Η… «εκτυφλωτική» λάμψη των 15 ΝBAers στο EΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

Στο 41ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που άρχισε στην Κολωνία και στην Τιφλίδα, πριν από λίγες ώρες, με τους αγώνες των δυο εκ των τεσσάρων ομίλων (το τζάμπολ στο Μιλάνο και στην Πράγα θα γίνει αύριο 2/9), η FIBA προβάλλει και διαφημίζει-λογικά- την παρουσία των Ευρωπαίων παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και θα φορέσουν την φανέλα των Εθνικών ομάδων τους.

Το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

επιστρέφει ύστερα από πέντε χρόνια για τους Ευρωπαίους φιλάθλους και οι «μαγνήτες» θέασης και τηλεθέασης των αγώνων, δεν είναι μόνο οι διεθνείς παίκτες της Euroleague, του BCL και του Eurocup και του ΕuropeCup, αλλά υπάρχει η λάμψη των NBAers που προτίμησαν να σταματήσουν τις διακοπές τους και να κάνουν προετοιμασία με τις Εθνικές ομάδες, παίρνοντας την απαραίτητη άδεια από τις ομάδες τους στο ΝΒΑ, ασφαλίστηκαν αναλόγως για κάθε ατυχές ενδεχόμενο τραυματισμού και θα τους δούμε «επί σκηνής» με την σημαία των πατρίδων τους στην φανέλα.

Το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ δεν είναι Παγκόσμιο κύπελλο ή πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συγκριθεί με την κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και όμως, το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, λειτούργησε ως άτυπο «προσκλητήριο» των Ευρωπαίων σταρ του ΝΒΑ, ανεβάζοντας όλες τις προσδοκίες ανταγωνισμού σε κορυφαίο επίπεδο. Μια πρώτη «γεύση», δόθηκε στο πρόσφατο προκριματικό παιχνίδι Σερβίας-Ελλάδας για το Παγκόσμιο κύπελλο με την άτυπη «μονομαχία» Γιάννη Αντετοκούνμπο και Νίκολα Γιόκιτς. Προσέλευση 20.000 θεατών και τηλεθέαση σε υψηλούς αριθμούς. Τέτοιες «μονομαχίες» θα δούμε πολλές περισσότερες στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. Και στους ομίλους και στην τελική φάση του Βερολίνου. Εκεί που η μπάλα θα «καίει», γιατί θα υπάρχουν μόνο παιχνίδια νοκ αουτ από την φάση των «16» και μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Και αυτές οι «μονομαχίες» των Ευρωπαίων «αστέρων» του ΝΒΑ στους αγώνες των Εθνικών ομάδων, δεν θα είναι άτυπες νοηματικά, γιατί θα παίζουν στο παρκέ και οι διεθνείς συμπαίκτες τους, αλλά στο Βελιγράδι και πάλι στο «ένας εναντίον ενός» του Γιάννη με τον Νίκολα, το…κοντέρ του πρώτου έγραψε 40 πόντους και του δεύτερου 29 πόντους.

Δηλαδή, θα είναι τόσο μεγάλη επιδραστικότητα των διεθνών παικτών του ΝΒΑ στα παιχνίδια του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, με αποτέλεσμα το τέμπο, ο ρυθμός, η εξέλιξη και το αποτέλεσμα τους, να κρίνεται από την εξατομίκευση του τρόπου παιχνιδιού. Όπως ακριβώς συμβαίνει κατά κόρον στους αγώνες του ΝΒΑ. Αναλόγως με την απόδοση και τις παραγωγικές επιδόσεις του Χάρντεν, του Ντουράντ, του Κάρι, του Ίρβινγκ και πάει λέγοντας, γράφεται και το σκορ στους πίνακες, κρίνεται ο νικητής και ο ηττημένος.

Βεβαίως, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η προπονητική παρεμβολή είναι μεγαλύτερη στην εξέλιξη των αγώνων και οι τακτικές, τα σχέδια πάνω στα προπονητικά πινακάκια και τα συστήματα, δεν είναι στην κατεύθυνση, «η μπάλα στα χέρια του εκάστοτε σταρ και ας κάνει ό, τι έχει έμπνευση», όπως συμβαίνει στο ΝΒΑ.

Σε αυτό το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, όμως, με τους Ευρωπαίους NBAers στις Εθνικές ομάδες, το μπάσκετ της τακτικής, το… σκεπτόμενο μπάσκετ και τα πλάνα των πάγκων από τις προετοιμασίες, θα δοκιμαστούν από τους συγκεκριμένους παίκτες των μεγάλων σωματικών προσόντων, των αθλητικών αντοχών, των δημιουργών φάσεων και καλαθιών που αφήνουν τους θεατές με…ανοιχτό στόμα. Και φυσικά οι άμυνες θα δοκιμαστούν πολύ, απέναντι σε παίκτες που αρχίζουν την διείσδυση έξω από την γραμμή του τριπόντου, με το πρώτο βήμα και «καρφώνουν», σαν να κάνουν… μήκος και να συναγωνίζονται τον προσφάτως πρωταθλητή Ευρώπης, Μίλτο Τεντόγλου.

Είναι ευκόλως προβλεπόμενο ότι σε φάσεις ειδικών καταστάσεων στο τελευταίο λεπτό ή και στην τελευταία φάση των αγώνων που θα κρίνεται το αποτέλεσμα, η μπάλα θα ακουμπήσει στους Ευρωπαίους παίκτες του ΝΒΑ και θα τους δοθεί το βάρος της ευθύνης για το buzzer beater.

Eίναι δύσκολα προβλέψιμο, το κατά πόσο θα εξατομικευτεί το στυλ παιχνιδιού των τυχερών Εθνικών ομάδων που διαθέτουν στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022, διεθνείς με καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά θα γραφτούν στην ιστορία, μεγάλες συγκομιδές πόντων με 30άρες, 40άρες και ίσως πιο επάνω, καθώς και υψηλά σκορ, με το φράγμα των 100 πόντων να μην είναι υψηλό εμπόδιο.

Από όλους αυτούς τους Ευρωπαίους NBAers, η Εθνική Ελλάδας, διαθέτει τον πιο καταξιωμένο με σύγκριση τίτλων και πεπραγμένων στο ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, πριν από έναν χρόνο και «back to back» (δυο συνεχόμενες σεζόν) ο πολυτιμότερος παίκτης (ΜVP). O Νίκολα Γιόκιτς κέρδισε εφέτος τον ίδιο τίτλο. Ο Λούκα Ντόντσιτς δεν έχει ατομικό ή ομαδικό τίτλο-ακόμα- στο ΝΒΑ. Είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης 2017, με την Σλοβενία και θέλει να υπερασπιστεί αυτόν τον τίτλο.

Η διαφημιστική προβολή των Ευρωπαίων σταρ του ΝΒΑ, από την FIBA, αρχίζει από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και δεν είναι τυχαία η παρουσία του Greek Freak στην πρώτη θέση του αφιερώματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, η οποία «φωτίζει» την παρουσία ακόμα 14 παικτών.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μπόγιαν Μπογκτάνοβιτς (Γιούτα Τζαζ)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Λούκα Ντόντιτς (Ντάλας Μάβερικς), Γκόραν Ντράγκιτς (Σικάγο Μπουλς)

ΙΤΑΛΙΑ: Σιμόνε Φοντέκιο (Γιούτα Τζαζ)

ΓΑΛΛΙΑ: Ιβάν Φουρνιέ (Νιου Γιόρκ Νικς), Ρούντι Γκομπέρτ (Γιούτα Τζαζ)

ΣΕΡΒΙΑ: Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγγετς)

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Λάουρι Μαρκάνεν (Κλίβελαντ Καβαλίερς)

ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Γιουσούφ Νούρκιτς (Πόρτλαντ Μπλειζερς)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τσεντί Οσμάν (Κλίβελαντ Καβαλίερς)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ντομάντας Σαμπόνις (Σακραμέντο Κίνγκς), Γιόνας Βαλανσιούνας (Μέμφις Γκρίζλς)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντένις Σρόντερ (Χιούστον Ρόκετς)

Στο αφιέρωμα της FIBA συμπεριλαμβάνεται όπως και επιβαλλόταν ο δις MVP της Εuroleague, το 2021 και 2022, ο Σέρβος Βασίλιε Μίτσιτς. Ο μοναδικός στην διαφημιστική προβολή που παίζει στην Ευρώπη και στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές Αναντολού. Ο Μίτσιτς είχε προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ, αλλά δεν…ενθουσιάστηκε.

Σε κανένα προηγούμενο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ δεν υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή Ευρωπαίων παικτών με καριέρα υψηλού, μεσαίου και χαμηλού επιπέδου στο ΝΒΑ. Γιατί, δεν υπήρχαν και τόσο μεγάλη προτίμηση των ομάδων του ΝΒΑ σε Ευρωπαίους παίκτες.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από το 2013 και η επένδυση των Μπακς, όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την κατάκτηση του τίτλου από τα «ελάφια» ύστερα από 50 χρόνια, πολλαπλασίασε τα βλέμματα και τις παρακολουθήσεις των Ευρωπαίων παικτών από τους σκάουτερ του ΝΒΑ, καθώς και την παροχή ευκαιριών να τους προσφέρουν συμβόλαιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα