Η ψευδοεπιστήμη και η παραπληροφόρηση καταλαμβάνουν τα social media και μας θέτουν σε κίνδυνο

Αναζητώντας κάποιος την «κλιματική αλλαγή» στο YouTube, αμέσως και μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων θα βρει βίντεο που αρνούνται ότι υπάρχει. Μια νέα έρευνα για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο γύρω από την κλιματική αλλαγή δείχνει ότι οι αρνητές και οι συνωμοσιολόγοι έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που πιστεύουν και διακινούν τα πορίσματα της επιστήμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, τα περισσότερα βίντεο του YouTube

που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αντιτίθενται στην επιστημονική ομοφωνία ότι είναι πρωτοφανής η υπερθέρμανση του πλανήτη και υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.

Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος τα τελευταία 2.000 χρόνια, που οι μεταβολές της θερμοκρασίας να ήταν τόσο γρήγορες και τόσο εκτεταμένες, όσο τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα τριών νέων επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Nature and Nature Geoscience, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Κι όμως…στο YouTube κυριαρχoύν η ψευδοεπιστήμη και τα fake news. Γι αυτό και η μελέτη υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης στη διάδοση της παραπληροφόρησης. Και προτείνει στους επιστήμονες και τους υποστηρικτές τους να είναι πιο δραστήριοι και δημιουργικοί στην ανάπτυξη και διάδοση των ευρημάτων και των τρόπων επικοινωνίας. Αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να ανησυχούμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κακή μεταχείριση και διαστρέβλωση των επιστημονικών πληροφοριών στη συμπεριφορά μας, ως άτομα και ως κοινωνία.

Η πρόσφατη μελέτη του Joachim Allgaier του Πανεπιστημίου RWTH Aachen στη Γερμανία ανέλυσε το περιεχόμενο ενός τυχαίου δείγματος 200 βίντεο από το YouTube που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία (107) των βίντεο αμφισβητεί ότι η κλιματική αλλαγή προκλήθηκε από τον ανθρώπινο παράγοντα ή ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι συνωμοσία.

Τα βίντεο που παρουσίαζαν αυτές τις απόψεις προσέλκυσαν και προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό απόψεων, ενώ αυτοί που διαδίδουν αυτές τις θεωρίες χρησιμοποιούν όρους όπως «γεωμηχανική» για να φανεί ότι οι ισχυρισμοί τους έχουν επιστημονική βάση.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα