ΗΠΑ: Νέο μπλόκο στην αγορά F-16 από την Άγκυρα -Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Βαρύ εξακολουθεί να είναι το κλίμα στις ΗΠΑ για την Τουρκία όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την αναβάθμιση και την αγορά F-16. Ωστόσο τα μηνύματα που καταφθάνουν στην Άγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν πως η Ουάσιγκτον θα ανάψει για δεύτερη φορά “κόκκινο” στην γειτονική χώρα.

Οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η άρνηση της γειτονικής χώρας να αποσύρει τους S-400 είναι οι βασικοί λόγοι που το κογκρέσο, το οποίο λαμβάνει

και τις τελικές αποφάσεις, εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση. Πάντως, ο Υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επέλεξε να πιλοτάρει ένα F-16 για να κηρύξει την έναρξη του νέου έτους πτητικής εκπαίδευσης της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας φέρεται να μετέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών. Στην Αθήνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο νέος κύκλος επιθέσεων και απειλών που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα να οφείλεται στο γεγονός πως δεν φαίνεται να προχωρά η ενίσχυση της αεράμυνας της γειτονικής χώρας.

Την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται τουλάχιστον ένα στάδιο πιο μπροστά, καθώς μετά την ενίσχυση των F-16 προχώρησε στην αγορά των Rafale ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά F-35.

Ανησυχία για θερμό φθινόπωρο

Αναλυτές εκτιμούν πως ένα νέα αμερικανικό μπλόκο στην Άγκυρα θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που η γειτονική χώρα έχει μπει σε προεκλογική τροχιά. Άλλωστε η Τουρκία ανακαλύπτει διαρκώς διάφορους τρόπος για να προκαλέσει και να δημιουργήσει προβλήματα στην χώρα μας όπως είναι η μεταφορά μεταναστών μέσα από τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορα αλλά και με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη τόνισε πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει στρατηγική.

“Με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας σε κάθε παρέμβαση του αναδεικνύει τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία καθώς παραμένει η μοναδική νατοϊκή χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Επίσης παρέχει καταφύγιο στους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι αγκυροβολούν τις θαλαμηγούς τους στα τουρκικά παράλια προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση τους.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα