Κλοπ εναντίον Γκουαρντιόλα: Ο τελευταίος «χορός» τους στην Premier League

Η Λίβερπουλ υποδέχεται αύριο (10/3, 17:45, NS PL) τη Μάντσεστερ Σίτι, σε ακόμη ένα ντέρμπι που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα στο νησί την τελευταία δεκαετία. Το συγκεκριμένο ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ίσως είναι το τελευταίο που Κλοπ και Γκουαρντιόλα συναντιούνται, καθώς ο Γερμανός προπονητής θα αποχωρήσει από τον πάγκο των «ρεντς» στο τέλος της σεζόν.


Η προϊστορία των δύο προπονητών


Μπορεί ο Γκουαρδιόλα να μετράει

περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων (35) από τον Κλοπ (13), το ρεκόρ του κόντρα στον Γερμανό ωστόσο είναι το χειρότερο από όλους τους προπονητές που έχει αντιμετωπίσει.


Συνολικά, μετά τις 29 αναμετρήσεις τους, ο προπονητής της Σίτι έχει χάσει 12 από τα παιχνίδια που έχει παίξει με τη Λίβερπουλ του Κλοπ σε όλες τις διοργανώσεις, περισσότερα από ό,τι έχει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο προπονητή στην καριέρα του.


Ο κόουτς της Λίβερπουλ, είναι ο μόνος που ο Γκουαρδιόλα έχει χάσει σε περισσότερα παιχνίδια από όσα έχει κερδίσει (12 νίκες Κλοπ – 11 νίκες Γκουαρδιόλα – 6 ισοπαλίες).


Η πρώτη τους συνάντηση


Οι δύο προπονητές έχουν αρκετή ιστορία, που ξεκίνησε πριν την άφιξή τους στο αγγλικό πρωτάθλημα. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2013, ως αντίπαλοι προπονητές της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ, στον τελικό του Σούπερ Καπ Γερμανίας. Για την ιστορία νικητήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Κλοπ με 4-2.


Η αναμέτρηση προανήγγειλε την «ηλεκτρική» αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε τα επόμενα χρόνια μεταξύ των δύο, μοιράζοντας μεγάλες στιγμές στις μεταξύ τους αναμετρήσεις επί γερμανικού εδάφους. Αυτό «γιγαντώθηκε» στην Αγγλία, όταν οι δύο προπονητές «μετακόμισαν» στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.


Η μοναδική ευρωπαϊκή μονομαχία


Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχουν συναντηθεί μόνο μία φορά στα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2017/18. Εκεί νικήτρια αναδείχθηκε η Λίβερπουλ του Κλοπ που πήρε την πρόκριση, η χρονιά όμως έκλεισε με ήττα (3-1) από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό.


Η κόντρα των δύο «γιγάντων» στην Premier League


Οι δύο ομάδες μας έχουν χαρίσει σπουδαία παιχνίδια αλλά και «μάχες» για την κατάκτηση της Premier League που κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σεζόν 2018/19 και 2020/21, που οι «Πολίτες» σήκωσαν το τρόπαιο και τις δύο φορές με διαφορά μόλις ενός βαθμού.


Τη φετινή σεζόν παρακολουθούμε ακόμη μία ενδιαφέρουσα κούρσα, με τρεις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην κορυφή με 63 βαθμούς και τη Σίτι να ακολουθεί δεύτερη με 62. Την τριάδα συμπληρώνει η Άρσεναλ με 61, με την ομάδα του Αρτέτα να έχει την ευκαιρία να «πατήσει» κορυφή πριν το ντέρμπι, αφού αγωνίζεται μία μέρα πριν στο «Έμιρεϊτς» κόντρα στην Μπρέντφορντ.


Το κυριακάτικο ντέρμπι κλείνει τον κύκλο μίας σπουδαίας κόντρας μεταξύ δύο «θρύλων» της προπονητικής και, ίσως παράλληλα αποδειχθεί κομβικό για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή στην Premier League.

Liverpool v Man City pic.twitter.com/miE1Sv0bbl

Premier League (@premierleague) March 5, 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα