Η "δύναμη" του Chernobyl

Η νέα δραματική μίνι σειρά της HBO, «Chernobyl», έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικότερο από το να αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της κατάταξης των τηλεοπτικών σειρών στο IMDB με βαθμολογία 9,6, ξεπερνώντας το Breaking Bad (9,5) του AMC, το Planet
Earth II (9,5) του BBC και το Game of Thrones της HBO (9,3). Έχει καταφέρει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα, 33 χρόνια μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα 4. Και κατ’ επέκταση να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.
Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτουν τα τουριστικά πρακτορεία στο Reuters. Πιο συγκεκριμένα, ο Σεργκίι Ιβάντσουκ, διευθυντής του SoloEast Tours, παρατήρησε 30% αύξηση στους τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και περίπου 40% αύξηση στις κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης, μία ξεναγός του πρακτορείου υπογράμμισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη σειρά και το δυστύχημα. «Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ, κάνουν πολλές ερωτήσεις για την τηλεοπτική σειρά, σχετικά με όλα τα γεγονότα. Οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο περίεργοι.».
Θα μπορούσε, άραγε, η επιτυχία της σειράς να αποτελέσει αφορμή για να γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της πυρηνικής ενέργειας και της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων και για να εξεταστούν εκ νέου οι εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Το σίγουρο είναι ότι επειδή οι σειρές και οι ταινίες δεν απευθύνονται μόνο στη λογική, αλλά και στο συναίσθημα, η δύναμη που έχουν είναι μεγαλύτερη. Μεγαλύτερος, όμως, είναι και ο κίνδυνος να γίνουν απλώς «μόδα», όπως έγινε η τραγωδία του Τσερνόμπιλ για κάποιους χρήστες και influencers του Intagram. «Μόδα» που δεν άφησε ασχολίαστη ο δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς Κρεγκ Μέιζιν. «Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι το #ChernobylHBO έχει εμπνεύσει ένα κύμα τουρισμού στη Ζώνη Αποκλεισμού. Αλλά ναι, έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Αν την επισκεφτείτε, παρακαλώ να θυμάστε ότι μια τρομερή τραγωδία συνέβη εκεί. Σεβαστείτε όλους όσοι υπέφεραν και θυσιάστηκαν».

Δείτε τη σειρά «Chernobyl» από την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Nova On Demand και από την Τετάρτη 10 Ιουλίου και κάθε Τετάρτη, στις 22:00 στο Novacinema4HD.
Keywords
Τυχαία Θέματα