Κλιματική αλλαγή: Ανοχύρωτες πόλεις...

Είναι φανερό ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ένα σενάριο για το μακρινό μέλλον. Είναι ήδη εδώ. Και οι πόλεις που δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τα στοιχεία της φύσης, θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά.

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν γίνει από καιρό αισθητές. Κύματα καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές. Πολλές πόλεις προσπαθούν να σχεδιάσουν μέτρα για την αποφυγή των σοβαρών συνεπειών, αλλά τα πράγματα φαίνεται πως επιδεινώνονται και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο δραματικές, μακρόπνοες και διαρκείς από αυτές

που θα έπρεπε και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο πολιτισμένος κόσμος.

Επιστήμονες του Κλίματος στο Crowther Lab, ερευνητικό κέντρο με έδρα τη Ζυρίχη ( Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας), ανέλυσαν τα δεδομένα 520 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους όλες τις πρωτεύουσες και τα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου.

Πολλές πόλεις, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, ανάμεσά τους μεγάλους και ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς των παραγκουπόλεων, που στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από κλιματικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της θερμοκρασίας, που αυξάνει τους κινδύνους ξηρασίας αλλά και πλημμυρών, θα προκαλέσει πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Είναι προφανές ότι πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε στον πλανήτη. Διαφορετικά θα έχουμε όλο και περισσότερες περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα», προειδοποιούν.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα