Κανονικά το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Σήμερα η εισήγηση για παράταση των μέτρων

Με κατηγορηματικό τρόπο κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο “TheTOC” πως η απόφαση για την επιβολή διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω θα ισχύσει κανονικά την 16η Ιανουαρίου που εκπνέει η προθεσμία.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ουσιαστικά τέλος στην σύγχυση που επικράτησε προς στιγμή από τις αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις υπουργών όπως του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το μέτρο του προστίμου.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν με νόημα, πως πρόκειται για

ανακοίνωση που είχε κάνει σε διάγγελμα του ο πρωθυπουργός και μάλιστα είχε δεσμευθεί πως τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον κίνδυνο της επιβολής προστίμου οδήγησαν αρκετούς ανεμβολίαστους της συγκεκριμένης ομάδας στα εμβολιαστικά κέντρα με το ποσοστό εμβολιασμού της πρώτης δόσης και των ραντεβού που έχουν κλειστεί, να φτάνει πλέον το 90%. Παρά την σημαντική αποτελεσματικότητα που είχε το μέτρο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τα όσα έχει ανακοινώσει.

Με την κίνηση αυτή εκτιμούν στο Μαξίμου πως θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στην περίπτωση που δεν αυξηθούν, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα, όπως για τους 50 και άνω που το μέτρο της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης.Παράταση ή μικρή χαλάρωση

Εντός της ημέρας η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει την τελική εισήγηση της προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί λίγες ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά και λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ειδικών δείχνει πως οι περιορισμοί θα παραταθούν για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, καθώς η έξαρση της μετάλλαξης “Όμικρον” σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και οποιασδήποτε μορφής χαλάρωσης. Τις ανησυχίες των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως συμμερίζεται και το Μαξίμου που δείχνει να τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μέτρων, καθώς βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από του ιδιοκτήτες της εστίασης για την απαγόρευση της μουσικής, καθώς με αυτό τον τρόπο έχει μειωθεί σημαντικά η κίνηση στα καταστήματα τους. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League που ζητούν την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα που σήμερα βρίσκεται στο 10%.

Μια πρώτη εικόνα για το τι τελικά θα ισχύσει θα υπάρξει αμέσως μετά την καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα παραταθούν θα είναι το κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα, τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως και το κυλιόμενο ωράριο.

Ωστόσο παραμένει ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής σε καφετέριες και μπαρ όπως και της μικρής αύξησης της πληρότητας στα γήπεδα χωρίς όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες. Για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί, καθώς υποστηρίζουν πως δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα