Η Εpic Games γεύτηκε το ίδιο της το δηλητήριο

Νέος ανταγωνιστής, νέα δεδομένα.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την κυκλοφορία του Apex: Legends και ήδη η αγορά έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Το ταρακούνημα που προκάλεσε η Respawn, ήταν αρκετά μεγάλο και απρόσμενο ώστε να κάνει ακόμα και την Epic Games τουλάχιστον να ιδρώσει.

Γιατί εδώ και αρκετό καιρό το Fortnite κάθεται ολομόναχο στον θρόνο των Battle Royale, αφού

πρώτα εκμηδένισε τον όποιο ανταγωνισμό. Στην αγορά, κυριαρχούν οι δυνατοί και η Epic Games είχε δείξει εξ’ αρχής ότι δεν συμβιβάζεται με την δεύτερη θέση.

Ύβρις

Η απίστευτη επιτυχία του Fortnite, η οποία ήταν φυσικά απόρροια εξαιρετικής και διορατικής δουλειάς, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την Epic Games. Τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και μέσα σε λίγο καιρό, η εταιρεία στεκόταν πάνω σε ένα μικρό ορυχείο. Το πρώτο βήμα είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ποιά θα είναι όμως η επόμενη κίνηση; Πώς γίνεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτή η χρυσή ευκαιρία; Με έσοδα τέτοιας τάξης, η Epic Games είχε την δυνατότητα να επενδύσει παντού. Μπορεί να δημιουργήσει νέα ανταγωνιστικά games και franchises ή ακόμα και να αγοράσει άλλα studios για να αυξήσει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Η Epic έκανε την έρευνα της και βρήκε μία μεγάλη τρύπα στην αγορά των PC Games. Χρόνια τώρα, το Steam έχει χτίσει το δικό του μονοπώλιο στην συγκεκριμένη αγορά και γεύεται τους καρπούς ολομόναχο. Και γιατί να μην χτυπήσει εκεί η Epic; Ο launcher της έχει περισσότερο κόσμο κάθε μήνα από ότι όλα τα games του Steam μαζί!

Σε μία ιδιοφυή κίνηση και σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, η Epic Games ανακοίνωσε το δικό της PC Store. Eκεί οι τιμές είναι καλύτερες, οι καταναλωτές παίρνουν δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα και οι developers κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα προϊόντα τους. Όλοι φαίνεται να είναι κερδισμένοι, έτσι;

Σε αυτή την φάση, η εταιρεία έκανε ένα μεγάλο λάθος. Μέσα στην γενικότερη επιθετική πολιτική επέκτασης του Epic Games Store, έλαβε μερικές αποφάσεις που εξόργισαν ολόκληρο το PC Community. Η παντελής απουσία συστήματος για community reviews ήταν το πρώτο σημαντικό λάθος, με το δεύτερο να είναι το timed-exclusivity του Metro: Exodus, παρά την αρχική διάθεση pre-orders στο Steam. Τα αντανακλαστικά του κόσμου ήταν αστραπιαία. Το μαζικό μποϊκοτάζ του Epic Games Store και το review bombing των Metro στο Steam έγιναν σχεδόν αμέσως. Η ψηφιακή αγορά των PC έχει πλέον και επίσημα μετατραπεί σε ένα πεδίο μάχης.

Η αναπόφευκτη αλήθεια είναι ότι στην ανοιχτή αγορά επιβιώνει ο πιο δυνατός. Αυτός που προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία και έχει την πιο ισχυρή επαφή με τον κόσμο. Όμως, όταν δύο γίγαντες παλεύουν, ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Και τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη καταγράφονται και δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Α new challenger has appeared

Το Steam έχει το μονοπώλιο στα PC Games, οπότε η κίνηση για δημιουργία ενός νέου ψηφιακού PC store ήταν ιδιοφυής, αφού χωρίς κόπο η Epic κατάφερε να πάρει γρήγορα ένα κομμάτι από την πίτα και εν συνεχεία θα μπορούσε να χτίσει πάνω σε αυτό, βελτιώνοντας με το πέρασμα του καιρού την υπηρεσία της και παράλληλα μεγαλώνοντας σε μέγεθος.

Το Steam όμως δεν είναι το μοναδικό μονοπώλιο. Το Fortnite ουσιαστικά είχε στήσει το δικό του “χορό” στα free-to-play Βattle Royale, έχοντας παράλληλα “τερματίσει” τον οποιαδήποτε ανταγωνισμό είτε ήταν free-to-play, είτε όχι. PUBG, H1Z1 ακόμα και το Call of Duty: Black Ops 4, δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να εκθρονίσουν τον βασιλιά.

Και από το πουθενά, έρχεται ένα βράδυ μία ανακοίνωση από την Respawn για ένα νέο free-to-play Battle Royale. Χωρίς beta testing, χωρίς διαφήμιση, χωρίς τίποτα, το παιχνίδι κυκλοφορεί άμεσα και σε μόλις μία εβδομάδα καταφέρνει να μαζέψει 25 εκατομμύρια παίκτες. Μεγαλειώδης επιτυχία. Όλες οι αναφορές και τα πρώιμα reviews κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό και διασκεδαστικό Battle Royale. Παράλληλα η Respawn φαίνεται να έχει κάνει τρομερή δουλειά στο τεχνικό κομμάτι, αφού το performance του παιχνιδιού ακόμα και σε PC παλαιότερης γενιάς είναι εκπληκτικό. Kαι όλα αυτά χωρίς μία beta!

Τιμωρία;

Αυτές τις ημέρες το Apex: Legends μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι μεγάλοι streamers του Τwitch δοκιμάζουν καθημερινά το παιχνίδι και το viewership του έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι από όλα τα outlets του κόσμου αναρωτιούνται για το αν έχουμε να κάνουμε με ένα Fortnite-killer.

Θα γίνει το Apex ένα Fortnite-killer; Μπορεί όντως να γιγαντωθεί τόσο που σε ένα χρονικό σημείο στο μακρύ μέλλον να κερδίσει το Fortnite σε αυτό το Battle Royale μπρα-ντε-φέρ. Αυτή η ερώτηση όμως δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή το σημαντικό για την Epic Games έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Από την αδιαμφισβήτητη κορυφή, η εταιρεία τώρα περνάει μέσα από συμπληγάδες πέτρες. Από την μία πλευρά το Epic Games store πρέπει να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αντεπίθεση του Steam, αλλά και την όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του PC community που έχει βάλει σαν στόχο το μποϊκοτάζ της υπηρεσίας. Πλέον μία λάθος κίνηση στο Epic Games Store, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει μία νέα χιονοστιβάδα από αρνητικά σχόλια, ενώ από την άλλη, για πρώτη φορά το Fortnite απέκτησε σοβαρό ανταγωνισμό και ο θρόνος των Battle Royale και το μονοπώλιο διακυβεύεται.

Και δυστυχώς, σε αυτή την νέα “μάχη”, η Epic Games δεν έχει μαζί της την εύνοια του κοινού. Θα μπορέσει η εταιρεία να ανταπεξέλθει σε αυτήν την αλλαγή δεδομένων ή θα χαθεί μέσα από τα δικά της λάθη; Αυτό μένει να το μάθουμε τους επόμενους μήνες.

Ο Αριστοτέλης είναι columnist στο IGN Greece και όταν δεν μαζεύει achievements ή βλέπει σειρές, μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.

IGN GreeceTo Apex Legends έφτασε τους 25 εκατομμύρια παίκτεςApex Legends: Έφτασε τους δέκα εκατομμύρια παίκτεςTo Apex Legends μάζεψε 1 εκατομμύριο κόσμο σε λιγότερο από 8 ώρες

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα