Η αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης ανηφόρας

Έξι ματς σε είκοσι δυο ημέρες περιλαμβάνει η ... επιτροπή υποδοχής στην επαναφορά σε κανονικούς αγωνιστικούς της τρέχουσας σεζόν για τον ΠΑΟΚ, αρχής γενομένης από απόψε, στις 18.15 στο «Γεντί Κουλέ», την έδρα του ΟΦΗ, με τους ανθρώπους της κρητικής ομάδας να ετοιμάζουν τη δική τους φιέστα για την επιστροφή τους στα ... μεγάλα ποδοσφαιρικά «σαλόνια», καθώς μετά τις δυο πρώτες αγωνιστικές με υποχρεώσεις μακριά από την έδρα τους, για πρώτη φορά θα αγωνιστούν στο «σπίτι» τους μετά
από τρία χρόνια σε υποδεέστερες κατηγορίες. Ενα σκηνικό χαράς, γιορτής και – φυσικά – απαιτήσεων θέλοντας να το συνδυάσουν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα τους. Σ’ αυτήν την εξίσωση όμως υπάρχει και ο ΠΑΟΚ.

Μια ομάδα που ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σεζόν, ξεπέρασε σημαντικούς αντιπάλους πραγματοποιώντας μια υπερπροσπάθεια και φτάνοντας πολύ κοντά στην πραγμάτωση ενός ονείρου πολλών ετών. Ακολούθως και χωρίς χρονικά περιθώρια ανασυγκρότησης, μπήκε στην κούρσα του πρωταθλήματος με βαθμολογικό μειονέκτημα, έπειτα από μια σεζόν που αποδεδειγμένα άξιζε περισσότερα αλλά κόμισε λιγότερα αντιμετωπίζοντας πλέον πολύ πιο ... υποψιασμένους αντιπάλους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά «έκλεισε» το πρώτο κομμάτι έχοντας δυο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές, χωρίς να είναι στα επίπεδα απόδοσης που καιρό τώρα έχει (απο)δείξει ότι κυμαίνεται. Και πλέον, με αρωγό τη διακοπή των δυο εβδομάδων της διακοπής για τις εθνικές ομάδες, ετοιμάζεται να ξαναμπεί ανανεωμένη, με νέα πρόσωπα και διάθεση, προκειμένου να διεκδικήσει ότι της αξίζει.

Τόσκα, Βέρνμπλουμ, Ακπομ και Καρέλης, αποτελούν αυτό το – ας πούμε – ιδιαίτερο γκρουπ των πλέον – πρόσφατα – αφιχθέντων ποδοσφαιριστών, που είχαν κι έχουν την ανάγκη χρόνου για ν’ αφομοιώσουν τις βασικές λειτουργίες της ομάδας αλλά και ν’ αφομοιωθούν από το σύνολο. Ο Ακπομ έχοντας τον περισσότερο χρόνο με την ομάδα έχει θεωρητικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, τον ακολουθεί ο Βέρνμπλουμ που έχει ως βασικό αντίπαλο το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε ν’ αγωνιστεί αλλά ήδη κάλυψε σημαντικό έδαφος κι έσχατοι οι Τόσκα – Καρέλης. Αμφότεροι έκαναν προετοιμασία με τις πρώην ομάδες τους, Μπέτις και Γκενκ αντίστοιχα, αποκομίζοντας το σημαντικότατο πλεονέκτημα της ετοιμότητας σ’ επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο Ρουμάνος, λογίζεται ως ένας ποδοσφαιριστής ικανός να καλύψει το αριστερό άκρο αλλά και την αντίστοιχη πλευρά στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο 26χρονος Κρητικός επιθετικός μπορεί να καλύψει με την ίδια επιτυχία είτε τη θέση του εξτρέμ, είτε του επιθετικού κορυφής. Σημειωτέον δε ... αμφότεροι αριστεροπόδαροι.

Το ... «μπόλιασμα» αυτών, δεύτερο στη σεζόν μετά το ξεκίνημα και την απόκτηση των τότε νέων ποδοσφαιριστών (σ.σ. Χατσερίντι, Ζαμπά) αλλά και την επιστροφή των δανεικών (σ.σ. Κίτσιου, Ουάρντα, συν αυτών που τελικά αποχώρησαν όπως οι Χαρίσης, Λάμπρου, Μυστακίδης), είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της τεχνικής ηγεσίας, που υπό την πίεση του χρόνου πασχίζει να παρουσιάσει ένα αντίστοιχα συμπαγές κι αδιαμφισβήτητα αποτελεσματικό σύνολο, αντίστοιχο αυτού της περασμένης σεζόν, ώστε εξ αρχής να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν και φέτος από την ομάδα, ανεξαρτήτως των λοιπών αντιξοοτήτων που θα βρει στο διάβα της, εντός κι εκτός συνόρων. Γι’ αυτό και κάθε αγώνας είναι ένας «τελικός», όπως είπε δημόσια κι ο κ. Λουτσέσκου.

Και με όλα όσα έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν, η αντιπαλότητα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως μπορεί κι αυτό τον βάζει απέναντι από πολλούς. Οχι μοιρολατρικά αλλά ως γεγονός. Γιατί πάντα ο κάθε ένας ασχολείται μ’ αυτόν που μπορεί να τον πληγώσει, αυτόν που μπορεί να του στερήσει κάτι που θέλει γι’ αυτόν. Κι όταν δεν μπορεί να τον αγγίξει άμεσα, το κάνει πλαγίως, προσπαθώντας να τον υποτιμήσει, να τον διαβάλει και να τον μειώσει μέσα από οποιαδήποτε αφορμή μπορέσει να βρει, ενισχύοντάς την με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ο ανήφορος αναμένεται πιο μεγάλος από κάθε άλλη φορά κι ο «Δικέφαλος» καλείται να τον ανέβει πιο πειστικά από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Η αρχή αυτού του δύσβατου μονοπατιού βρίσκεται σήμερα στο Ηράκλειο. Παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων, η φιλία των οποίων αρχίζει και τελειώνει μόνον στην αρμονική τους συνύπαρξη στις κερκίδες του ίδιου γηπέδου, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του καλούνται να παρουσιάσουν την αποδεδειγμένη ετοιμότητά τους για όλα αυτά.

Σ’ ότι αφορά το θέμα των εξαγγελιών και του γηπέδου, ας μιλήσουν οι πράξεις. Από λόγια δόξα Τω Θεώ, ατελείωτα. Υγεία να έχουμε να ζήσουμε να τις δούμε και τότε ξαναμιλάμε με λεπτομέρειες. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα