"Βασίλισσα" στο σπίτι του "βασιλιά" (video)

Ενα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους της Φενέρ, στην πατρίδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ολα έδειχναν να είναι φτιαγμένα ιδανικά για τους Τούρκους, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης χάλασε το πάρτι (85-80) και εκθρόνισε την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης για να καθίσει στο... δικό της θρόνο.

Ο μαθητής Λάσο έδωσε ένα.. μάθημα στον δάσκαλο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ηττήθηκε για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωλίγκας. Οι δύο είναι από δικά του «παιδιά», αφού πριν τρία χρόνια είχε γευτεί την πίκρα της ήττα από τον κουμπάρο του και άλλοτε συνεργάτη του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Κοζέρ έκανε ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο
και έβαλε την υπογραφή του στον τελικό με 17 πόντους, τους δύο τελευταίους του αγώνα και παράλληλα το κόψιμο στον Σλούκα που έσβησε για πάντα τις ελπίδες της Φενέρ για την ανατροπή. Αξιος συμπαραστάτης ο Ντόνσιτς με 15 πόντους και ο Τόμπκινς με ένα καθοριστικό φόλοου σε μία φάση που ίσως να έχει κάνει φάουλ στον Μέλι. Ο τελευταίος ήταν απελπιστικά μόνος στην προσπάθεια της Φενέρ να κατακτήσει για δεύτερη διαδοχική σεζόν το τρόπαιο. Ο Ιταλός τελείωσε το ματς με 28 πόντους τους διπλάσιους από τον δεύτερο παίκτη της ομάδος του που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων (Γουοναμέικερ 14).

Στην αρχή Φενέρ, στο τέλος Ρεάλ...

Η Φενέρ με τη βοήθεια του κόσμο τους που σχεδόν είχε γεμίσει την Σταρκ Αρένα είχε μπει με το πόδι στο γκάζι. Ο Κάλινιτς με 5 πόντους είχε πάρει από το χέρι τους Τούρκους, ωστόσο απέναντι του υπήρχε ο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος είχε σημειώσει τους πρώτους έξι πόντους της ομάδος του (9-6). Τα προβλήματα άρχισαν νωρίς για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με το δεύτερο φάουλ του Βέσελι μετά από περίπου δύο λεπτά αγώνα. Ο Τσέχος πήγε στον πάγκο, με τον Ντουβερίογλου να κάνει τη δύσκολη δουλειά κάτω από τα καλάθια σταματώντας τον Αγιόν και πετυχαίνοντας παράλληλα και έξι πόντους (13-9). Οι χαμένες βολές των Ισπανών (1/4) δεν αποτέλεσαν μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια τους να πάρουν τα ηνία, αφού με τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ και του Σέρχιο Γιουλ πέρασαν μπροστά με 18-15. Το πρώτο καλάθι του Σλούκα στον τελικό έφερε τη διαφορά στον πόντο, όμως, ο Ράντολφ με νέο τρίποντο έκανε το 21-17 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε για 10η φορά το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και στέρησε από τον Ομπράντοβιτς το 10ο δικό του. Οι Ισπανοί μετά από τρία χρόνια έκαναν δικό τους τον τίτλο φτάνοντας στην κορυφή έχοντας αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας και «χτυπημένη» από πολλούς τραυματισμούς καθ όλη της διάρκεια της σεζόν.

MVP του Final Four το θαυματουργό παιδί του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος φυσικά για τον Λούκα Ντόνσιτς, ο οποίος το καλοκαίρι κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ με τη Σλοβενία και λίγους μήνες αργότερα στο Βελιγράδι την Ευρωλίγκα...

Βρήκε τον τρόπο η Φενέρ...

Με τον Ντουβερίογλου στον πάγκο η Ρεάλ έκανε πάρτι στο... ζωγραφιστό, αναγκάζοντας γρήγορα τον Ομπράντοβιτς να πάρει τάιμ άουτ και να επαναφέρει τον Βέσελι στο ματς. Με επτά σερί πόντους του Μέλι η Φενέρ μείωσε στους τρεις (27-24) και το γήπεδο σηκώθηκε ξανά όρθιο. Ο Λάσο έριξε στο παρκέ μετά από περίπου λεπτά τον Ντόντσιτς αναζητώντας δημιουργία και εύκολους πόντους, αλλά ο Σλοβένος είχε «εγκλωβιστεί» στην άμυνα του Κάλινιτς. Ο Μέλι ήταν ασταμάτητος και απελπιστικά μόνος επιθετικά, σε αντίθεση με την ισπανική ομάδα που έπαιρνε πόντους από σχεδόν όλους τους παίκτες της (35-30). Οταν... ενεργοποιήθηκαν και άλλοι παίκτες της Φενέρ στο σκοράρισμα έτρεξε σερί 7-0 και πέρασε μπροστά (35-37), ενώ το τρίποντο του Σλούκα έκανε τον Λάσο να πάρει τάιμ άουτ (28.4'', 38-40). Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα δεν άλλαξε κάτι, αφού ο Γιουλ αστόχησε σε μία... τραβηγμένη προσπάθεια, ενώ στη συνέχεια ο Σλούκας εγκλωβίστηκε ανάμεσα στους ψηλούς της Ρεάλ.

Κοζέρ και όλοι τους...

Κοζέρ vs Μέλι. Κάπως έτσι ήταν το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον άσο της Ρεάλ να πετυχαίνει οκτώ πόντους και τον Ιταλό να απαντάει με πέντε δικούς του. Οι Ισπανοί είχαν «χτίσει» μία διαφορά πέντε πόντων και την κρατούσαν σε αυτά τα... εύθραυστα επίπεδα (55-50). Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο. Οι επαφές πολλές, τα σπρωξίματα περισσότερα και οι πόντοι μετά από πολλή προσπάθεια και ιδρώτα. Οι διεισδύσεις του Κοζέρ και τα ριμπάουντ του Ταβάρες κράτησαν σταθερά τη Ρεάλ σε θέση οδηγού του σκορ μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (63-55). Ο Γάλλος σε όλο το πρώτο ημίχρονο είχε μόλις τρεις πόντους με 1/1 τρίποντο και μέσα σε μία περίοδο σημείωσε 12 με 1/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 4/4 βολές, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ σε αυτό το διάστημα!

Ενας... Μέλι δεν φέρνει την κούπα

Ο Ομπράντοβιτς «πόνταρε» στην... τρέλα του Ντίξον, προκειμένου να αλλάξει το σκηνικό, όμως ο παίκτης που κρατούσε τη Φενέρ στο παιχνίδι ο Μέλι, ο οποίος πρόσθεσε ακόμα έξι πόντους στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου. Το ανόητο αντιαθλητικό του Βέσελι έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να πετύχει σε λίγα δευτερόλεπτα πέντε πόντους (2 βολές του Ντόνσιτς και 1 τρίποντο του Κάρολ) και να πάει τη διαφορά για πρώτη φορα σε διψήφιο αριθμό πόντων (71-61) έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Οταν ο Μέλι δεν μπορούσε, η Φενέρ αδυνατούσε να σκοράρει και παρά τις χαμένες επιθέσεις της, η Ρεάλ παρέμενε μπροστά με οκτώ πόντους διαφορά (74-66, 2:30). Ο Ντίξον μπήκε ξανά στο ματς και με ένα δικό του κρίσιμο ριμπάουντ που οδήγησε στην εύστοχη βολή του Μέλι και ένα δίποντο με λέι απ ανάμεσα στους ψηλούς κατέβασε τη διαφορά στους πέντε (74-69), όμως ο Ταβάρες με δικές του εύστοχες βολές έκανε το 77-69 1:50 πριν το τέλος. Ο Γουοναμέικερ αστόχησε σε ένα εύστοχο λέι απ και ο Τόμπκινς με βολές έκανε το 78-69 (1:40). Η ψυχραιμία των Ισπανών από τη γραμμή των ελευθέρων βολών τους διατηρούσε σε απόσταση από τη Φενέρ. Ο Γουοναμέικερ με 4/4 έκανε το 80-75 38'' πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης. Ο σχεδόν άχαστος Κάρολ όλης της σεζόν αστόχησε σε μία βολή και ο Ντίξον με σουτ μείωσε στους τρεις (81-78) με 22'' να απομένουν. Ο Κοζέρ αστόχησε και στις δύο βολές που εκτέλεσε, με τον Τόμκινς να σπρώχνει την μπάλα στο καλάθι (υποψία φάουλ στον Μέλι) και να «παγώνει» τους Τούρκους. Ο Μέλι μείωσε σε 83-80 και στη συνέχεια ο Κοζέρ πήγε και πάλι στη γραμμή ευστοχώντας αυτή τη φορά και στις δύο (85-80), ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έβαλε τέλος στα όνειρα της Φενέρ κόβοντας στον αέρα τον Σλούκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα