Hellblade: Senua's Sacrifice Review

Ένα σκοτεινό παραμύθι με δυνατά μηνύματα για την ψυχική υγεία.

Στο αρχικό μας review για το Hellblade: Senua's Sacrifice στο PS4, το είχαμε βαθμολογήσει με 8 βγάζοντας την εξής ετυμηγορία:

“To Hellblade: Senua's Sacrifice διαπρέπει σε οπτικοακουστικό επίπεδο και η ψυχωτική συμπεριφορά της Senua αποδίδεται με τον πλέον πιστευτό και γλαφυρό τρόπο. Η ιστορία που αφηγείται θα σας καθηλώσει μπροστά από τις οθόνες σας για ένα οχτάωρο, χωρίς να παρατηρείται καμία απολύτως “κοιλιά” στην αφήγηση ή στην πλοκή των γεγονότων. Οι δε γρίφοι λειτουργούν ιδανικά προσφέροντας το απαραίτητο διάλειμμα μετά από την ανηλεή, αλλά βαρετή σφαγή των αντιπάλων σας. Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά ιδιαίτερη δημιουργία που αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή σας, αλλά και τα ελάχιστα χρήματα -δεδομένων των αναλογιών- που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να την αποκτήσετε. Είναι πράγματι κρίμα που δεν υπάρχει ποικιλία στους εχθρούς και στους μηχανισμούς του συστήματος μάχης, καθώς αν η Ninja Theory είχε καταφέρει να διαπρέψει και σε αυτό το κομμάτι, τώρα θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα video games της δεκαετίας ανεξαρτήτως genre.” Διαβάστε το πρωτότυπο review μας για το Hellblade: Senua's Sacrifice.

Kαθώς το αριστούργημα της Ninja Theory μετράει ήδη δύο χρόνια ζωής και πολλαπλά βραβεία, στο παρόν κείμενο δεν θα αναλύσουμε την αξία του ως game, αλλά κατά πόσο η μεταφορά του στην υβριδική κονσόλα της Nintendo στέφεται με επιτυχία. H QLOC που ανέλαβε αυτό το port έκανε πραγματικά αξιοθαύμαστη δουλειά, χρησιμοποιώντας μερικές πολύ έξυπνες λύσεις για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ γραφικής πιστότητας και performance.

Ξεκινώντας, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς είναι πόσο ωραία έχει διατηρηθεί η λεπτομέρεια όσων αφορά τον βασικό χαρακτήρα, τη Senua. Το πρόσωπό της είναι εκφραστικό, απεικονίζοντας με ακρίβεια την ψυχολογική της κατάσταση και τα textures στα ενδύματά της είναι εξαιρετικά λεπτομερή, πράγμα που φαίνεται ιδιαίτερα στα κομμάτια γούνας. Σε ορισμένα μόνο σημεία υπάρχει λίγο clipping με τα μαλλιά της, αλλά αυτό είναι πραγματικά το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά την ηρωίδα.

Από την άλλη, το περιβάλλον δεν τυγχάνει της ίδιας προσοχής. Με σημαντικά κατώτερης ποιότητας textures, λίγο texture pop-in, λιγότερο ζωντανά χρώματα, αλλά και σημαντικές υποβαθμίσεις στον φωτισμό, το τελικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ισάξιο με τις άλλες κονσόλες. Ας μην ξεχνάμε όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα mobile chipset και υπό αυτή την οπτική το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Ακόμα πιο σημαντικά, κανένας από αυτούς τους υποβιβασμούς δεν αλλοιώνει με σημαντικό τρόπο την ανατριχιαστική και απόκοσμη ατμόσφαιρα του Hellblade, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αφήγηση και την συνολική εμπειρία του.

Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε είναι το download size του Hellblade το οποίο βρίσκεται στα 18.2GB, κάνοντάς τον έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος τίτλους του Nintendo eShop, χωρίς βέβαια να ξεπερνάει τα Doom και L.A Noire. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο ήχος, ο οποίος είναι πολύ βασική συνιστώσα στον συγκεκριμένο τίτλο, έχει μεταφερθεί χωρίς καμία μετατροπή δίνοντας μας μια από τις πιο ακουστικά άψογες εμπειρίες της κονσόλας. Μικρή συμβουλή: παίξτε με ακουστικά και δεν θα χάσετε.

Όσον αφορά την ανάλυση τώρα χρησιμοποιείται dynamic resolution scaling για να επιτευχθεί ο στόχος του σταθερού frame rate. Η native λοιπόν ανάλυση πέφτει αρκετές φορές κάτω από τα 720p, τόσο στο docked, όσο και στο handheld mode. Παίζοντας σε handheld το αποτέλεσμα είναι σχετικά ικανοποιητικό κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους της οθόνης, αλλά όσοι προσπαθήσουν να παίξουν σε σχετικά μεγάλες τηλεοράσεις είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να διακρίνουν τον συμβιβασμό που έγινε στην ανάλυση προκειμένου το Hellblade να τρέχει ικανοποιητικά στο Switch. Με τον όρο ικανοποιητικά στην συγκεκριμένη περίπτωση εννοούμε 30 frames per second, αν και με αρκετές πτώσεις, χωρίς όμως να φτάνουν στο σημείο να γίνονται έντονο πρόβλημα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Ninja Theory.

IGN GreeceΌπως φαίνεται υπάρχει ακόμα ένα LEGO Star Wars παιχνίδι στην παραγωγήHellblade: Senua's Sacrifice - Nintendo Switch Launch TrailerΕκατομμυριούχος θέλει να κάνει τα Battle Royale παιχνίδια πραγματικό άθλημα

Πηγή: IGN Greece

Keywords