Η κραυγή που πόνεσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο

Ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», είναι από τους ποδοσφαιριστές που άπαντες θαύμασαν και απόλαυσαν, ωστόσο ο Βραζιλιάνος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, που τον άφησαν αρκετό καιρό εκτός δράσης, στερώντας του την ευκαιρία να πετύχει ακόμη περισσότερα πράγματα.

Στους ποδοσφαιρόφιλους, και λάτρεις του «φαινομένου», υπάρχει μια στιγμή που κανείς δεν θα ήθελε να έχει δει, αλλά από την στιγμή που την βλέπεις, δύσκολα την ξεχνάς και δεν νιώθεις λύπη.

Ήταν 14 Απριλίου 2000. Στο πρώτο παιχνίδι στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας ανάμεσα σε Ίντερ και Λάτσιο, ο Ρονάλντο περνά ως αλλαγή στο

ματς. Μερικά λεπτά αργότερα, σε μια από τις χαρακτηριστικές του ντρίμπλες, πέφτει στο έδαφος, πιάνοντας το γόνατό του.

Οι αντίπαλοί του, αμέσως σταματούν και ζητούν να μπουν στο γήπεδο οι γιατροί. Αντιλήφθηκαν πως κάτι σοβαρό έχει γίνει.

ROM07-20000413-ROME, ITALY: A three way composite photo showing Brazilian striker Ronaldo during his accident last night 12 April 2000 just six minutes into his comeback match, a first leg Italian cup final against Lazio in Rome’s Olympic stadium April 12. Ronaldo, back after more than four months sidelined with injury to the same knee, crumpled to the ground as he launched one of his trademark weaving runs toward the penalty area. He was due to fly to Paris on Thrusday to see the same surgeon who operated on his knee earlier this year. EPA PHOTO/ANSA/FILIPPO MONTEFORTE ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ο Ρονάλντο, σφαδάζει στο έδαφος από τον πόνο. Ο τραυματισμός του στο γόνατο, χαρακτηρίστηκε ένας από τους χειρότερους που έχει υποστεί ποδοσφαιριστής.

Αυτός ο τραυματισμός στο γόνατο, άφησε το «φαινόμενο» εκτός δράσης, σχεδόν δύο χρόνια.

Η καριέρα του στην Ίντερ είχε ξεκινήσει με τραυματισμό. Σε παιχνίδι με την Λέτσε στη νίκη της Ίντερ με 6-0, είχε αγωνιστεί 59 λεπτά περνώντας εκτός αγωνιστικού χώρου.

Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή του Νίλντον Πετρόνε, η Ίντερ παρακολουθούσε τα γόνατα του Ρονάλντο, πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του.

«Στις αρχές του 1999 η Ίντερ είχε καλέσει τον Δρ. Σάιλαντ να εξετάσει του τένοντες στην δεξιά και την αριστερή επιγονατίδα. Ήταν γνωστό πως ο εκφυλισμός ήταν σχετικά μεγάλος, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί την επέμβαση πριν τον σοβαρό τραυματισμό του. Είχε ζητήσει να γίνει αλλαγή και όταν έφτασα στα αποδυτήρια είδα πως είχε λυγίσει το γόνατό του. Ήταν εμφανές πως ο τένοντας είχε πρόβλημα. Αυτός ήταν ο πρώτος τραυματισμό του Ρονάλντο. Τον παρακολουθούσα και πήγαμε στο Παρίσι για να υποβληθεί σε επέμβαση με τον Δρ. Σάιλαντ. Ακολουθήσαμε την αποθεραπεία και στις αρχές κάθε μήνα πηγαίναμε στο Παρίσι»

Παρά τον τραυματισμό, ο Ρονάλντο κατάφερε μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους.

«Στις αρχές Απριλίου, σκεφτήκαμε πως προπονείται κανονικά. Έπαιζε και είχε πάρει άδεια από τον γιατρό που του έκανε την επέμβαση να επιστρέψει στην δράση. Στις αρχές του μήνα είχαμε ταξιδέψει μαζί με τον Δρ. Φράνκο Κόμπι, που ήταν ο γιατρός της Ίντερ, ώστε να μιλήσει με τον Δρ Σαϊλάντ, σχετικά με το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στον τελικό με την Λάτσιο. Πήγαμε με τον Ρονάλντο στο Παρίσι για να δει τον γιατρό, ο οποίος τόνισε πως μπορεί να παίξει για 15-20 λεπτά»

Το φαινόμενο πέρασε ως αλλαγή και λίγο αργότερα ο ποδοσφαιρικός κόσμος «πάγωσε».

«Όταν επέστρεψε για εκείνον τον αγώνα, έσκισε εντελώς τον τένοντα του γονάτου. Η επιγονατίδα του πραγματικά εξερράγη και κατέληξε στη μέση του μηρού του», είπε ο Πετρόνε.

«Αν σας δείξω φωτογραφίες από την περίπτωσή του δεν θα το πιστεύετε. Μετά την επέμβαση το γόνατό του είχε το μέγεθος μιας ποδοσφαιρικής μπάλας. Πολλές φορές στο νοσοκομείο έκλαιγε ζητώντας μορφίνη για να ηρεμήσει τον πόνο. Ήμουν εκεί στην αρχή της επιστροφής του, όταν όλος ο κόσμος έλεγε πως δεν θα μπορέσει να ξαναπαίξει. Οι επιστήμονες και οι γιατροί έλεγαν πως έχουν αμφιβολίες».

Δέκα ώρες την ημέρα θεραπεία

Μετά την επέμβαση ξεκίνησε ο μακρύς δρόμος της επιστροφής, που περιελάμβανε δέκα ώρες θεραπεία και φυσικοθεραπεία την ημέρα χωρίς σταματημό.

Ο Ρονάλντο θυμάται εκείνες τις στιγμές.

«Ήταν στιγμές γεμάτες αγωνία. Ήταν δύσκολη περίοδος. Η οικογένεια μου οι φυσικοθεραπευτές μου και οι γιατροί μου μου έδιναν κουράγιο και άξιζε. Παράλληλα έγινα πατέρας για πρώτη φορά και αυτό ήταν κάτι που μου έδωσε έξτρα κίνητρο. Η γέννηση του γιού μου, μου έδωσε τη δύναμη που χρειαζόμουν για να ανταπεξέλθω του ατελείωτου μαρτυρίου».

I21 – 20000406 – MILAN, ITALY : Inter Milan’ s Brazilian soccer star Ronaldo visiting his wife Milene and new born son Ronald in Milan’ s La Madonnina hospital on Thursday 06 April 2000. Ronaldo’ s son was born at 1030 gmt on Thursday. EPA PHOTO ANSA/GIORGIO RAVEZZANI/POOL/pal-clΠΗΓΗ: In Time Sports

Το υπόλοιπο της σεζόν ακολούθησε μόνο θεραπεία και δεν αγωνίστηκε καθόλου την σεζόν 2000/2001.

«Υπήρχαν αμφιβολίες αν θα μπορέσει να είναι ο ίδιος παίκτης μετά τον τραυματισμό του. Θέλαμε να είμαστε προσεκτικοί και δεν θέλαμε να βιαστούμε. Ο στόχος ήταν να επιστρέψει πιο δυνατός γι αυτό έχασε τη σεζόν».

Αν και άπαντες είχε πιστέψει πως δεν θα τα καταφέρει, ο ίδιος τους διέψευσε. Αν και αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στον ιγνυακό τένοντα μπόρεσε να σκοράρει 10 γκολ!

Έκανε αρκετά για να αποδείξει πως μπορεί να βρεθεί και στην Εθνική Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κυπελλο του 2002!

Οκτώ γκολ πέτυχε το φαινόμενο σε αυτό το Μουντιάλ, οδηγώντας την Βραζιλία στην κατάκτηση του πέμπτου Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Η απόλυτη δικαίωση για τον Ρονάλντο, που πάλεψε δύο χρόνια για να επιστρέψει!

RONALDO mit WM Pokal Brasilien Fu§ball Weltmeister 2002Deutschland – Brasilien 0:2 Finale Fu§ball WM 2002ΠΗΓΗ: In Time Sports

«Δούλεψα σχεδόν 2.5 χρόνια για να επιστρέψω από τους τραυματισμούς και ο Θεός, είχε κρατήσει αυτή την ημέρα για μένα και την Βραζιλία. Η μεγαλύτερή μου νίκη ήταν να μπορέσω να παίξω ξανά, να τρέξω και να πετύχω γκολ. Αυτή η νίκη, για τον πέμπτο μας τίτλο ήταν η επιβράβευση για την επιστροφή μου αλλά και για όλη την ομάδα».

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Το 2006 μετακόμισε στην Ρεάλ και στους «γκαλάκτικος»! Βρέθηκε στη συνέχεια στη Μίλαν και έκλεισε την καριέρα του το 2011 στην Κορίνθιανς.

Keywords
Τυχαία Θέματα