Ισοφαρίζει το ρεκόρ της η ΑΕΚ

Σπουδαία βραδιά η αποψινή για την ΑΕΚ, αφού σε περίπτωση που δεν ηττηθεί από τη Σέλτικ, ισοφαρίζει την κορυφαία επίδοσή της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

"Κόντρα στη Σέλτικ η ΑΕΚ φιλοδοξεί να ισοφαρίσει την κορυφαία ευρωπαϊκή της επίδοση με δώδεκα σερί ματς αήττητη! Φιλοδοξεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι! Φιλοδοξεί να βάλει μπροστά για την ευρωπαϊκή της εκτόξευση σε όλα τα επίπεδα! Είναι το αποψινό δεδομένα ένα από
τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά βράδια στην ιστορία της! Είναι μια πρόκριση που θα της ανοίξει νέους δρόμους, μετά το μεγάλο διάστημα της οδυνηρής απουσίας της από την Ευρώπη αλλά και την περσινή εντυπωσιακή επιστροφή επιβεβαίωσης!

Η επίδοση των 12 σερί αγώνων χωρίς ήττα στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2002 έως τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2003 και συγκεκριμένα από το 2-2 με την Ιντερ στο «Νίκος Γκούμας» την σεζόν 2001-02 έως το 0-0 κόντρα στην Μάλαγα στην Ανδαλουσία έναν χρόνο αργότερα αποτελεί την κορυφαία επίδοση στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ.
Της ΑΕΚ που συμπλήρωσε στη Γλασκόβη ένα χρόνο και 11 αγώνες αήττητη στην Ευρώπη μετά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 2 Αυγούστου 2017. Επακολούθησαν τα δύο ματς με την Μπριζ, τα έξι ματς στον όμιλο του Europa στα οποία δεν γνώρισε την ήττα αλλά και ο αήττητος αποκλεισμός στους «32» από την Ντιναμό Κιέβου. Ξεκίνησε αήττητη την εφετινή της παρουσία κόντρα σε μία ακόμα πολύ δύσκολη έδρα και φιλοδοξεί απόψε να ισοφαρίσει μία πολύ σημαντική επίδοση.

Η επιστροφή της ΑΕΚ στην ευρωπαϊκή της κανονικότητα είναι πλέον γεγονός, όπως βεβαίως και η απόλυτη αναγκαιότητα να έχει συνέχεια η περσινή της παρουσία στο UEFA Europa League! Μία απλή, πάντως, καταγραφή των νέων δεδομένων αποδεικνύει ότι τα δύσκολα για την ομάδα μας με την πρόσφατη ευρωπαϊκή κατάρρευση, λόγω της μεγάλης αποχής από τις διοργανώσεις της UEFA, έχουν μείνει πίσω…

Η ουσία είναι ότι η ΑΕΚ έχει ήδη επιστρέψει στο top-100 της Ευρώπης, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, όταν ολοκλήρωσε την σεζόν 2011-12 στην 83η θέση στη βαθμολογία της UEFA. Ηταν μόλις η αρχή της ευρωπαϊκής κατάρρευσης με την αποχή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έφερε την ΑΕΚ στην 208η θέση την περίοδο 2016-17!

Η ΑΕΚ κατάφερε πέρσι με την επιτυχημένη παρουσία της στο Europa League και την παρ' ολίγο πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης να τερματίσει στην 122η θέση της βαθμολογίας της UEFA και όπως αναμενόταν να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 97η θέση, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει το εφετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι!

Γιατί αναμενόταν; Γιατί πολύ απλά, όπως και εφέτος έτσι και τα επόμενα χρόνια θα βγάζει μηδενικούς συντελεστές από την πενταετία της (κάτι που στην ουσία θα ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια) και θα προσθέτει δεδομένα καλύτερες χρονιές από το απόλυτο μηδέν της ευρωπαϊκής της αποχής!

Η ΑΕΚ έχει ήδη πετύχει άνοδο 111 θέσεων (!!!) στη βαθμολογία της UEFA μέσα σε τρία χρόνια (από την 208η θέση το 2016-17 στην 97η στο ξεκίνημα της περιόδου 2018-19) και στην ουσία αυτή η άνοδος θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αν απλώς επαναλάβει την περσινή της παρουσία! Σε αυτό το ενδεχόμενο το τέλος της εφετινής σεζόν θα την βρει να φλερτάρει και πάλι το top-50 στην UEFA και την ίδια ακριβώς στιγμή ένα χρόνο μετά (αφαιρώντας και πάλι μηδενική σεζόν) να είναι δεδομένα κοντά στο top 35-40 έχοντας πλέον σφραγίσει την επιστροφή και στην ευρωπαϊκή της κανονικότητα!

Αυτός βεβαίως είναι και ένας από τους λόγους, που καθιστούν απόλυτα κομβική και την εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν για την ΑΕΚ και καθιστούν ιστορική την αποψινή ρεβάνς με τη Σέλτικ μετά το 1-1 στο Σέλτικ Παρκ την περασμένη Τετάρτη. Σε συνδυασμό πάντα και με την προσιτή κλήρωση στα πλέι οφ του Champions League όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας, Βιντεότον ή την πρωταθλήτρια Σουηδίας, Μάλμε που δεν αποτελούν βεβαίως αντιπάλους της πλάκας, αλλά δεδομένα πολύ χαμηλότερα εμπόδια αν καταφέρει να ξεπεράσει αυτό της πρωταθλήτριας Σκοτίας.

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε τίποτα από το 1-1 της Γλασκόβης, αφού οι νίκες και οι ισοπαλίες στην προκριματική φάση μπαίνουν κατά το ήμισυ (ένας βαθμός η νίκη, μισός η ισοπαλία) μόνο στο σακούλι της Ελλάδας. Η ΑΕΚ δεν έχει τίποτα εγγυημένο μέχρι τώρα εκτός βεβαίως από τους 2,5 πόντους της παρηγοριάς που δίνει η UEFA στις… αποκλεισμένες ομάδες των πλέι οφ του Europa… Eκεί είναι δεδομένο ότι θα αγωνιστεί, ακόμα κι αν αποκλειστεί από τη Σέλτικ! Αυτοί οι βαθμοί θα γίνουν 3 αν μπει στους ομίλους του Europa… Δεν πρόκειται για μπόνους, αλλά το ελάχιστο που θα εισπράξει ακόμα και αν μείνει χωρίς πόντο στον όμιλο. Αν αυτούς τους βαθμούς με μια νίκη και μία ισοπαλία τους κερδίσει εντός γηπέδου, τότε δεν θα προστεθούν στη συγκομιδή της…

Και πάμε τώρα στην προοπτική της πρόκρισης στο Champions League. Οι 2,5 βαθμοί του… αποκλεισμού από το Europa, θα γίνουν 4, αν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Με άλλα λόγια θα ξεκινήσει την περιπέτεια με προίκα δύο έξτρα νικών που θα προστεθούν στο ό,τι καταφέρει να πετύχει περισσότερο στον όμιλό της που δεδομένα θα είναι δύσκολος αφού στην κλήρωση του Μονακό θα μετάσχει από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας!

Με άλλα λόγια και αν αναλογιστούμε ότι σε ολόκληρη την περσινή της προσπάθεια στο Europa η ΑΕΚ ολοκλήρωσε στο Κίεβο με απολογισμό 9 πόντων, κάτι λιγότερο από τους μισούς θα εισπράξει ως μπόνους μόνο με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League! Kαι άλλους τόσους (εκτός από τους βαθμούς στον όμιλο) αν καταφέρει να προκριθεί και στους 16…

Μόνο με το μπόνους σε ενδεχόμενο πρόκρισης στους ομίλους του Champions League η πρωταθλήτρια Ελλάδας θα κερδίσει ακόμα 10-15 θέσεις στη βαθμολογία της UEFA και θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή της ανάβαση. Με αυτούς τους 4 πόντους θα ανεβάσει στους 14,000 τον –ακόμα- πενιχρό ευρωπαϊκό της συντελεστή και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ψάξει την υπέρβαση. Στους 20,000 πόντους κρίθηκε αυτό το καλοκαίρι το γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών με την ΑΕΚ να έχει με 10,000 πόντους τον χαμηλότερο συντελεστή των 12 ομάδων που μετείχαν.

Και η πρωταθλήτρια Ελλάδας με δεδομένο ότι και του χρόνου θα αφαιρέσει μηδενική χρονιά από τον συντελεστή της θα έχει τη δυνατότητα μόλις σε τρία χρόνια να καλύψει το χαμένο έδαφος πολύ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής απουσίας. Όλα όμως θα κριθούν φέτος. Πολλά θα κριθούν από το αποψινό ξεκίνημα κόντρα στη Σέλτικ…".
Keywords
Τυχαία Θέματα