Η Fan ID της FIFA γίνεται εργαλείο σωματεμπορίας

Η Μπλέσινς Ομπουσόν είναι μία από αυτές τις γυναίκες. Είδε το Μουντιάλ ως μια ευκαιρία για να βρει δουλειά και αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Νιγηρία στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο, διαθέτοντας φυσικά την απαραίτητα κάρτα φιλάθλου,που επιτρέπει στους φιλάθλους που διαθέτουν εισιτήρια την είσοδο στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την απαραίτητη βίζα. Σε καμία περίπτωση βέβαια η κάρτα φιλάθλου δεν παρέχει το δικαίωμα της εργασίας, ενώ έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ.

Η
19χρονη Ομπουσόν, που ήλπιζε να εργαστεί ως βοηθός σε εμπορικό κατάστημα για να προσφέρει τα απαραίτητα στην δίχρονη κόρη της και τα μικρότερα αδέλφια της στη Νιγηρία, είδε τα όνειρά της να γκρεμίζονται όταν κύκλωμα σωματεμπόρων την παγίδευσε και την υποχρέωσε να δουλέψει ως ιερόδουλη.

Το κορίτσι αποκάλυψε ότι ήταν κλειδωμένη σε ένα κατάλυμα στα περίχωρα της Μόσχας και εξαναγκάστηκε να προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες μαζί με άλλες 11 γυναίκες από τη Νιγηρία, οι οποίες εποπτεύονταν από μια «κυρία» επίσης από τη Νιγηρία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «κυρία» της είχε κατασχέσει το διαβατήριο και θα της το επέστρεφε μόνο όταν θα κάλυπτε ένα... φανταστικό χρέος 50.000 δολαρίων.

"Έκλαψα πολύ" δήλωσε η Ομπουσόν "αλλά δεν είχα επιλογή" κατέληξε μετά την απελευθέρωσή της χάρη στις ενέργειες μιας ακτιβιστικής οργάνωσης κατά της δουλείας.

Δύο Νιγηριανοί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για εμπορία ανθρώπων μετά από συμφωνία για την πώληση της Ομπουσόν έναντι 2 εκατομμυρίων ρουβλίων, περίπου 30.000 δολάρια, σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως πελάτης, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Η υπόθεση της Ομπουσόν βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα από τις ρωσικές αρχές και δεν είναι η μοναδική. Δημοσιογράφος του Reuters συναντήθηκε με οκτώ γυναίκες από τη Νιγηρία, ηλικίας 16 έως 22 ετών που εισήλθαν στη Ρωσία με κάρτα φιλάθλου και αναγκάστηκαν να εργαστούν ως ιερόδουλες. Όλες τους είπαν ότι είχαν υποστεί κακοπoίηση.

"Δεν σου δίνουν φαγητό για μέρες, σε χαστουκίζουν, σε χτυπούν, φτύνουν στο πρόσωπό σου. Είναι σαν να ζεις μέσα σε ένα κλουβί», είπε μια 21χρονη γυναίκα που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της.

Τον Σεπτέμβριο, μια Νιγηριανή δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που αρνήθηκε να πληρώσει για τις "υπηρεσίες" της ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πρεσβεία της Νιγηρίας έκανε γνωστό ότι επρόκειτο για την 22χρονη Αλιφάτ Μόμο, η οποία είχε μεταβεί στη Ρωσία για τους αγώνες του Μουντιάλ.

Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1.863 Νιγηριανές που εισήλθαν στη χώρα με ταυτότητες φιλάθλου, δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου που έληξε η fan ID.

Ο Κένι Κεχίντο, ο οποίος συνεργάζεται με αρκετές ΜΚΟ της Μόσχας για να βοηθήσει τα θύματα σωματεμπορίας, εκτιμά ότι περισσότερες από 2.000 Νιγηριανές εισήλθαν στη Ρωσία με την ευκαιρία του Μουντιάλ. «Πολλές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας», δήλωσε ο Κεχίντο, ο οποίος είπε ότι βοήθησε περίπου 40 γυναίκες να επιστρέψουν στη Νιγηρία.

«Η κάρτα φιλάθλου είναι κάτι πολύ καλό, αλλά στα χέρια όσων διακινούν ανθρώπους για σωματεμπορία, είναι ένα εργαλείο», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερη συνεργασία μεταξύ των αρχών και των ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων κατά τη διάρκεια σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022.
Keywords
Τυχαία Θέματα