Καλαϊτζάκης: Τα «κουβαδάκια» του και σε άλλη…παραλία

Με ένα βλέμμα ψηλά… Με ένα βλέμμα στον ουρανό, όπως στην κεντρική φωτογραφία… Με ένα όνειρο απατηλό…

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης θεωρήθηκε σε μικρή ηλικία ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όπως όμως τα περισσότερα ταλέντα στην Ελλάδα, μέχρι τα 20 του έπαιξε και δεν έπαιξε. Όχι επειδή δεν ήθελε ή επειδή δεν άξιζε. Σε καμία περίπτωση, απλώς αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία, στην οποία θεωρείσαι ακόμα ταλέντο όταν στις μπασκετικά προηγμένες χώρες είσαι φτασμένος παίκτης.

Την σεζόν

2019-2020 πήρε την πρώτη του μεγάλη απόφαση. Αποφάσισε να ζητήσει από τον Παναθηναϊκό να δοθεί δανεικός, οπουδήποτε έτσι ώστε να παίξει. Το ήθελε τόσο πολύ, που ουσιαστικά το απαίτησε από τους «πράσινους», οι οποίοι τον υπολόγιζαν για τρίτο πλέι-μέικερ.

Η επιθυμία του έγινε πράξη, η μετακόμιση του στην Λιθουανία αποδείχθηκε η πιο σοφή της μέχρι τώρα καριέρας του (έχει πολλά… ψωμιά ακόμα). Πήγε ψαρωμένος, νεαρός με ηγετικές εμφανίσεις μόνο στο εφηβικό επίπεδο με τον Παναθηναϊκό αλλά και με τις «μικρές» Εθνικές ομάδες, και γύρισε πίσω ένα χρόνο μετά Άνδρας. Έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Ο Καλαϊτζάκης αγωνίστηκε σε 23 ματς στην LKL (Λιθουανικό πρωτάθλημα μπάσκετ) και μπορεί να λένε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στη δική του περίπτωση τη λένε. 12.2 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά ματς σε σχεδόν 29 λεπτά ανά αγώνα. Βασικός και αναντικατάστατος, ένας από τους τρεις πρώτους επιθετικούς πόλους της Νέβεζις.

Το καλοκαίρι του 2020, μετά από την εξαιρετική σεζόν, άλλοι θα έκαναν διακοπές, θα χαλάρωναν. Όμως εκείνος δεν είναι ένας από το0υς πολλούς, δεν είναι το ίδιο με άλλους συνομήλικους του. Έλιωσε στο γυμναστήριο του Στράτου Τσαμπή (νέος γυμναστής της ΑΕΚ, ένας εκ των κορυφαίων της χώρας στο είδος του) και παράλληλα δούλεψε το παιχνίδι του στο γήπεδο.

Οι κόποι του ανταμείφθηκαν, μπορεί όχι όσο άμεσα θα επιθυμούσε αλλά οι «θυσίες» δεν ξεχνιούνται. Η σεζόν 2020-2021 ήταν μεταβατική για τον Παναθηναϊκό στην Euroleague και σχετικά εύκολη στη Basket League (με την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα), παρά τις ευνοϊκές συγκυρίες όμως ο Καλαϊτζάκης δεν έπαιξε όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε.

Μόλις 14 παιχνίδια στη Euroleague και 11 στη Basket League. Και αυτές οι συμμετοχές όμως (25 συνολικά) ήταν ολιγόλεπτες ως επί το πλέιστον. Δηλαδή όχι κανονικές ευκαιρίες για να μπορέσει ένας παίκτης να δείξει τι αξίζει.

Πως τα φέρνει όμως η μοίρα. Ο Καλαϊτζάκης παρά τη λειψή σεζόν, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ιδανική, δήλωσε συμμετοχή στο Draft. Οι Έλληνες μπασκετόφιλοι τον «λοιδόρησαν» (ακόμα-ακόμα και δημοσιογράφοι) για την επιλογή του να μην αποσύρει τη συμμετοχή του. Εν συνεχεία όμως έφαγαν τη… γλώσσα τους καθώς ο 22χρόνος περιφερειακός επιλέχθηκε στο νούμερο 60! Οι Πέισερς ήταν αυτοί που τον επέλεξαν, προτού τα δικαιώματα του μέσω των ανταλλαγών φτάσουν στους Μπακς, στους πρωταθλητές του NBA δηλαδή.

Το letter of clearance κατέφθασε στο Μιλγουόκι και έτσι ο Καλαϊτζάκης έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Summer League. Μάλιστα, προπονείται ατομικά με τον Μπόμπι Πόρτις. Δηλαδή με ένα παίκτη των πρωταθλητών NBA που είχε σπουδαία συνεισφορά την περσινή σεζόν στα πλέι-οφ.

Γιατί οι κόποι κάποια στιγμή ανταμείβονται… Γιατί όσα «Χ» και αν φας πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι για αυτό που θέλεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα