Κάθε επόμενο ματς ολοένα και πιο δύσκολο

Αγωνιστικό ραντεβού για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιρστές του, απόψε στην Τούμπα με αντίπαλο την ΑΕΛ. Ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ θέλει τη νίκη προκειμένου να διατηρήσει την απόσταση από τους διώκτες του και να πάει απροβλημάτιστος στον «τελικό» της προσεχούς Πέμπτης με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στην Τούμπα. Ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν πως κάθε άλλο παρά εύκολο έργο θα έχει, παρά τη σημαντική βαθμολογική διαφορά και τους διαφορετικούς στόχους που έχουν
οι δυο ομάδες. Για τον «Δικέφαλο» η νίκη αποτελεί μονόδρομο καθώς οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί αποτυχία και σημαντικό στραβοπάτημα για την ομάδα του θεσσαλικού κάμπου, ότι μπορέσει να πάρει θα είναι θετικό γι’ αυτήν, δίχως την παραμικρή υποψία υποτίμησης. Μπορεί η διάθεση νίκης να είναι δεδομένη σε κάθε ματς αλλά δεν είναι από τις αναμετρήσεις που είναι σημειωμένες στο πρόγραμμα της σεζόν ως υπεραπαραίτητες νίκες.

Για τους γηπεδούχους ήταν μια εβδομάδα διαφορετική από τις άλλες κι αυτό γιατί μετά από καιρό δεν είχαν ενδιάμεσα άλλη υποχρέωση, με αποτέλεσμα να πάρουν λίγες μα απολύτως αναγκαίες ανάσες, παρότι το ματς με τη Λαμία διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα. Η ομάδα, με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών να είναι οι ίδιοι, προέρχονταν από ματς στο Λονδίνο κόντρα στην Τσέλσι, όπου για περισσότερο από ογδόντα λεπτά αγωνίστηκε με ποδοσφαιριστή λιγότερο, είχε σημαντικές μετακινήσεις κι έδωσε αγώνα στη Λαμία, όπου κι εκεί για – σχεδόν – μισή ώρα ήταν με αριθμητικό μειονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Γενικότερα η χρησιμοποίηση – ως επί το πλείστον – των ίδιων ποδοσφαιριστών οδηγεί σε δυο ασφαλή συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως οι όποιες εναλλακτικές είτε δεν κρίνονται ικανές να προσφέρουν αντίστοιχα με τις πρώτες, είτε δεν ταιριάζουν στα δεδομένα της ομάδας με την κάθε μια από αυτές να έχει τις ιδιαιτερότητές της. Το δεύτερο είναι πως η διαδοχική χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών ηλικίας τριάντα ετών και άνω επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της ομάδας.

Αυτά, συν όλα όλα σημείωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου σχετικά μιλώντας στα κανάλια «novasports» την Παρασκευή δίνουν μια εξήγηση για τον τρόπο και τη λογική με την οποία πορεύεται η ομάδα ως τώρα, όπου πλην του κομματιού της εμφάνισης και της παρουσίας στους ομίλους της Ευρώπης, πραγματοποιεί εξαιρετική κούρσα στο πρωτάθλημα, έχοντας υπερκαλύψει το αρχικό μειονέκτημα των δυο βαθμών βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με απόσταση έξι βαθμών από τον αμέσως επόμενο διώκτη της. Σαφώς κι εχθρός του καλού ήταν, είναι και θα είναι το καλύτερο. Όμως όλα δείχνουν πως η φετινή διαδικασία θα πάρει περισσότερο σε χρόνο για το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Κι αυτό γιατί πέρα από την προσαρμογή των νέων προσώπων το αρνητικό είναι πως – πέρα από τον Βέρνμπλουμ κι απ’ αυτόν με σημαντική καθυστέρηση – δεν έχει πάρει πολλά πράγματα από τις καλοκαιρινές προσθήκες.

Έχοντας ως βάση – λοιπόν – την άμυνά του, η οποία κι έχει τις καλύτερες επιδόσεις εντός συνόρων ως τώρα και σε συνάρτηση με την ποιότητα και τον χαρακτήρα του συνόλου έχει καταφέρει να υπερκεράσει αρκετά και σημαντικά αγωνιστικά εμπόδια, ακόμη και σε βραδιές που δεν ήταν τόσο καλός, όσο έχει αποδείξει πως θα μπορούσε να είναι. Σαφώς και το θέμα των μεταγραφών και της απόδοσής του είναι σημαντικό και καθοριστικό αλλά το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το απόλυτο μέχρι το τέλος του χρόνου στους τρεις αγώνες πρωταθλήματος αρχής γενομένης από σήμερα κόντρα στην ΑΕΛ, την επόμενη εβδομάδα στη Λιβαδειά με την ομώνυμη ομάδα και στο κλείσιμο του πρώτου γύρου με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα. Το ίδιο ισχύει και για το Europa League και τον αγώνα με την ΜΠΑΤΕ, όπως επίσης και στο Κύπελλο στα Σπάτα. Άλλωστε, σε μια χειμερινή μεταγραφική περίοδο δεν μπορούν κι ίσως να μην πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά λίγα και ουσιαστικά.

Και το αποψινό ματς είναι θέμα συγκέντρωσης, πάθους κι αποφασιστικότητας. Το ποδοσφαιρικό σενάριο δεν προϊδεάζει για κάτι το διαφορετικό απ’ όλα όσα προηγήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις γι’ αυτό και σημαντικό δεδομένο είναι το γρήγορο γκολ. Φυσικά και δεν πρόκειται να είναι κάτι εύκολο αφού για κάθε ομάδα που αντιμετωπίζει τον πρωτοπόρο το όποιο κίνητρο είναι ενισχυμένο. Όμως από τον ΠΑΟΚ εξαρτάται κατά κύριο λόγο, το πόσο εύκολο ή δύσκολο θ’ αποδειχθεί κι αυτό του το εγχείρημα. Οι απαντήσεις σε λίγες ώρες. Μέχρι τότε ... καλή δύναμη και καλή συνέχεια .
Keywords
Τυχαία Θέματα