Η απόλυτη αναγκαιότητα νίκης των Σέρβων και η… «άνετη» Εθνική

Η Εθνική ομάδα που αρχίζει από το Βελιγράδι, με αντίπαλο την Σερβία, τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023, δεν πρόκειται να χάσει πολύτιμο έδαφος στην εξασφάλιση της πρόκρισης στην τελική φάση, αν ηττηθεί, ενώ σε περίπτωση νίκης, το νέο αεροπλάνο της, θα τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης για την νοτιοανατολική Ασία.

Η ελληνική ομάδα, έξι ημέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ που θα έχει στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022 και στον όμιλο του Μιλάνου, κόντρα στην Κροατία

(2/9), θα έχει την ευκαιρία δοκιμασίας ενός δυνατού «κρας τέστ», επιπέδου μεταλλίου στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, γιατί ο αντίπαλος της είναι ομάδα…βάθρου και παράλληλα, το παιχνίδι για την Σερβία, έχει την μορφή και την έννοια του νοκ αουτ.

Η «επίσημη αγαπημένη» μεταφέρει 3 νίκες και μία ήττα στον δρόμο πρόκρισης προς την τελική φάση της παγκόσμιας διοργάνωσης. Η ομάδα των Γιόκιτς, Μίτσιτς και του προπονητή, Σβέτισλαβ Πέσιτς, βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο». Ο απολογισμός της στον πρώτο προκριματικό γύρο (6 παιχνίδια) και μετά τη αφαίρεση αποτελεσμάτων της Σλοβακίας που αποκλείστηκε, είναι μόλις μία νίκη και τρείς ήττες.

Το Βέλγιο από τον ίδιο όμιλο, έχει καλύτερο ρεκόρ (2-2) και οι Σέρβοι θα πρέπει να ανεβούν ένα… βουνό για να προλάβουν να προκριθούν στην τελική φάση του ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ, καταλαμβάνοντας μία από τις 3 πρώτες θέσεις του νέου ομίλου που οδηγούν στην τελική φάση. Χρειάζονται τέσσερις νίκες, τουλάχιστον και πάλι μπορεί να μην είναι αρκετές για να πλασαριστούν, τουλάχιστον, στην 3η θέση.

Η μεγάλη «ζημιά» της Σερβίας στον πρώτο γύρο, έγινε στο τρίτο «παράθυρο» του Ιουνίου, όταν και γνώρισε δυο ήττες στα ισάριθμα παιχνίδια με την Λετονία (Ρίγα) και το Βέλγιο (Βελιγράδι).

Σε συνδυασμό με την δεδομένη απουσία του Γιόκιτς, λόγω του ΝΒΑ και των Σέρβων διεθνών παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Εuroleague και του Εurocup, στα επόμενα «παράθυρα» του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου 2023, με αποτέλεσμα οι «πλάβι» να παίξουν με σύνθεση ανάγκης, όπως και έγινε στον πρώτο γύρο, το αυριανό παιχνίδι με την Ελλάδα (25/5, 21.00, NOVA) και το επόμενο με την Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, είναι «must win» για τους αντιπάλους μας.

Έστω και αν ηττηθούν σε ένα από τα δυο, το αρνητικό πρόσημο στη βαθμολογία θα παραμείνει, απλά θα μειωθεί στην μια λιγότερη ήττα. Αν, οι Σέρβοι πετύχουν το «2 στα 2», θα ισοφαρίσουν το αρνητικό ρεκόρ τους και θα αναπτερώσουν τις πιθανότητες πρόκρισης τους, καθώς θα πλησιάσουν στον βαθμολογικό παρανομαστή πρόκρισης. Δεν χρειάζεται καμίας ερμηνείας, αν ηττηθούν από Ελλάδα και Τουρκία…

Το άγχος είναι στην πλευρά των αντιπάλων της Εθνικής Ελλάδας. Και μάλιστα, έχει πολύ βάρος, λόγω της κρισιμότητας του αποτελέσματος. Και μπορεί να έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια (το ίδιο αναμένεται να γίνει και για το παιχνίδι της Εθνικής με το Βέλγιο, την ερχόμενη Κυριακή) και ταυτόχρονα να υπάρχει η πίστη της σερβικής και πρώην γιουγκοσλαβικής σχολής ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος και δεν θα μείνουν εκτός ΜUNDOBASKET, αλλά γνωρίζουν ενδόμυχα ότι η Εθνική μας, όχι απλά θα τους βάλει δύσκολα, αλλά ταξιδεύει στο Βελιγράδι, για να τους νικήσει.

Να κάνει μια πειστική εμφάνιση, μετά από 24 ημέρες προετοιμασίας και 5 φιλικά, να «μακιγιάρει» την απουσία του Παπαπέτρου (ο Παπαγιάννης ούτως ή άλλως δεν έχει εμφανισθεί επί…σκηνής) και να τεστάρει τις δυνάμεις της, σε έναν αγώνα που έχει την απόλυτη σύγκριση και προσομοίωση με χιαστί και νοκ αουτ παιχνίδι του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ.

Είτε στους «16», είτε στους «8», είτε στα ημιτελικά, είτε στον τελικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα