Η χαμένη ιστορία του Prometheus

Η έμπνευση από τον Lovecraft και η αφήγηση του Ridley Scott.

Όσοι το 2012 πήγαν να δουν το "Prometheus" με την προσδοκία ότι θα παρακολουθήσουν μία horror/splatter ταινία όπως χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει η σειρά Alien, βγήκαν από τους κινηματογράφους δικαιολογημένα απογοητευμένοι. Ο Ridley Scott φανερά επηρεασμένος από τους αφηγηματικούς τρόπους του H.P. Lovecraft

δημιούργησε μια καταπληκτική cosmic horror ταινία που δεν υπήρχε περίπτωση να εκτιμηθεί από το mainstream κοινό. Βέβαια, υπέπεσε παράλληλα και σε ορισμένα λάθη, που έκαναν τη δουλεία κριτικών και του κοινού ακόμα πιο δύσκολη. Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία της πλοκής των ταινιών "Prometheus" και "Alien: Covenant", ενώ παράλληλα δίνουμε τη δική μας ερμηνεία κι αναφερόμαστε και στην εμφανή επιρροή του Ridley Scott από τον Lovecraft

Για αρχή, το "Prometheu"s έχει στο "μεδούλι" του όλες τις προϋποθέσεις που βλέπουμε και στα δημιουργήματα του Lovecraft: στοιχεία από αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς που συνηγορούν στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης, άγνωστο εξωτικό και κατοικημένο μέρος, επαφή με άλλα είδη, ερωτήματα για την προέλευση της ζωής κι έναν αφηγητή που τρελαίνεται κατά τη διάρκεια της ταινίας και δεν μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη.

Το βιβλίο "Τα Βουνά της Τρέλας" γράφτηκε από τον H. P. Lovecraft και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1936.

Οι ομοιότητες με τα Bουνά της Tρέλας είναι πάρα πολλές. Όπως οι Παλαιοί είχαν το Yog-Sothoth που τους κατέστρεψε τον πολιτισμό, έτσι και οι Μηχανικοί φαίνεται να εξαφανίστηκαν από τα Xenomorph. Τα Xenomorph, με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από την ταινία, δημιουργούνται όταν η μαύρη υγρή ουσία (βιολογικό όπλο μαζικής καταστροφής που βλέπουμε να χρησιμοποιείται από τους Μηχανικούς) έρχεται σε επαφή με οργανισμούς που μπορούν να υποστούν μετάλλαξη και κατά συνέπεια να παράγουν το Xenomorph, γνωστό και ως Alien.

Με μία πρώτη ματιά μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι Μηχανικοί είχαν σκοπό να μεταβούν στην Γη για να σκοτώσουν το ανθρώπινο είδος με το συγκεκριμένο βιολογικό όπλο. Κάτι πήγε στραβά όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και στον πλανήτη όπου έκαναν στάση (στον πλανήτη δηλαδή που διαδραματίζονται τα γεγονότα του Prometheus) τα Xenomorph ζωντάνεψαν και τους κατέστρεψαν. Tο ίδιο τους το όπλο δηλαδή στράφηκε εναντίον τους. Γιατί όμως οι Μηχανικοί δημιούργησαν τον ανθρώπινο πολιτισμό στην Γη, με μοναδικό σκοπό να τον καταστρέψουν μαζικά αργότερα;

Το Xenomorph βρίσκεται στην πιο περίοπτη θέση του δωματίου και στο κέντρο της τοιχογραφίας.

Μια πολύ διακριτική λεπτομέρεια μόλις 40 λεπτά μετά την έναρξη της ταινίας είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα και να μας προσφέρει απαντήσεις, καθώς στην αίθουσα που ανακαλύπτονται τα πρώτα δοχεία με το υγρό, υπάρχει μια σκαλιστή τοιχογραφία του Xenomorph σε στάση που παραπέμπει σε κάτι θεϊκό. Ποιος είναι το όπλο και ποιος ο αφέντης;

Αν οι ίδιοι οι Μηχανικοί, οι δημιουργοί της ανθρωπότητας, θεωρούσαν ή δόξαζαν τα Xenomorph σαν κάτι θεϊκό κι ανώτερο από τους ίδιους, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε: τι κι αν τα Xenomorph δημιούργησαν τους Μηχανικούς; Όπως είδαμε στην πρώτη πρώτη σκηνή της ταινίας ένας Μηχανικός μεταφέρεται τελετουργικά στη Γη και στη συνέχεια πίνει τη μαύρη ουσία από την οποία παράγονται τα Xenomorph. Όμως, αντί να δημιουργηθεί το γνωστό Αlien, ο Μηχανικός αποσυντίθεται και με το DNA του δίνει ανθρωπόμορφη ζωή στον πλανήτη. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του.

Αυτή η σκηνή μας δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι τα Xenomorph δεν γίνεται να παραχθούν από Μηχανικούς μέσω της μαύρης ουσίας, αλλά παράγουν ένα άλλο είδος ζωής αφού τους αποσυνθέσουν και δεύτερον ότι οι Μηχανικοί δημιούργησαν τους ανθρώπους στον πλανήτη Γη, με χαρακτηριστικά τα οποία ήταν όμοια με τα δικά τους. Επίσης, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες που βρίσκουν οι πρωταγωνιστές στην αρχή της ταινίας, πριν το ταξίδι τους στο διάστημα, καταλαβαίνουμε ότι οι Μηχανικοί επισκέπτονταν κατά καιρούς τον πλανήτη μας, αν και η τελευταία επίσκεψη είχε γίνει παραπάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν τον εικοστό πρώτο αιώνα.

O Engineer στιγμές πριν την αποσύνθεση.

Βάσει της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, αλλά και τους ίδιους τους νόμους της φύσης, στο φυσικό περιβάλλον δεν επιβιώνει ο πιο ισχυρός αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται καλύτερα. Και τίποτα δεν προσαρμόζεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τα Xenomorph. Τα Xenomorph είναι ένας οργανισμός που μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κι έχει εξαιρετικές φυσικές άμυνες. Είναι ο τέλειος survivor.

Οτιδήποτε έχουμε δει σε σχέση με αυτά σε όλες τις ταινίες "Alien" συνηγορούν σε ένα συμπέρασμα: έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αυγά ή Facehuggers ή Deacons ή το μαύρο υγρό, όπως είδαμε και στο "Alien:Covenant" μπορούν να μετατραπούν σε χλωρίδα και να μείνουν αδρανή για πολλά χρόνια, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες στο περιβάλλον. Αν όμως οι άνθρωποι είναι ικανοί να φιλοξενήσουν Xenomorph, γιατί οι Μηχανικοί δεν είναι; Οι Μηχανικοί δημιουργούν νέα ζωή ικανή να φιλοξενήσει Xenomorph όταν έρχονται σε επαφή με τις μολυντικές μορφές του Alien όπως είναι το μαύρο υγρό.

Ακόμα και χλωρίδα από ότι φαίνεται μπορεί να δημιουργήσει το Xenomorph.

Αν λοιπόν η τεχνολογία του ανθρώπινου είδους είναι ηλεκτρονική, η τεχνολογία των Xenomorph είναι καθαρά βιολογική. Αφού μπορούν να δημιουργήσουν νέα Xenomorph σε διαφορετικές μορφές, όπως έντομα, σπόρους, ερπετά, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, γιατί να μην μπορούν να δημιουργήσουν και τους Μηχανικούς; Στο "Alien: Covenant" είδαμε ότι πριν πάρουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα τους, τα Xenomorph είχαν το αλμπίνο λευκό, το χρώμα δηλαδή που έχουν και οι Μηχανικοί. Και όπως και οι άνθρωποι έφτιαξαν τα ανδροειδή για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν, δεν θα μπορούσαν και τα Xenomorph να έφτιαξαν τους Μηχανικούς για τον ίδιο σκοπό;

Όπως όλοι οι οργανισμοί προβλέπουν ότι στο μέλλον δεν θα είναι βιώσιμο το περιβάλλον τους, έτσι και τα Xenomorph θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η καταστροφική τους φύση θα τα οδηγούσε στην αφάνισή τους. Συνεπώς, θα έπρεπε να εξελιχθούν και να προνοήσουν για την επιβίωση της φυλής τους, αφού σε όποιον πλανήτη και να βρίσκονται, αργά ή γρήγορα θα αφανίσουν κάθε μορφή ζωής μέχρι που δεν θα υπάρχει τίποτα. Θα έπρεπε δηλαδή να βρουν έναν τρόπο για να αλλάζουν πλανήτες έτσι ώστε να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Γιατί λοιπόν σε μία εξέλιξή τους να μην δημιουργήσουν μια μορφή ζωής ικανή να κατασκευάζει τεχνολογία η οποία της επιτρέπει να εξερευνεί το διάστημα και να επισκέπτεται άλλους πλανήτες; Μια μορφή που να μην είναι ικανή να παράγει Xenomorphs, αλλά όταν έρχεται σε επαφή με αυτά να δημιουργεί άλλες μορφές ζωής, τα οποία κατά συνέπεια να αποτελούν τροφή για τα Xenomoprh;

Οι παραλληλισμοί στις δύο ταινίες του Ridley Scott είναι μπροστά στα μάτια του θεατή. Όπως τα ανδροειδή κυβερνούσαν το πλοίο για τους κρυογονικά ναρκωμένους ανθρώπους που ήθελαν να αποικίσουν έναν άλλο πλανήτη στο "Alien:Covenant", έτσι και οι Μηχανικοί έκαναν το ίδιο για τα Xenomorph στο Prometheus.

Τα χιλιάδες βαζάκια στο διαστημόπλοιο των Μηχανικών. Ένα όπλο μαζικής καταστροφής, ή ένας τρόπος αναπαραγωγής για το Xenomorph;

Δυστυχώς ο Ridley Scott υπέπεσε σε διάφορα λάθη, με αποτέλεσμα η εξαιρετική αφήγηση του "Prometheus" να χαθεί μέσα σε ανόητα side-plots και παγερά αδιάφορους χαρακτήρες που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα συμμετοχής στο κοινό. Παράλληλα, το Lovecraft-ικό σενάριο ίσως να αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για να το ακολουθήσει ο μέσος θεατής, πόσο μάλλον στο franchise του "Alien" , το οποίο στο παρελθόν είχε ξεκάθαρα action/horror προσανατολισμό. Βέβαια, σαν κοινό κι εμείς έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να τα παίρνουμε όλα έτοιμα και στο πιάτο, αφού είθισται να λαμβάνουμε όλες τις απαντήσεις αμέσως, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από τη μεριά μας.

Ο Αριστοτέλης είναι columnist στο IGN Greece και όταν δεν μαζεύει achievements ή βλέπει σειρές, μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.

IGN GreeceΣτον αέρα βρίσκεται η συνέχεια του "Alien Covenant"Λογοκρίθηκε η γκέι σκηνή του "Alien: Covenant" στην ΚίναΣτα παρασκήνια του "Alien: Covenant"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα