Γάνδη-ΠΑΟΚ 1-2: “Πέταξε” για τους “8” ο “Δικέφαλος”!

Με πίστη για τη νίκη, αυτοπεποίθηση άνευ προηγουμένου και ρεσιτάλ τακτικής από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ άλωσε τη Γάνδη με 2-1 (20′ Κρέσπο, 77′ Ντόουγκλας-40′ Ντεπουάτρ) κι έγραψε ιστορία παίρνοντας μια σπουδαία πρόκριση – και για τον ίδιο και για την Ελλάδα – στην προημιτελική φάση του Europa Conference League.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο

μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον Χάιν Βανχέζεμπρουκ ήταν ο ανέτοιμος στο νματς της Τούμπας, Τισουνταλί. Ο Μαροκινός ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα αυτήν τη φορά, ο σχηματισμός επέστρεψε στο 3-4-1-2, ο Οβούζου πήρε θέση στον άξονα κι ο Τορουναρίγκα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ξεκάθαρη στόχευση στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΟΚ και στο δίδυμο Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ, με πίεση σε όλο το γήπεδο και κατά κύματα επιθέσεις.

Με τους Μιχαηλίδη, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Αν. Ζίβκοβιτς εκτός, τους Σάστρε-Ζαμπά εκτός ευρωπαϊκής λίστας, οι επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν πολύ συγκεκριμένες σε λογικές ασφάλειας και συνοχής. Ο Σβαμπ πήρε θέση στο πλευρό του Τσιγγάρα, ο Ντόουγκλας στον άξονα, ο Μπίσεσβαρ αριστερά κι ο Μουργκ δεξιά και Άκπομ στην κορυφή.

Αφόρητη πίεση, εξαιρετικός αιφνιδιασμός

Κανέναν δεν εξέπληξε η εικόνα του αγώνα από το ξεκίνημα με τους Βέλγους να έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο και να προσπαθούν διαρκώς να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Με τον Τισουνταλί – αρχικά – αριστερά και τον Σαμουάζ να παίρνει όλη τη δεξιά πτέρυγα με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων-γεμισμάτων προς την περιοχή του Πασχαλάκη να ξεκινούν από τα πόδια του.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του Μπίσεσβαρ να επιστρέψει και να δώσει βοήθειες στον Βιεϊρίναι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απέδωσαν κι ήταν – κατά κύριο – λόγο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί αυτοί που έκοβαν με κεφαλιές τα γεμίσματα κι από τις δύο πλευρές. Κι αν η μπάλα σηκωνόταν περισσότερο από τον Σαμουάζ δε συνέβαινε το ίδιο κι από αριστερά, όπου ο Κάστρο-Μόντες πήγαινε σε συνδυασμού με τον Τισουνταλί στο πρώτο 10λεπτο, πριν ο Μαροκινός περάσει δεξιά και ο Ντεπουάτρ πάρει ξεκάθαρη θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο Μουργκ επέστρεφε για να βοηθήσει τον Λύρατζη, σημαντικές αλλά όχι πάντα αποτελεσματικές οι βοήθειες των χαφ, Τσιγγάρα δεξιά, Σβαμπ αριστερά στους ακραίους αμυντικούς, καθώς έμενε κενός ο άξονας και η κάλυψη ήταν αναγκαία – και – από κάποιον εξ αυτών. Όσο κυλούσε η ώρα η πίεση αυξανόταν με τον Τισουνταλί να απειλεί κατά κύριο λόγο αλλά να μην είναι εύστοχος σε όσες επιθετικές προσπάθειες δεν απέτυχαν πάνω στον κυματοθραύστη της άμυνας.

Όσο η ώρα περνούσε μπορεί η πίεση να παρέμενε αλλά ταυτόχρονα η πίστη για την πρόκριση πολλαπλασιαζόταν μέσα στους ποδοσφαιριστές του “Δικεφάλου” και διατρανώθηκε στο 20′ όταν από κόρνερ του Μουργκ και φάση διαρκείας στην περιοχή του Ρεφ, ο Σβαμπ έστρωσε την μπάλα με παράλληλη σέντρα, ο Ίνγκασον προσπάθησε για το πλασέ αλλά δεν τα κατάφερε. Ότι δεν πέτυχε όμως ο Ισλανδός το κατάφερε ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, Κρέσπο με δυνατό τελείωμα με το αριστερό για το 0-1!

Το σοκ για τους Βέλγους ήταν μεγάλο αλλά δεν κράτησε πολύ. Οι Βέλγοι ανασυντάχθηκαν, ανέβασαν τις γραμμές πίεσης και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, με την ίδια τακτική πασχίζοντας πλέον για να φέρουν το ματς στα ίσια επιμένοντας στη στόχευση του αριστερού άκρου της άμυνας των αντιπάλων τους. Μια προσέγγιση που απέδωσε μία και μόνον φορά στο 40′ όταν – και πάλι – ο Σαμουάζ έβγαλε τη σέντρα, ο Ίνγκασον κάλυπτε χώρο αφήνοντας τον Λύρατζη να προσπαθεί να βγάλει εκτός θέσης τον Ντεπουάτρ, ο Βέλγος όμως κατάφερε να πάρει την κεφαλιά και να νικήσει τον Πασχαλάκη για το 1-1.

Οι δύο ομάδες πήγαν στ’ αποδυτήρια με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να καλείται να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς ο σκόρερ της ομάδας, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, ένιωθε έντονα ενοχλήσεις στον προσαγωγό, ένα γνωστό μεν αλλά πλέον μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τον Ισπανό αμυντικό με συνέπεια την αντικατάστασή του από τον Μιχάι.

Διαιτητής

Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)

Βοηθοί

Γιαν Ζάιντελ (Γερμανία)

Ράφαελ Φόλτιν (Γερμανία)

Τέταρτος

Σβεν Γιαμπλόνσκι (Γερμανία)

Περισσότερα σε λίγο ….

Keywords
Τυχαία Θέματα