Η ΑΕΚ δεν «προστάτεψε» το «σπίτι» της και κοιτά το EuroCup

Ο επίλογος της ΑΕΚ στο φετινό Basketball Champions League μπάσκετ γράφτηκε με την συντριβή που γνώρισε στα Ιεροσόλυμα από την Χάποελ, αλλά η οδυνηρότερη ζημιά που υπέστη η «βασίλισσα» είναι η υποθήκευση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της. Τουλάχιστον στο BCL. H βαριά ποινή κεκλεισμένων θυρών όλων των αγώνων της επόμενης περιόδου, καθιστά από τώρα, την έλλειψη προοπτικής για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της, ακόμα και αν γίνει

έφεση και μειωθεί, ίσως, η ποινή σε λιγότερους αγώνες. Κάθε ομάδα που παίζει μπροστά σε άδειες εξέδρες και είναι «απομονωμένη» από τους υγιείς φιλάθλους της, είναι ομάδα, χωρίς παρόν και μέλλον.

Γι’ αυτόν τον λόγο και έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτες σκέψεις για να μην δηλώσει συμμετοχή η ΑΕΚ στο επόμενο BCL και να αλλάξει ευρωπαϊκή «στέγη» και διοργάνωση, συμμετέχοντας στο EuroCup 2023-2024. Η παγιωμένη διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε 4 διοργανώσεις συλλόγων (Euroleauge, EuroCup- BCL, EuropeCup), δίνει αυτή την δυνατότητα μεταπήδησης, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που άλλαξαν «στρατόπεδο», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η αίτηση που ουσιαστικά είναι συζήτηση και διαπραγμάτευση, θα έχει θετική κατάληξη.

Γιατί, ενδεχομένως και η διοικητική επιτροπή του ΕuroCup που τελείται υπό την αιγίδα της Euroleague, να μην έχουν θέση για την ΑΕΚ. Στο EuroCup, υπάρχει μέχρι και εφέτος, η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση του Προμηθέα και σίγουρα, υπάρχει χώρος και διάθεση για δεύτερη ελληνική ομάδα, ενώ ήδη, από το Περιστέρι έχει εκφραστεί η επιθυμία και η στόχευση να παίξουν οι «κυανοκίτρινοι» στο επόμενο EuroCup και να αποχωρήσουν από το BCL, στο οποίο έφτασαν μέχρι την φάση των «16». Υπάρχει, όμως, πλέον το ενδεχόμενο να παίξουν τρείς ελληνικές ομάδες στο EuroCup και εφόσον η φημολογία των τελευταίων χρόνων περί “συγχώνευσης” με το BCL, συνεχίσει να διαιωνίζεται, καθώς ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία FIBA-Euroleague για τις ημερομηνίες των “παραθύρων” των προκριματικών Eurobasket και Παγκοσμίου κυπέλλου…

Η εν λόγω «συγχώνευση», εάν και οπότε συμβεί, έπεται.

Η βαριά τιμωρία της ΑΕΚ από την FIBA, μπορεί να παρομοιαστεί με έμμεση «αποβολή» της από την διοργάνωση που τίμησε με την παρουσία της, στα έξι τελευταία χρόνια, κατέκτησε μια φορά τον τίτλο, διοργάνωσε ένα F4 και ένα F8, εν μέσω πανδημίας, ξοδεύοντας σεβαστά ποσά για την διεξαγωγή τους στο ΟΑΚΑ και συνολικά, η «Ένωση» είχε την πιο αξιόλογη παρουσία με τις πορείες που έκανε, από τις άλλες 4 ομάδες που συμμετείχαν (ΠΑΟΚ, Άρης, Περιστέρι, Προμηθέας-μια σεζόν).

Και όμως, η ΑΕΚ που συγκαταλέγεται στις πιο εμβληματικές ομάδες του BCL, το οποίο θεσπίστηκε από την σεζόν 2016-17, δέχτηκε την πιο βαριά ποινή στην σύντομη ιστορία της διοργάνωσης, λόγω των θλιβερών επεισοδίων στον δεύτερο αγώνα με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και ενώ ήταν υπότροπος για τα επεισόδια στο παιχνίδι με την Ρέτζιο Εμίλια.

Το μήνυμα των επεισοδίων στο παιχνίδι με την Ρέτζιο Εμίλια δεν «παρελήφθη»;

Η ΑΕΚ «αυτοκαταστράφηκε» ευρωπαϊκά στην φετινή περίοδο, με όσα θλιβερά συνέβησαν στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Στο «σπίτι» της, δηλαδή που μετά πολλών κόπων και εξόδων, στεγάστηκε από πέρυσι. Και είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, «δολοφονικό» συμβάν στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της, Μάκη Αγγελόπουλου και των όσων έχει πράξει από το 2014 μέχρι τώρα για να φορά η «βασίλισσα», το…στέμμα της και να μην είναι έκπτωτη..

Ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι εκάστοτε συνεργάτες του, κοπίασαν πολύ για να βρεθεί η έδρα των Άνω Λιοσίων, να παραχωρηθεί στην ΑΕΚ και να ξοδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μεταμορφωθεί από το «σπίτι» των βαρέων αθλημάτων σε γήπεδο μπάσκετ και σε σημείο να αποτελέσει τη έδρα της Εθνικής ομάδας σε δυο πρόσφατα προκριματικά παιχνίδια.

Και μετά την παλινωδία της αυξομείωσης των «απαγορευτικών» στις μεταγραφές, λόγω των παλιότερων οφειλών, ήρθε αυτή η περιβόητη «μερίδα» κακοποητικών στοιχείων, ταραξιών, μη ΑΕΚτζήδων και ανιστόρητων, όπως τους χαρακτήρισε η ίδια η ΚΑΕ) και τα έκανε «μπάχαλο» σε δυο ευρωπαϊκά παιχνίδια, προκαλώντας την επιβολή της βαριάς τιμωρίας και το «ψαλίδισμα» των μειοψηφικών πιθανοτήτων που είχε η ΑΕΚ, απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ για να προκρινόταν στο F4.

Kάθε «σπίτι» και κάθε «οικογένεια» γνωρίζει εκ των έσω, ποιο είναι κάθε μέλος του, τι «καπνό φουμάρει» και για ποιόν λόγο πηγαίνει στο γήπεδο. Η ΑΕΚ, ο Μάκης Αγγελόπουλος και κυρίως οι συνεργάτες του, ενώ είχαν το μήνυμα των επεισοδίων με την άσημη ιταλική ομάδα και τους 30 φιλάθλους που είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα, δεν «προστάτεψε» το «σπίτι» της, με κάθε τρόπο, στον δεύτερο προημιτελικό με την Χάποελ και ενώ ήταν γνωστό ότι η Χάποελ θα είχε κόσμο στις εξέδρες.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Το αντίθετο, μάλιστα. Χρειαζόταν πρόληψη, προετοιμασία δρακόντειων μέτρων, εντός και εκτός του γηπέδου των Άνω Λιοσίων, γιατί για πολλοστή φορά, οι 10-20 «άγνωστοι»-γνωστοί, αμαύρωσαν ανεξέλεγκτοι και με τον…τσαμπουκά τους απέναντι σε Ιταλούς και Ισραηλινούς, τον αγώνα του Αγγελόπουλου να έχει η ΑΕΚ την δική της έδρα, αντί του χαώδους και αφιλόξενου ΟΑΚΑ και ταυτόχρονα την προσπάθεια του Καντζούρη και των παικτών να διεκδικήσουν μια ακόμα ευρωπαϊκή διάκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα