Ιράν: Πολιτοφυλακή Basij και “Αστυνομία Ηθών” οι γενίτσαροι των Αγιατολάδων – 31 νεκροί μετά τον θάνατο της Μαχσά

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής Basij, προσπαθούν να καταστείλουν τις αυξανόμενες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, υπό την κράτηση της “αστυνομίας ηθών” την περασμένη εβδομάδα.

Τέσσερα μέλη της Basij σκοτώθηκαν στις ταραχές, μεταξύ των οποίων και ένας που μαχαιρώθηκε, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για τους Basij, τις δυνάμεις κρούσης που βρίσκονται στην

πρώτη γραμμή της καταστολής των λαϊκών αναταραχών, γεγονός που τους καθιστά άμεσο στόχο των διαδηλωτών που είναι εξοργισμένοι από την έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών στο Ιράν.

Η Basij, επίσημα γνωστοί ως “Οργάνωση για την κινητοποίηση των καταπιεσμένων”, δημιουργήθηκαν ως παραστρατιωτική εθελοντική πολιτοφυλακή από τον ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, το 1979.

Οι Basijis, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από φτωχά, αγροτικά περιβάλλοντα, είναι διάσημοι για τις επιθέσεις τους με “ανθρώπινα κύματα” κατά των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο με το Ιράκ το 1980-88, οι οποίες είχαν ως στόχο να εξουδετερώσουν τους αμυνόμενους με το βάρος του αριθμού τους και ανεξάρτητα από τις υψηλές απώλειες.

Σε καιρό ειρήνης, επιβάλλουν τους ισλαμικούς κοινωνικούς κώδικες του Ιράν, λειτουργώντας ως αστυνομία ηθικής σε σημεία ελέγχου και πάρκα, ενώ άλλες φορές συντρίβουν διαδηλώσεις. Η δύναμη αναπτύσσεται επίσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και έχει παρουσία σε κυβερνητικά ιδρύματα.

Αναλυτές, όπως γράφει το Reuters, λένε ότι οι εθελοντές Basij μπορεί να αριθμούν εκατομμύρια, ενώ τα ενεργά μέλη φτάνουν το 1 εκατομμύριο.

Το 1981, οι Basij ενσωματώθηκαν στην οργανωτική δομή των Επαναστατικών Φρουρών, της κύριας παραστρατιωτικής δύναμης που είναι υπεύθυνη για την προστασία του σιιτικού ιερατικού συστήματος διακυβέρνησης και των επαναστατικών αξιών. Μετά το τέλος του πολέμου του Ιράν με το Ιράκ το 1988, οι Basij δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ως θρησκευτική πολιτοφυλακή που παρέχει στο κατεστημένο της χώρας ανθρώπινο δυναμικό και έντονη παρουσία κατά τη διάρκεια φιλοκυβερνητικών συγκεντρώσεων.

Η αστυνομία ηθικής αποτελείται συχνά από τους Basij και υποστηρίζεται από αυτούς, οι οποίοι συχνά λειτουργούν ως σιδηρά γροθιά του κράτους όταν ξεσπούν διαμαρτυρίες.

Οι Basij έχουν παρουσία σε κάθε ιρανικό πανεπιστήμιο για να παρακολουθούν την ενδυμασία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, καθώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναντώνται για πρώτη φορά Ιρανοί άνδρες και γυναίκες σε ένα μικτό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Ανήκουν συνήθως σε τμήματα της θρησκευτικά παραδοσιακής και φιλοκαθεστωτικής νεολαίας του Ιράν. Είναι στενά συνδεδεμένοι με τη σκληροπυρηνική παράταξη της χώρας και αντιπροσωπεύουν το ένα χέρι του πολιτιστικού πολέμου του Ιράν, που φέρνει αντιμέτωπα τα πιο συντηρητικά στοιχεία του με τους πιο φιλελεύθερους πολίτες.

Ο ρόλος τους στις τελευταίες διαδηλώσεις

Ημιεπίσημα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μελών του προσωπικού ασφαλείας σε διάφορες ιρανικές πόλεις την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών των Basij.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι σκοτωμένοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν στοχοποιηθεί από “ταραξίες και συμμορίες” ενώ προσπαθούσαν να επαναφέρουν την τάξη και να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να καταστρέψουν δημόσια περιουσία. Ένας Basij πέθανε από μαχαιριές ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε από πυροβολισμό σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Το Fars news, πρακτορείο που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, κοινοποίησε στο Telegram ένα βίντεο με το έργο των Basij κατά τη διάρκεια των σημερινών ταραχών. Το υλικό έδειχνε τους εθελοντές να σβήνουν μικρές φωτιές που έκαιγαν σε κάδους απορριμμάτων καθώς καθάριζαν τους δρόμους μετά τις διαδηλώσεις.

Οι Basij που έδωσαν συνέντευξη στο βίντεο δήλωσαν ότι οι “ταραξίες” είχαν κλείσει δρόμους στην πρωτεύουσα, έθεσαν σε κίνδυνο απλούς ανθρώπους, κατέστρεψαν δημόσια περιουσία και αφαίρεσαν τη συντηρητική μαντήλα από τις θρησκευόμενες γυναίκες.

Πρόσθεσαν ότι κινητοποιήθηκαν αργά τη νύχτα για να προστατεύσουν την “τιμή και την περιουσία του λαού” και ότι δεν θα επέτρεπαν σε “μερικές αδελφές” να διαταράξουν την τάξη της χώρας.

“Θα μείνουμε όρθιοι μέχρι το τέλος (για να προστατεύσουμε το καθεστώς)”, ακούστηκε να λέει ένας από αυτούς στα πλάνα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Tουλάχιστον 31 οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

“Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες”, κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν και ότι ανησυχεί για τις “μαζικές συλλήψεις” διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα”.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Η IHR ανέφερε ότι ο απολογισμός της για τα θύματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιλαμβάνει 11 άτομα που σκοτώθηκαν μόνο χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην πόλη Αμόλ, στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν που συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, και πως έξι άτομα που σκοτώθηκαν στην Μπαμπόλ στην ίδια επαρχία.

Στη μεγάλη πόλη Ταμπρίζ (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος σε αυτές τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

“Οι καταδίκες και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τη διεθνή κοινότητα δεν επαρκούν πλέον”, τόνισε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ.

Νωρίτερα σήμερα, η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές με κατοίκους Κούρδους στο βόρειο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα έναν πρόσφατο επίσημο απολογισμό κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομικών- σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ηθών καθώς και σε πολλούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, με αφορμή “τη βία εναντίον διαδηλωτών” αλλά και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι κυρώσεις αυτές “αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο”, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα