Η Εθνική του Giannis και ο Γιάννης της Εθνικής

Η Εθνική ομάδα «πάτησε» στις «ράγες» της νέας πορείας που έχει, ήδη, να διανύει με τελικό στόχο την πρόκριση της στο Παγκόσμιο κύπελλο 2023 και στο πρόσφατο παιχνίδι στην Λάρισα, κόντρα στην Βρετανία, αλλά και τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στην Αθήνα, απέναντι στην Τουρκία, το κέρδος που αποκόμισε, πέραν της νίκης, ήταν διπλό.

Το πρώτο ήταν η επιστροφή των διεθνών παικτών του Ολυμπιακού

και του Παναθηναϊκού, εν μέσω συλλογικών υποχρεώσεων στην Ευρωλίγκα. Σε συνδυασμό με την απόλυτη σύμπνοια, ενότητα, συνεργασία και κυρίως συνειδητοποίηση όλων των διεθνών ότι η επίσημη αγαπημένη πρέπει να επιστρέψει σε μεγάλες επιτυχίες, η Εθνική ξαναγίνεται ομάδα όλων των Ελλήνων. Αυτό εκπροσωπεί κατά έννοια, αλλά γίνεται ξανά και κατά ουσία. Μακριά από συλλογικές τοξικότητες και παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις και πρωτίστως, χωρίς να «πληρώνει το μάρμαρο» για συλλογικές τακτικές σε άλλα θέματα. Ειδικά στην νέα εποχή του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο, υπάρχει «σημαιοφόρος» καθολικής αποδοχής και εκτίμησης.

Και με την… «ευλογία» του ανυπέρβλητου, Νίκου Γκάλη που πάντα μετρά τα λόγια του και έκρινε ως καλή επιλογή για την Εθνική ομάδα, τον «κόουτς D», τον χαρακτήρισε σοβαρό άτομο και καλό προπονητή, έχοντας προσωπική εκτίμηση από την μεταξύ τους γνωριμία και όχι εξ’ αποστάσεως από την πορεία του Ιτούδη στην προπονητική.

Το δεύτερο είναι η επανασύνδεση της με την ελληνική κοινωνία, τον Έλληνα φίλαθλο, την ελληνική οικογένεια. Με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα παιχνίδια προκριματικών στο Ηράκλειο και ένα στην Πάτρα, η Εθνική ομάδα είχε απουσιάσει πολύ και είχε λείψει ακόμα περισσότερο από την ελληνική περιφέρεια και τους κατοίκους της που την παρακολουθούσαν-αν την παρακολουθούσαν-από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Το αυτονόητο και επιβεβλημένο έγινε πράξη από την νέα διοίκηση της ΕΟΚ. Υπήρχε αυτή η αναγκαιότητα της εξωστρέφειας της Εθνικής μπάσκετ στην ελληνική περιφέρεια και αυτή η τακτική θα συνεχιστεί, μετά την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Αν, στο πρόσφατο παιχνίδι με την Βρετανία, ήταν στο παρκέ ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας, η Εθνική ομάδα, θα μπορούσε να γεμίσει γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θέσεων. Εύκολα. Και ανεξαρτήτως αντιπάλου που θα είχε, γιατί οι Βρετανοί είναι και αντιεμπορικοί στο μπάσκετ.

Η Εθνική αύξησε τις προσδοκίες της στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των προκριματικών και έδειξε το αναμενόμενο. Οι προοπτικές της είναι φυσικά, πολύ μεγαλύτερες, ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης των προκριματικών του ΜUNDOBASKET 2023, τον ερχόμενο Αύγουστο και κυρίως στην τελική φάση του ΕUROBASKET 2022, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τώρα, λοιπόν, αρχίζουν τα δυσκολότερα, αλλά ωραιότερα, ταυτόχρονα. Μέχρι τις 25 Ιουνίου, η Εθνική ομάδα θα αρχίσει την προετοιμασία της για τα δυο παιχνίδια του Αυγούστου, με αντιπάλους, την Σερβία (25/8, εκτός) και το Βέλγιο (28/8, εντός) και πάλι σε πόλη της περιφέρειας ξανά για να συνεχιστεί το ταξίδι στην ελληνική περιφέρεια.

Ουσιαστικά, η Εθνική που έχει το καλύτερο ρεκόρ με 3 νίκες και 1 ήττα, όπως και άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με το ίδιο ρεκόρ, χρειάζεται δυο ακόμα νίκες για να «τσεκάρει» το εισιτήριο πρόκρισης για την 8η συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου.

Στις νέες κλήσεις του Δημήτρη Ιτούδη, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες σκέψεις για τα ονόματα των παικτών που θα φτάσουν στο απόλυτο την ποιοτική πληρότητα της Εθνικής ομάδας. Ό,τι καλύτερο επί σκηνής, δηλαδή και με την αναγκαστική απουσία του Ντίνου Μήτογλου. Το «υπερόπλο» της Εθνικής ομάδας, είναι ο Γιάννης Αντετοκύνμπο, ο Giannis, o Greek Freak, o αληθινός πρωταγωνιστής στην πραγματική ιστορία της ταινίας «Rise» μαζί με την οικογένεια του από τα Σεπόλια μέχρι το Μιλγουόκι, ο περσινός πρωταθλητής του ΝΒΑ, ο δις και «back to back» και πρώτος Ευρωπαίος παίκτης μπάσκετ με τον τίτλο του MVP (2020-2021), o εκατομμυριούχος και συνάμα ταπεινός Γιάννης που τιμά και διαφημίζει την Ελλάδα.

Υπάρχει κάτι που δεν έχει πετύχει ακόμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην εκπληκτική καριέρα του και στην «εκτοξεύση» της, τα εννέα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ και στην Εθνική ομάδα; Πιο εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Η κατάκτηση της κορυφής σε μια μεγάλη διοργάνωση, μαζί με τους διεθνείς συμπαίκτες του. Η πρώτη απόπειρα ήταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο κύπελλο 2019, στην Κίνα. Δεν τα καταφέραμε με τον Γιάννη. Και δεν ισχύει το δεν τα κατάφερε, γιατί το μπάσκετ δεν είναι τένις. 

Ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται στην Ελλάδα, από τις αρχές Ιουνίου και ύστερα από τις ολιγοήμερες διακοπές του, δεν έχει σταματήσει να δουλεύει στην off season του ΝΒΑ. Ουσιαστικά, «λιώνει» στην προπόνηση στο γυμναστήριο, με βάρη και ασκήσεις με όργανα για την σωματική ενδυνάμωση του. Πρόσφατα, ο «monster» («τέρας», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε για τους μύες και τις γραμμώσεις σε όλο το σώμα του)  δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκγύμναση του, υπό την καθοδήγηση ενός προπονητή και ενός γυμναστή από τους Μπακς που τον έχουν ακολουθήσει στην Αθήνα.

Έτσι είχε συμβεί και το 2019 με την γυμνάστρια των Μπακς που ήταν μαζί με τον Γιάννη από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο και έδινε καθημερινή αναφορά της εξέλιξης του και της παρακολούθησης που του έκανε για τη σωματική επιβάρυνση.

Αναμφισβήτητα, ο Αντετοκούνμπο αποτελεί την μεγαλύτερη αγωνιστική «περιουσία» των Μπακς, τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη τους, τον ηγέτη που τους οδήγησε στον τίτλο του ΝΒΑ, ύστερα από 50 χρόνια. Οι Μπακς θέλουν οικονομικές διασφαλίσεις για να του επιτρέψουν να παίξει στην Εθνική Ελλάδας, όπως εξάλλου, συμβαίνει με όλους τους μη Αμερικάνους παίκτες και τις Εθνικές ομάδες τους. Ποσοστιαία ασφάλεια ανάλογα με το συμβόλαιο του για πάν ατυχές γεγονός.

Και η ΕΟΚ εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση για την πλήρη ανταπόκριση των απαιτήσεων οικονομικών και μη που έχουν οι Μιλγουόκι Μπακς. Ο Γιάννης έχει θέσει εαυτόν στην Εθνική ομάδα, έχει συζητήσει με τον Ιτούδη, θέλει να είναι και στα δυο προκριματικά παιχνίδια και στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. Η διαδικασία προχωρά με σταθερά βήματα από την ομοσπονδία και τους υπεύθυνους της Εθνικής ομάδας για να οριστικοποιηθεί η ένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην προετοιμασία. Έχει διανυθεί περισσότερο από το ήμισυ αυτών των διαδικασιών στην συνεχή επαφή και συνεργασία με τους Μπακς για την αίσια κατάληξη.

Το «θέλω» του ίδιου του Γιάννη για την Εθνική Ελλάδας, έχει ορίσει την κατεύθυνση για να φορέσει ξανά την φανέλα με το εθνόσημο.

Keywords
Τυχαία Θέματα