Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος” – Εξαπλώθηκε ήδη σε 10 χώρες

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εμφάνιση μιας νέας, ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής της Omicron, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η παραλλαγή BA.2.75 – η οποία έγινε γνωστή με το παρατσούκλι “Centaurus” – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου.

Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση” στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι πενιχρά ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εκφράζουν ανησυχίες από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει προέλθει. “Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών”, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι μεταλλάξεις ξεχωριστά, όσο ο αριθμός και συνδυασμός τους”, δήλωσε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε την Omicron ως δυνητικά ανησυχητική τον Νοέμβριο του 2021. “Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνουν στον ιό μια ιδιότητα “μπαλαντέρ”, όπου το άθροισμα των μεταλλάξεων μπορεί να είναι χειρότερο από την καθεμία μετάλλαξη μεμονωμένα.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Omicron, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλείς της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα