Η Ευρώπη “καίγεται” και στο Γιοχάνεσμπουργκ χιόνισε μετά από 11 χρόνια

Μπορεί ο πλανήτης να “καίγεται”, με την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής… χιονίζει.

Μάλιστα, είναι η πρώτη χιονόπτωση που καταγράφεται στην περιοχή, αφήνοντας έκπληκτους του κατοίκους. Σημειώνεται ότι πολλά παιδιά είδαν για πρώτη φορά χιόνι.

Ενώ μέρη της Νότιας Αφρικής δέχονται τακτικά χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες του νότιου ημισφαιρίου, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το Γιοχάνεσμπουργκ είχε χιόνι για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2012.

Αφού φωτογραφήθηκε στην πλατεία

Νέλσον Μαντέλα στην οικονομική συνοικία, η Τζένιφερ Μπάντα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ήταν έγκυος την τελευταία φορά που χιόνισε. “Έντεκα χρόνια μετά, είναι συναρπαστικό που έχουμε χιόνι”, είπε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κάτοικοι του Γιοχάνεσμπουργκ περιέγραψαν το χιόνι ως “καθαρή μαγεία”, “ταραχώδες” και “υπέροχο ξεκίνημα της εβδομάδας”.

Η καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Witwatersrand Jennifer Fitchett δήλωσε στην εφημερίδα Times της Νότιας Αφρικής ότι το χιόνι είναι απίθανο να διαρκέσει και ότι προκλήθηκε από την αύξηση της υγρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ψυχρό άνεμο.

“Συμβαίνει μια φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες. Έχουμε ένα ισχυρό, υψηλό βαρομετρικό και γι’ αυτό δεν έχουμε καθόλου ή έχουμε πολύ λίγες βροχές κατά τους χειμερινούς μήνες. Και έτσι δεν έχουμε πολλή υγρασία στον αέρα”.

Τελευταία φορά χιόνισε το 2012 και πριν από αυτό το 2007, είπε.

Χιόνι πέφτει στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά μέσο όρο μία φορά κάθε πέντε χρόνια, ενώ βαρύτερο χιόνι όπως αυτό που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα συμβαίνει μία φορά κάθε 10 έως 20 χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Witwatersrand Francois Engelbrecht στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Daily Maverick.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα