Κακοκαιρία Elias: Mήνυμα 112 σε Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη – Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο έλαβαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα οι κάτοικοι στην περιοχή της Αχαΐας.

Μηνύματα από το 112 εστάλη ακόμη σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια καθώς και το μεσημέρι της Τρίτης η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Με το συγκεκριμένο

μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

#Κεφαλονιά #Ιθάκη #Ζάκυνθος

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες της 26/9 στην περιοχή σας

Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε…

— 112 Greece (@112Greece) September 26, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

περιοχές #Πελοποννήσου

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες της 26/09/2023 στην περιοχή σας

Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε…

— 112 Greece (@112Greece) September 26, 2023 Μήνυμα για Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία – Γιατί ήχησε στην Αττική

Γενικό μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Αττικής περίπου στις 16:30 της Τρίτης για αύριο.

Το μήνυμα ήταν για Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, αλλά οι κεραίες έπιασαν και την Αττική

Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Η κακοκαιρία Elias επηρεάζει από τη Δευτέρα αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επηρεάσει τις επόμενες δύο ημέρες περιοχές στη χώρα και ειδικότερα τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, και σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση τις επόμενες ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης 26/09, στη Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο εκδηλώθηκαν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται και για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/09 και θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Επιδείνωση την Τετάρτη

Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας.

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Ποιες περιοχές θα πλήξουν σήμερα ισχυρές βροχές

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25/9 με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, προβλέπει πιο αναλυτικά:

Σήμερα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Αύριο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ποτάμια οι δρόμοι στα Τρίκαλα

Η κακοκαιρία Elias δείχνει τα “δόντια” της από τη Δευτέρα, με αρκετές περιοχές από την Ήπειρο έως την Πελοπόννησο, να έχουν χτυπηθεί από τις ισχυρές καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις.

Από το απόγευμα της Δευτέρας καταρρακτώδεις βροχές έχουν πέσει στη δυτική Θεσσαλία, ενώ έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην περιοχή της Αργιθέας στην ορεινή Καρδίτσα, ωστόσο -όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ – η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στην περιοχή του Περτουλίου στα Τρίκαλα, φτάνοντας τα 107 χιλιοστά, ενώ στα ορεινά των Τρικάλων σε κάποιους δρόμους έχουν σημειωθεί καταπτώσεις και κατολισθήσεις.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 10 κλήσεις για προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα κεραυνός έπεσε στη στέγη διώροφης οικίας με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς χωρίς όμως να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

Ιωάννινα: Προβλήματα στα ορεινά από την κακοκαιρία

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Αχαΐα: Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος.

Από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες αφού από την έντονη χαλαζόπτωση έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται και με χαλάζι έπληξε και άλλα χωρία όπως Τρεχλό, Λαπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα