Κορονοϊός – “Μακρά Covid”: Με επίμονα συμπτώματα για ένα χρόνο οι μισοί ασθενείς – Τι αποκαλύπτει σημαντική έρευνα

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η ανάγκη για κατανόηση και ανταπόκριση της λεγόμενης “μακράς COVID“ είναι όλο και πιο πιεστική.

Όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση Lancet, συμπτώματα όπως επίμονη κόπωση, δύσπνοια, “ομίχλη” στον εγκέφαλο και κατάθλιψη θα μπορούσαν να εξασθενίσουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά. Ο όρος “μακρά COVID” χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει συμπτώματα που συνεχίζονται ή αναπτύσσονται μετά από οξεία COVID-19.

Χωρίς αποδεδειγμένες θεραπείες ή ακόμη και οδηγίες αποκατάστασης, η μακρά COVID επηρεάζει

την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίσουν την κανονική ζωή και την ικανότητά τους να εργάζονται. Η επίδραση στην κοινωνία, από την αυξημένη επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης και τις οικονομικές απώλειες, είναι σημαντική.

Προφανώς, η κατάσταση αφορά τη δημόσια υγεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 945.000 άτομα είχαν αναφερθεί με COVID για μεγάλο χρονικό διάστημα έως τις 4 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων 34.000 παιδιών ηλικίας 2-16 ετών. Η εμφάνιση ήταν μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας 35-69 ετών, κορίτσια και γυναίκες, άτομα που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, άτομα που εργάζονταν στην υγεία ή στην κοινωνική περίθαλψη και σε άτομα με αναπηρία ή σε άλλη κατάσταση που περιορίζει τη δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη έρευνα μέχρι στιγμής

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την μακρά COVID έχουν περιοριστεί και βασίζονται σε μικρές ομάδες με σύντομη παρακολούθηση. Ωστόσο, μιλώντας στο The Lancet, ο Lixue Huang και οι συνεργάτες του ανέφεραν αποτελέσματα 12 μηνών από τη μεγαλύτερη ομάδα νοσηλευόμενων ενηλίκων επιζώντων του COVID-19 μέχρι στιγμής.

Συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων (διάμεση ηλικία 59 έτη) που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jin Yin-tan στη Γουχάν της Κίνας, αυτή η μελέτη προάγει την κατανόησή για τη φύση και την έκταση της μακράς COVID.

Σε ένα έτος, οι επιζώντες του COVID-19 είχαν περισσότερα κινητικά προβλήματα, πόνο, δυσφορία και άγχος ή κατάθλιψη. Η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία ήταν το πιο συχνό αναφερόμενο σύμπτωμα τόσο στους 6 μήνες όσο και στους 12 μήνες, ενώ σχεδόν οι μισοί ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως δυσκολίες στον ύπνο, αύξηση παλμών, πόνο στις αρθρώσεις ή πόνο στο στήθος στους 12 μήνες.

Η μελέτη δείχνει ότι για πολλούς ασθενείς, η πλήρης ανάρρωση από τον COVID-19 θα διαρκέσει περισσότερο από 1 χρόνο και εγείρει σημαντικά ζητήματα για τις υπηρεσίες υγείας και την έρευνα.

Πρώτον, λίγοι ασθενείς με COVID-19 δήλωσαν ότι είχαν συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Ο λόγος για τη χαμηλή χρήση υπηρεσιών αποκατάστασης είναι ασαφής, αλλά η μη έγκυρη αναγνώριση της μακράς COVID και η έλλειψη σαφών οδηγιών παραπομπής είναι κοινά προβλήματα παγκοσμίως.

Δεύτερον, η επίδραση της μακράς COVID στην ψυχική υγεία απαιτεί περαιτέρω και μακροπρόθεσμη έρευνα. Το ποσοστό των επιζώντων του COVID-19 που είχαν άγχος ή κατάθλιψη αυξήθηκε ελαφρώς μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Τρίτον, τα αποτελέσματα από αυτήν την ομάδα δεν μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς – π.χ., ασθενείς που δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, νεότεροι και εκείνοι από φυλετικές μειοψηφίες και άλλες μειονότητες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία. Η έρευνα σε αυτούς τους πληθυσμούς πρέπει να δοθεί επειγόντως σε προτεραιότητα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κάλεσε τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στην αναγνώριση, αποκατάσταση και έρευνα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19, καθώς και στη συλλογή δεδομένων για τον μακροχρόνιο COVID.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα