Η αποτίμηση του debate: Παράλληλοι μονόλογοι χωρίς εκπλήξεις – Οι κόντρες, τα φάουλ και οι κερδισμένοι

Το περιμέναμε με σχετική αγωνία, αφού ήταν το πρώτο debate των πολιτικών αρχηγών από το 2015.

Γνωρίζαμε τις αυστηρές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διακομματική που δεν επέτρεπαν τον ελεύθερο διάλογο, αλλά υπήρχε πάντα η ελπίδα για μια έκπληξη. Μια ερώτηση που θα ταράξει τα νερά, μια αντίδραση ενός από τους πολιτικούς αρχηγούς που θα κάνει αίσθηση. Δεν συνέβη.

Το περίφημο debate ήταν μια σειρά από μονολόγους των αρχηγών που δεν εξέπληξαν και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοσιογράφων που ορισμένες φορές προσπάθησαν να ανατρέψουν τα πλαίσια και να κάνουν την έκπληξη –

ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ενότητα για την εξωτερική πολιτική γιατί δεν συναντάει τον Μητσοτάκη – δεν γίναμε σοφότεροι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “αξιοποίησε” τις ερωτήσεις και παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ενώ παρουσίασε- έστω και στον σύντομο χρόνο του 1,5 λεπτού – και το σχέδιό του για τη νέα τετραετία. Για περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς. Το σημείο που πιθανώς τον δυσκόλεψε περισσότερο ήταν φυσικά η υπόθεση των υποκλοπών. Οι απαντήσεις του ήταν αμήχανες. Εκεί που επέμεινε πολύ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να λέει μάλιστα ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή γι’ αυτή την υπόθεση, ατάκα που έκανε εντύπωση. Ποιον εννοούσε άραγε; Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι είναι δύσκολο με αυτές τις προϋποθέσεις να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Άλλωστε μάλλον δεν το επιθυμεί ούτε αυτός, ούτε φυσικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει εκ νέου την πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στους Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη. Και πάλι πήρε αρνητικές απαντήσεις φυσικά, τουλάχιστον από τους δυο αρχηγούς των αριστερών κομμάτων, αλλά ίσως δεν ήταν αυτός ο στόχος του. Μάλλον ο στόχος ήταν να υφαρπάξει τις ψήφους του αριστερού ακροατηρίου…

Η στιγμή που μάλλον τον δυσκόλεψε ήταν η ερώτηση της Ράνιας Τζίμα για τις περικοπές των συντάξεων και τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι 22 περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν η κατάλληλη ώρα να τις θυμηθεί το κοινό, λίγο πριν τις κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην γραμμή του, ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας.

Ο Δημητρης Κουτσούμπας επέμεινε στη γραμμή, όλοι τους και μόνοι μας και επανέλαβε τη φράση του για προοδευτική κυβέρνηση “μούφα”. Αν και σημείωσε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, κάτι που ικανοποίησε τον κ. Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν πανευτυχής που βρισκόταν στο πάνελ. Οπως λέει , δεν τον καλούν συχνά οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση. Γι’ αυτό είχε ετοιμαστεί επιμελώς. Είχε μαζέψει και φωτογραφίες από τις Πρέσπες με τους Μητσοτάκη και Τσίπρα με τον Ζάεφ, από τα αναγνωστικά του δημοτικού με την Παναγία ως… γκέισα (όπως ισχυρίστηκε τουλάχιστον), είχε ακόμα στο τραπέζι και τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Όχι για να τα διαβάσει αλλά για να τα δείξει.

Ευτυχής ήταν και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Άλλωστε οι επικεφαλής των μικρών κομμάτων ήταν οι κερδισμένοι της βραδιάς. Δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να απευθυνθούν σε τέτοιο ευρύ κοινό, ούτε να βρίσκονται επι ίσοις όροις με τους μεγάλους. Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι δεν έχει σχέδιο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ενώ ήταν αμήχανος πολύ όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε αν οι Τούρκοι κατελάμβαναν μια ελληνική βραχονησίδα. Θα άρχιζα τς τηλεφωνήματα στην… Ευρώπη, απάντησε.

Και οι δημοσιογράφοι; Ίσως ξεχώρισε η Ρανια Τζημα που έκανε σκληρές ερωτήσεις και στον Κυριάκο Μητσοτακη και στον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα