Και η πλάστιγγα γέρνει προς...

Τα τέσσερα Grand Slam της σεζόν ολοκληρώθηκαν και το Novasports.gr κάνει τον απολογισμό της τενιστικής σεζόν που φτάνει στο τέλος της, αναλύοντας τους τις κορυφαίες στιγμές αυτών.

Εν αρχή ην η μακρινή Αυστραλία!

Η αρχή, όπως κάθε σεζόν, έγινε από τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί, έδωσαν το "παρών" όλα τα θηρία του παγκόσμιου τένις, έχοντας φυσικά ως μοναδικό στόχο να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου.

Οι εκπλήξεις άρχισαν με το καλημέρα! Στον πρώτο
κιόλας γύρο ο Κέβιν Άντερσον, νούμερο 11 στον κόσμο έμεινε εκτός από τον Βρετανό Έντμουντ, ο οποίος ήταν και η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης καθώς έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Ν. Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που είχε στον αγκώνα του και τον ανάγκασε να χάσει σημαντικό μέρος της σεζόν που προηγήθηκε. Ωστόσο, δεν γινόταν να μην δώσει το "παρών" στο πρώτο χρονικά Grand Slam της σεζόν. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε εύκολα τον Γιανγκ, ενώ στη συνέχεια ο Σέρβος νίκησε 3-1 τον Μονφίς και στον τρίτο γύρο ξεπέρασε το εμπόδιο του Ράμος - Βινιόλας. Μετά τους τρεις πρώτους αγώνες ο Σέρβος συνάντησε τον Κορεάτη Τσονγκ, ο οποίος αποτελεί βαρύ "χαρτί" του φημισμένου NextGen και επιβεβαίωσε πως ανήκει στο μέλλον επικρατώντας 3-0 σετ του Σέρβου, αφήνοντάς τον εκτός συνέχειας.

X.M. Ντελ Πότρο: Ο Αργεντινός μπορεί να μην βρισκόταν στο πικ της απόδοσής του ωστόσο ήταν δεδομένο πως σε κάθε συμμετοχή του σε κάποιο τουρνουά θεωρείται αυτόματα και ένας από τους διεκδικητές του τίτλου. Ο "Πύργος του Ταντίλ" ξεπέρασε το εμπόδιο του Τιαφόε στον πρώτο γύρο ενώ στη συνέχεια νίκησε χάνοντας ένα σετ τον Ρώσο Κασάνοφ. Στον τρίτο γύρο οι ενοχλήσεις στον χειρουργημένο καρπό του επέστρεψαν και αυτό ήταν αρκετό για να μείνει εκτός διοργάνωσης από τον Τόμας Μπέρντιχ.

Ρ. Ναδάλ: Ο Ισπανός ξεκίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, με νίκη τη διοργάνωση ξεπερνώντας πανεύκολα το εμπόδιο του Εστρέγια - Μπούργκος με 3-0 ενώ το ίδιο έπραξε και κόντρα στον Αργεντινό Μάγιερ. Στον τρίτο γύρο ο "τόρο" βρήκε απέναντί του τον Τζουμχούρ και ούτε αυτή τη φορά έχασε κάποιο σετ. Στον τέταρτο γύρο, το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, έχασε το πρώτο του σετ κόντρα στον Σβάρτσμαν, τον οποίο νίκησε 3-1 σετ ωστόσο στα προημιτελικά πέτυχε τον Μάριν Τσίλιτς, ο οποίος ήταν εκπληκτικός και κατάφερε να κάνει την έκπληξη φτάνοντας έως τον τελικό της διοργάνωσης.

Ρ. Φέντερερ: Ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών βάσει τίτλων κατάφερε να φτάσει "αέρινα" μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Από τον πρώτο γύρο μέχρι τον τελικό δεν απώλεσε ούτε ένα σετ ενώ στον τελευταίο αγώνα για τη διεκδίκηση του τροπαίου είχε απέναντί του τον Μάριν Τσίλιτς. Μετά από τρεις ώρες και τρία λεπτά αγώνα ο Ελβετός κατάφερε να επιβληθεί και να πανηγυρίσει το έκτο του τρόπαιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ένας είναι ο βασιλιάς στο χώμα!

Όσο ζει και παίζει τένις ο Ναδάλ είναι δεδομένο ότι θα είναι το απόλυτο φαβορί για τα χωμάτινα τουρνουά. Ο βασιλιάς στο χώμα επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά πως όταν είναι υγιής τότε πολύ απλά δεν έχει αντίπαλο στο Ρολάν Γκαρός, που είναι και η αγαπημένη του επιφάνεια όπως έχει δηλώσει πολλάκις.

Απών από το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ που αποφάσισε να μη συμμετάσχει γιατί είχε κάποιες ενοχλήσεις στη μέση του ενώ είχε αποφασίσει να δώσει όλο του το βάρος στο Γουίμπλεντον αλλά και στο τελευταίο χρονικά Grand Slam, το US Open.

Ν. Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος δήλωσε παρών σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση όμως οι πόνοι στον αγκώνα του δεν είχαν εξαλειφθεί στο 100%. Ο "Τζόκερ" έφτασε σχετικά άνετα μέχρι τα προημιτελικά, όμως εκεί έπεσε επάνω στην έκπληξη της διοργάνωσης, τον Ιταλό Μάρκο Τσετσινάτο, ο οποίος πρόφτασε να δηλώσει τη συμμετοχή του στο τουρνουά, λίγες ώρες πριν την έναρξή του.

Χ.Μ. Ντελ Πότρο: Ο Αργεντινός, έδειξε τρομερή βελτίωση σε σχέση με το Grand Slam της Αυστραλίας. Το κορμί του άρχισε πλέον να ανταποκρίνεται στα μεγάλα σε διάρκεια παιχνίδια και ο "Πύργος του Ταντίλ" είχε πλέον αρχίσει να ξαναβρίσκει τον παλιό, καλό του εαυτό, τον Ντέλπο που ξέραμε προ δύο ετών και προ δύο χειρουργείων. Ωστόσο, η διασταύρωση τον έριξε επάνω στον Ναδάλ, στον ημιτελικό και εκεί ο Ισπανός έπιασε δισθεώρητα επίπεδα απόδοσης με αποτέλεσμα να επικρατήσει 3-0 σετ.

Ρ. Ναδάλ: La undecima! Ο "ταύρος" κατάφερε να γράψει για μία ακόμα χρονιά ιστορία και να γίνει ο αθλητής με τους περισσότερους τίτλους σε μία διοργάνωση. Έφτασε τα έντεκα τρόπαια στο γαλλικό Όπεν με τον Τιμ να μην μπορεί σε κανένα σημείο του τελικού να απειλήσει έστω και στο ελάχιστο τον Ισπανό, ο οποίος με αυτό έφτασε τα 17 Grand Slam τρόπαια και απέδειξε για μία ακόμα φορά πως είναι ένας από τους σημαντικότερους τενίστες όλων των εποχών και πως είναι τιμή μας που ζήσαμε στις δόξες του.

Ο "Τζόκερ" είναι εδώ!

Στο φετινό Γουίμπλεντον όλοι γνώριζαν πως ο Ρότζερ Φέντερερ θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το κατακτήσει μιας και λόγω ηλικίας δεν θα είχε πολλές ευκαιρίες στο μέλλον για να το πράξει.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη μιας και ο Ελβετός λύγισε στα ημιτελικά σε ένα παιχνίδια - μαραθώνιο, κόντρα στον Κέβιν Άντερσον, ο οποίος έπαιξε το τένις της ζωής του και κατάφερε να φτάσει στον τελικό για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ν. Τζόκοβιτς: Ο "Τζόκερ" επέστρεψε και επέστρεψε με τον πιο θεαματικό τρόπο. Ο Σέρβος, αφού ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον τραυματισμό που είχε στον αγκώνα και αφού πήρε καθυστερημένα την απόφαση και περάσει την πόρτα του χειρουργείου, πραγματοποίησε εξαιρετική αποθεραπεία και στο Γουίμπλεντον έδειξε ότι όταν είναι σε καλή κατάσταση σωματικά τότε μπορεί να πετύχει πολύ σπουδαία πράγματα. Ο Νόλε για να φτάσει στον τελικό χρειάστηκε να υπερκεράσει το εμπόδιο του Ράφαελ Ναδάλ, ο οποίος έφτασε έως τα ημιτελικά αλλά δεν άντεξε στην τρομερή πίεση που του άσκησε ο αντίπαλός του μετά από πέντε ώρες αγώνα.

Χ.Μ.Ντελ Πότρο: Ο Αργεντινός θέλησε να επιβεβαιώσει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει ξεπεράσει πλήρως τους τραυματισμούς του και κατάφερε να φτάσει έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, έπεσε επάνω στον Ναδάλ, ο οποίος κατάφερε να αναδειχθεί νικητής μετά από τέσσερις ώρες και 48 λεπτά στο κεντρικό κορτ του All Indian.

Ρ. Φέντερερ: Όπως προαναφέραμε, το Γουίμπλεντον ήταν ο φετινός μεγάλος στόχος του Ελβετού. Μέχρι να φτάσει στα προημιτελικά ο RF δεν συνάντησε ιδιαίτερα εμπόδια. Εκεί όμως ο Φέντερερ πέτυχε έναν Άντερσον, ο οποίος έδειχνε να είχε απάντηση σε κάθε εμπόδιο που του έθετε και μετά από τέσσερις ώρες και ένα τέταρτο ο Νοτιοαφρικανός πήρε μία σπουδαία πρόκριση στον ημιτελικό του βρετανικού όπεν.

Νόλε - Ντέλπο = ΘΑΥΜΑ!

Το φετινό US Open ήταν ένα από τα καλύτερα από πλευράς θεάματος που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Ντελ Πότρο μας χάρισαν μοναδικές στιγμές και μας έκαναν να νιώσουμε τυχεροί που ζούμε σε αυτή την εποχή και τους παρακολουθούμε. O Φέντερερ ήταν εκεί, πραγματοποίησε μία αρκετά καλή πορεία, για τα δεδομένα του, ωστόσο έπεσε θύμα έκπληξης καθώς αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από τον Μίλμαν και αποχαιρέτησε και αυτό το Grand Slam νωρίς.

Ν. Τζόκοβιτς: Έφτασε τα 14 Grand Slam τρόπαια και τα κατάφερε με έναν μοναδικό τρόπο. Επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το πόσο σωστή ήταν η απόφασή του να μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, απόφαση η οποία τον δικαίωσε αφού κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του αμερικανικού τουρνουά, να φτάσει τα 14 και να επιστρέψει μια και καλή στην ελίτ του παγκοσμίου τένις στα 31 του χρόνια.

Χ.Μ. Ντελ Πότρο: Εάν ο Τζόκοβιτς πραγματοποίησε υπέρβαση τότε ο Ντελ Πότρο έκανε και κάτι πάραπάνω από αυτό. Ο "Πύργος του Ταντίλ" πριν από 365 ημέρες βρισκόταν στο νούμερο 145 του κόσμου και ο ίδιος παραδέχτηκε πως είχε πέρασε ένα αρκετά δύσκολο διάστημα υποφέροντας από κατάθλιψη. Ήξερε όμως ότι είχε αφήσει κάτι στη μέση και ο εγωισμός του δεν το άντεχε. Χρειάστηκε να περάσει δύο φορές την πόρτα του χειρουργείου, αμέτρητες ώρες φυσιοθεραπείας μέχρι να φτάσει να ευχαριστιέται ξανά το παιχνίδι που τόσο αγαπά και τα κατάφερε. Επέστρεψε στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης χαρίζοντάς μας μαγικές στιγμές στη Νέα Υόρκη.

Τελικά, μετά από όλες αυτές τις λέξεις το συμπέρασμα είναι ένα και είναι απλό. Ζούμε στην εποχή όπου συνυπάρχουν οι κορυφαίοι τενίστες όλων των εποχών, χαρίζοντάς μας στιγμές και αναμνήσεις που δύσκολα θα ξαναζήσουμε στο άθλημα. Μακάρι να βγω ψεύτης...
Keywords
Τυχαία Θέματα