Κλιματική αλλαγή και ανισότητες

Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον πλανήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο και στις οικονομίες, από τη μία κάνοντας μερικές πλούσιες χώρες ακόμη πλουσιότερες και από την άλλη «φρενάροντας» την ανάπτυξη πολλών φτωχότερων χωρών.

Η ανισότητα μεταξύ των χωρών μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, μεταξύ του 1961 και του 2010, το χάσμα μεταξύ των χωρών θα μειωνόταν περισσότερο αν δεν συνέβαινε η κλιματική

αλλαγή, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες η «ψαλίδα» του πλούτου ανάμεσα στις φτωχότερες και στις πλουσιότερες χώρες έχει διευρυνθεί κατά περίπου 25% περισσότερο από ό,τι θα είχε συμβεί χωρίς τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις πιο φτωχές χώρες της Γης είναι σημαντικά φτωχότερες σήμερα από ό,τι θα ήταν χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των πλουσίων χωρών είναι πλουσιότερες από ό,τι θα είχαν υπάρξει χωρίς την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Noah Diffenbaugh, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ) στη διάρκεια των ετών με θερμοκρασίες μεγαλύτερες του μέσου όρου έχει επιταχυνθεί στις πιο κρύες χώρες (που συμβαίνει να είναι συνήθως και οι πιο πλούσιες), αλλά έχει επιβραδυνθεί στις πιο θερμές (που είναι και οι φτωχότερες).

Οι οικονομολόγοι, οι εμπειρογνώμονες ανάπτυξης και οι ηγέτες του κόσμου έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να βλάψει τις φτωχές χώρες περισσότερο από τις πλούσιες. Η ανάκαμψη από καταστροφές όπως οι τυφώνες, οι πλημμύρες ή η ξηρασία είναι πιο δύσκολη όταν δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι και η υψηλή θερμότητα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους και στις καλλιέργειες. «Έτσι οι φτωχότερες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Amir Jina, ειδικός περιβαλλοντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Μεγάλο μέρος της έρευνας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξέτασε το μέλλον, χρόνια, δεκαετίες και αιώνες μπροστά. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κάνουν ακριβείς υπολογισμούς για το πόσο η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει ήδη. Το 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι εξαιτίας του τυφώνα Harvey είχαμε περίπου 15% περισσότερη βροχή σε σχέση με έναν κόσμο όπου δεν θα άλλαζε το κλίμα.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα