Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αναζωπύρωση σε δύο μέτωπα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς καταγράφεται αναζωπύρωση σε δύο σημεία της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, με τις δυνάμεις του Σώματος να επιχειρούν για να τη θέσουν άμεσα υπό έλεγχο τη στιγμή που εκκενώνονται Ιπποκράτειος Πολιτεία και Δροσοπηγή.

Το πρώτο πύρινο μέτωπο μαίνεται στις Αδάμες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά κατακαίει άκαυτο δάσος στο ρέμα της Χελιδονούς, σε περιοχή ανάμεσα στις Αδάμες και το αεροδρόμιο Τατοΐου. Ωστόσο γύρω της είναι καμμένες εκτάσεις με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως προς το παρόν δεν

μπορεί να επεκταθεί.

Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώνεται στο ίδιο ρέμα, αλλά κοντά στις παρυφές του Κρυονερίου, με την φωτιά να κατευθύνεται προς τα πρώην βασιλικά κτήματα.

Οι φλόγες κατευθύνονται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Δροσοπηγή. Για το λόγο αυτό εστάλη μήνυμα από τον 112 προς τους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια προς την εθνική οδό, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής προς Αφίδνες. Παράλληλα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον πυκνό καπνό.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην #Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς #Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη #Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς #Αφίδνες ή #Ωρωπό

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

@pyrosvestiki@hellenicpolice

112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ , από την κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης ο καπνός φαίνεται να είναι άσπρος και πυκνός. Ήδη κάνει στοχευμένες ρίψεις το ένα ελικόπτερο Έρικσον ενώ συνολικά στο σημείο επιχειρούν 5 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος του Πυροσβεστικούς Σώματος. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινά προκαταρκτική έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη. Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου.

Ειδικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσαν βραδυφλεγείς “πυριτιδαποθήκες”, στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού.

Η Ειδική Κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία “Δρυάδες” διάρκειας 80 ημερών, για 11 “κόκκινους” δήμους είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα… προσανάμματα.

Πηγή: The toc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα