Γιούνκερ από Βουλή: Εγώ ήμουν φίλος σας και όταν άλλοι ήθελαν να σας διώξουν

Για το ορόσημο της εξόδου του Αυγούστου, τους Έλληνεςστρατιωτικούς αλλά και το... παρελθόν μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν από τοβήμα της ελληνικής Βουλής

Υπήρξα φίλος σας ακόμη και όταν κάποιοι ήθελαν να σαςδιώξουν από την Ευρωζώνη, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της ελληνικήςΒουλής απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό αλλά και τους 300 του ελληνικούκοινοβουλίου.

Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν ναδημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες καιόχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας

και όταν στηνΕυρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από τηνΕυρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενοςτην αξιοπρέπεια τους» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοιοφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνοοι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι,επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν "όχι" στο καθεστώς τωνσυνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδικήσυνεδρίαση της Βουλής.

«Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες καινα μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε κάνει τα τελευταίαχρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο, το τέλος του τρίτου προγράμματοςθα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρειεκ νέου τα δικαιώματα της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτοςέχει απέναντι στην Ευρωζώνη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε στα ελληνικά: «Ζήτω ηευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα»

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικούλαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόνπου μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σεειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει,πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα καιτην Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και ηΕλλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότηταδεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Το ορόσημο της εξόδου του Αυγούστου

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματοςΓιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια τηςομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και πρόσθεσε: «Τον ερχόμενοΑύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».

Μήνυμα προς την Τουρκία για απελευθέρωση των δυοστρατιωτικών

Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στηνΤουρκία να απελευθερωθούν» διαμήνυσε ο κ. Γιούνκερ προς την Άγκυρα, στηδιάρκεια της ομιλίας του ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη τηςτην Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέκαθεν το έλεγα, δενμπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα τωνπροσφύγων. Υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το θέμα,νοιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει. Κι όμως έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύηστην Ελλάδα και πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια τουεπιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σεειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοιχρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας σταΒαλκάνια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βούτσης: Υψηλός ο συμβολισμός της παρουσίας Γιούνκερ στηνΑθήνα

Τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα και τωνσυζητήσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τουτόπου, αυτόν της στήριξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας στοτελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις,ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανέβει στο βήμα για τηνεκφώνηση της ομιλίας του, ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχολέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τουτόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίοστάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης δίνετεένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια μεαισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ.Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έναευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε έναπεριβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματαδημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες ηελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ.Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχειθετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρσφυγική κρίση με σεβασμό στιςαρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεσημε την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλωνκρατών - μελών».

Πηγή: News.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα