https://t.co/XvHg3ceRt8

— Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (@JohnsHopkinsSPH) January 14, 2022

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα