Η μετάλλαξη Όμικρον “παραλύει” νοσοκομεία και δημόσιο: Επιστρατεύονται γιατροί – Ετοιμάζονται μετακινήσεις υπαλλήλων

Η επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον” με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα στην.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται μια σειρά από σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται κυρίως στο σύστημα υγείας.

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα επίταξης

ιδιωτών γιατρών με στόχο να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που δημιουργούνται πρωτίστως στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων που κατακλύζονται από ασθενείς που έχουν συμπτώματα της νέας παραλλαγής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία για τεστ. “Να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται”.

Ανησυχία για “τσουνάμι” εισαγωγών

Την στιγμή που περίπου 2000 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, καταγράφεται σημαντική αύξηση που ξεπερνάει το 40% στις εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό πως τη Δευτέρα ο αριθμός των εισαγωγών ήταν 452 σε όλη την χώρα και μία ημέρα μετά την Τρίτη οι νέοι ασθενείς έφτασαν τους 641 σε αντίθεση με τις ΜΕΘ που παρουσιάζεται μικρή ύφεση. “Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%” τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος επανέλαβε πως τα ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης “Όμικρον” δεν αφορούν τους ανεμβολίαστους οι οποίοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τη νέα παραλλαγή της νόσου.

Οι σχεδιασμοί για το δημόσιο

Εκτός από τα νοσοκομεία η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει αρχίσει να πλήττει δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μεταφοράς. Τα κενά που εντοπίζονται μεγαλώνουν καθημερινά με αποτέλεσμα ΚΕΠ να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπική ενώ με δυσκολία γίνεται και η αποκομιδή απορριμμάτων σε ορισμένους δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του στις διευθύνσεις των δημόσιων οργανισμών ζητά να υπάρξει έκτακτο σχέδιο σε κάθε υπηρεσία εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.

Πρώτος στόχος είναι να μείνουν χωρίς προσωπικό απαραίτητες υπηρεσίες και γι’ αυτό τον λόγο όπου κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού. Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή και η τηλεργασία το ποσοστό της οποίας φτάνει το 50% και αποτελεί ένα επιπλέον ζήτημα για την λειτουργία των υπηρεσιών. Παράλληλα το γεγονός ότι μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας για τους εμβολιασμένους σε πέντε, μικραίνει το χρονικό όριο που οι υπάλληλοι θα απουσιάζουν από την εργασία τους.

Εκτός εργασίας, λόγω νόσησης έχουν τεθεί δεκάδες εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Μεταφορών, έχει έτοιμο σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων είναι η αύξηση των υπερωριών, το προσωρινό “κόψιμο” των ρεπό αλλά και το “σπάσιμο” των ωραρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν. Επίσης σε κρίσιμες υποδομές όπως τα αεροδρόμια αυξάνονται και αυστηροποιούνται τα covid τεστ.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα