Η μόλυνση με μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανοσία και στη Δέλτα, αλλά όχι το αντίστροφο – Τι λένε οι έρευνες

Όσοι νοσήσουν από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού αποκτούν ανοσία και απέναντι στη ΔΕΛΤΑ.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εκανε λόγο για μελέτες που δείχνουν ότι ο άνθρωπος που νοσεί από την παραλλαγή Όμικρον αποκτά ανοσία και από τη “Δέλτα”. Αντίθετα, “ο άνθρωπος που πέρασε Δέλτα δεν έχει ανοσία από την Όμικρον”, διευκρίνισε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι

με τρεις δόσεις θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. “Και όσοι είναι δίπλα εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, αλλά να κάνουν και την τρίτη δόση”, τόνισε.

“Η Όμικρον είναι ένα φαινόμενο που θα εξελιχθεί γρήγορα με υψηλές κορυφές. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί οι αριθμοί θα μάς προκαλούν σοκ”, σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη θα μας ζορίσει τον Ιανουάριο, γιατί το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο από την Δέλτα. Επισήμανε επίσης, ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσες περισσότερες είναι οι μολύνσεις, τόσες περισσότερες νοσηλείες θα έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, “γιατί είναι αυτοί που θα ‘συναντηθούν’ με την Όμικρον και θα βρεθούν στα νοσοκομεία”.

“Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα”, προειδοποίησε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

“Η Όμικρον πιθανότητα να βάλει στην άκρη τη Δέλτα”
Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο πνευμονολόγος και καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής. Η “Όμικρον” πιθανότατα θα επικρατήσει, και πιθανότατα θα βάλει στην άκρη τη “Δέλτα”, τόνισε ο ίδιος.

Στη Βρετανία με την “Όμικρον” υπάρχει μείωση των θανάτων, αυτό είναι πολύ σημαντικό ανέφερε. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πάντως ότι η “Όμικρον” δεν θα αποτελέσει από μόνη της το τέλος της πανδημίας.

“Χρειάζονται συνδυαστικά άλλοι παράγοντες: επέκταση του εμβολιασμού – παγκοσμίως – και η τήρηση των μέτρων προστασίας”, εξήγησε.

“Νομοτελειακά νομίζω πως όλοι θα έρθουν σε επαφή με την Όμικρον” ξεκαθάρισε. “Ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν, νοσούν πιο δύσκολα και η νόσος σε πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό ίσως και 100% εκδηλώνεται λιγότερο σοβαρά. “Ατελώς εμβολιασμένοι είναι και όσοι έχουν εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, όχι μόνο με μία” ανέφερε, επίσης, ο κ. Κιουμής.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα