Γιατί τα πάντα είναι πιθανά όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος

Η εξήγηση της λέξης κίνηση από την ηλεκτρονική… εγκυκλοπαίδεια δεν φανερώνει το μεγαλείο ούτε την έννοια της. Ακόμη και η επιλογή να κινηθώ από το σπίτι ή την δουλειά μου ή να μετακινηθώ από την μία χώρα στην άλλη με όποιο τρόπο θέλω είναι πολύτιμη και συνδέεται με την έννοια της ελευθερίας η οποία είναι βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Όμως πόσες φορές ένα πρόβλημα σας κράτησε ακίνητο ή σας δυσκόλεψε την κίνηση; Λίγες θα απαντήσετε και σίγουρα θα τις έχετε ξεχάσει. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με προβλήματα στην μετακίνηση. Προβλήματα που για κάποιους μοιάζουν ανυπέρβλητα, που δεν μπορούν
να τα ξεπεράσουν. Κάπου εδώ έρχεται το όραμα της Toyota, με στόχο να την μετατρέψει πλέον σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα κατασκευαστή αυτοκινήτων.

«Αυτό που προσωπικά πιστεύω είναι ότι το μέλλον της μετακίνησης θα είναι στα χέρια εκείνων που θέλουν πραγματικά να βελτιώσουν την κοινωνία», δήλωνε ο Πρόεδρος της Toyota στο πλαίσιο του Toyota Mobility Summit που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου η εταιρεία. Τα συμβατικά αυτοκίνητα αντικαταστάθηκαν από ρομπότ προσωπικής βοήθειας για ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, «έξυπνες» συσκευές που συνοδεύουν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ηλεκτροκίνητα οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους και όλα αυτά υπό το εντυπωσιασμένο βλέμμα προσωπικοτήτων παγκόσμιου κύρους και αθλητών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη νέα πορεία που χαράσσει μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η εξέλιξη της εταιρείας βασίζεται στο όραμα της να μετατρέψει την έννοια της μετακίνησης σε πηγή έμπνευσης αλλά και τρόπο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Στόχος της Toyota είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φραγμούς, ενισχύοντας παράλληλα αξίες όπως η ταπεινότητα, η σκληρή δουλειά και η δυνατότητα του ανθρώπου να ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται χωρίς να αυτή να τον σταματά.

Η παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρείας «Start Your Impossible» γίνεται με στόχο τον εορτασμό της χορηγικής συμφωνίας για τους Ολυμπιακούς και Παραoλυμπιακούς αγώνες των επόμενων οκτώ χρόνων. Αναδεικνύοντας τη δύναμη και την ελευθερία που προσφέρει στον άνθρωπο η δυνατότητα να μετακινείται χωρίς όρια, η Toyota μας εμπνέει ώστε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας, ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες ικανότητες που κρύβουμε μέσα μας.

Τρανό παράδειγμα η ιστορία του 33χρονου Μπράντ Σνάιντερ ο οποίος κολυμπά «από το σκοτάδι στο φως».Απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών με πτυχίο στη ναυτική αρχιτεκτονική, αρχηγός της Πανεπιστημιακής ομάδας κολύμβησης, υπολοχαγός στο Ναυτικό με θητεία στον πόλεμο του Αφγανιστάν και κάτοχος εφτά παρά-ολυμπιακών μεταλλίων με παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 και 400 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης.Όμως το σημαντικότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεπέρασε την απώλεια της όρασης του μετά από έκρηξη στο πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ο Σνάιντερ από μικρός λάτρευε την κολύμβηση και την αίσθηση του νερού καθώς όπως δηλώνει ο ίδιος « Κολυμπώ σε όλη μου τη ζωή, στην Φλόριντα που γεννήθηκα είμαστε άνθρωποι της θάλασσας, που περνάμε τον χρόνο μας βουτώντας μέσα και έξω από τα κύματα». Η επαφή του με το νερό υπήρχε πάντα όμως δεν ήταν από την αρχή ευχάριστη. Όπως θυμάται ο ίδιος ήταν ο χειρότερος κολυμβητής ανάμεσα στους φίλους του.

Όλα άλλαξαν όταν για πρώτη φορά παρακολούθησε επαγγελματίες κολυμβητές να αγωνίζονται. «Έχω πάρα πολλά να μάθω ακόμα» είπε στον εαυτό του και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία κολύμβησης, κερδίζοντας προτάσεις από τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια για να ενταχθεί στις ομάδες τους.

Η ζωή προχώρησε και ο Μπραντ, απόφοιτος πλέον της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, κατατάχτηκε στον στρατό με σκοπό να πολεμήσει στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλαξε την ζωή του για πάντα. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2011 σε μια προσπάθεια του να βοηθήσει δύο στρατιώτες της μονάδας του, μια έκρηξη του προκάλεσε ολική τύφλωση.

«Σκέφτηκα πως έχω πεθάνει» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «Την στιγμή αμέσως μετά την έκρηξη, δεν είχα χάσει την όραση μου, γύρισα το κεφάλι μου και είδα πως τα χέρια μου, τα πόδια μου, και γενικώς όλο μου το σώμα δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά. Τότε ήταν που πίστεψα πως πέθανα».

Πέρασε τις επόμενες οκτώ εβδομάδες σε μονάδες περίθαλψης τραυματιών πολέμου και επέστρεψε στην Φλόριντα. Στην αρχή ήταν όλα δύσκολα, ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας μας.

Ένας υψηλά εκπαιδευμένος άνθρωπος ο οποίος ένιωθε ικανός για τα πάντα, δεν μπορούσε να κάνει ούτε τα βασικά. Η αίσθηση του νερού, οι κινήσεις του σώματος του μέσα σε αυτό, η αδρεναλίνη και οι έντονες χαρούμενες αναμνήσεις του από το νερό τον οδηγούσαν στην σκέψη πως δεν είναι τυφλός. Το νερό έγινε το φως του, η κολύμβηση το καταφύγιο και ο τρόπος του να επανέλθει σε μια φυσιολογική ζωή.

Η συνέχεια αποτελεί την ανταμοιβή του αλλά και την δική μας, αφού αποτέλεσε τον τρόπο που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ο Σνάιντερ συμμετείχε μέσα σε ένα χρόνο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 και στην συνέχεια του 2016. Τα μετάλλια και τα ρεκόρ του δείχνουν σε όλους μας πως με ταπεινότητα, πολύ προσπάθεια, σκληρή δουλειά και πίστη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας.

«Δεν θα αφήσω την απώλεια της όρασης μου να δημιουργήσει τοίχους γύρω μου. Θα έδινα την όραση μου άλλες 100 φορές για να έχω την ευκαιρία να πετύχω όσα πέτυχα, αλλά και για όσα ακόμα μου μένουν να κάνω στη ζωή μου»

Η ζωή και τα επιτεύγματα του Σνάιντερ ξεπερνούν τις λέξεις «ακατόρθωτο» , «απίστευτο» και οποιαδήποτε άλλη μπορείς να σκεφτείς για να περιγράψεις κάτι η κάποιον που σε εντυπωσιάζει.

Ο Μπραντ Σνάιντερ είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της παγκόσμιας καμπάνιας της Toyota “Start Your Impossible”. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναδεικνύει το όραμα της εταιρείας να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και να ενισχύσει εταιρικές της αξίες όπως η ταπεινότητα, η σκληρή δουλειά και η δυνατότητα του ανθρώπου να ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται χωρίς να παραιτείται ποτέ των δυνάμεων του.
Keywords
Τυχαία Θέματα