Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα καμικάζι πίσω από την έκρηξη – 8 νεκροί και 81 τραυματίες

Μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά.

“Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες”, δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η έκρηξη

προήλθε από τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πιθανότατα τοποθέτησε μία γυναίκα στην λεωφόρο Ιστικλάλ.

#SONDAKİKA

| #Taksim'de patlamaya neden olan paketi koyan 1.65 boyunda bir kadın olduğu belirlendi.

| Şüpheli kadının fotoğrafı ortaya çıktı…

— Odatv (@odatv) November 13, 2022

Για “μια γυναίκα που έπαιξε ρόλο στην υπόθεση” μίλησε νωρίτερα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters έδειξε τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο κέντρο της λεωφόρου, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.

Ερντογάν: Βομβιστική επίθεση με άρωμα τρομοκρατίας

“Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω της τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα, όπως ακριβώς και χθες και όπως θα αποτύχουν και αύριο”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

“Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει”, είπε, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι “μια γυναίκα έπαιξε ρόλο” σε αυτήν.

Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη. Ωστόσο, οι αρχές υπογράμμισαν ότι η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

“Θα ήταν λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι αρχικές πληροφορίες από τον τοπικό κυβερνήτη δείχνουν ότι μοιάζει με τρομοκρατικό χτύπημα”, είπε ο Ερντογάν.

Έντρομοι οι άνθρωποι, έτρεχαν να σωθούν

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες ομάδες.

“Όταν άκουσα την έκρηξη, σταμάτησα, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Μετά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορείς να κάνεις;”, δήλωσε ο Mehmet Akus, 45 ετών, εργαζόμενος σε εστιατόριο στην λεωφόρο Istiklal.

“Οι συγγενείς μου με κάλεσαν, ξέρουν ότι εργάζομαι στην Istiklal. Τους καθησύχασα”, δήλωσε στο Reuters.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι φιάλες αίματος μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία για τους τραυματίες.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η πρώτη μεγάλη έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια.

Δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσαν 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν 155 σε μια επίθεση που ανέλαβε ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα