«Φόντακας», ο αρχισκόρερ του Κυπέλλου!

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που κόσμησαν τα ελληνικά γήπεδα, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στο Κύπελλο Ελλάδος. Ο Γιώργος Σιδέρης, γεννημένος τον Απρίλιο του ’38 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, έδρασε στο θεσμό τόσο με τη φανέλα του Ατρόμητου Πειραιά όσο βεβαίως και με τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε το τρόπαιο 5 φορές τη δεκαετία του ’60. Κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου 5 χρονιές, ενώ
το άθροισμά του φτάνει στον εντυπωσιακό αριθμό 73!

Έπονται δύο φυσιογνωμίες του Παναθηναϊκού. Ο Αντώνης Αντωνιάδης –πέτυχε 65 γκολ με το «Τριφύλλι» αλλά και με τον Ατρόμητο Αθηνών- κι ο Δημήτρης Σαραβάκος με 64 γκολ, τα οποίο μοίρασε μεταξύ Πανιωνίου, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Στην πρώτη πεντάδα των σπουδαιότερων σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου, συναντούμε τον Μίμη Παπαϊωάννου με 55 γκολ (όλα με την «Ένωση») και τον Θωμά Μαύρο, ο οποίος βρήκε δίχτυα 54 φορές, με Πανιώνιο και ΑΕΚ.

Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος

Γιώργος Σιδέρης 73 γκολ Αντώνης Αντωνιάδης 65 Δημήτρης Σαραβάκος 64 Μίμης Παπαϊωάννου 55 Θωμάς Μαύρος 54

Ο «Φόντακας», όπως ήταν το προσωνύμιο του Γιώργου Σιδέρη, είχε τη…συνήθεια να σκοράρει και στα μεγάλα ματς, επομένως δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως είναι και ο πρώτος σκόρερ στους τελικούς του Κυπέλλου. Πλήγωσε τους αντιπάλους του στο δεύτερο τελικό του 1960, πέτυχε δύο γκολ την επόμενη χρονιά, κι από ένα το ’63, το ’65 και το ’69. Το όλον 6 γκολ σε τελικούς.

Από κοντά οι Γιώργος Δαρίβας, Κώστας Πολυχρονίου και Δημήτρης Σαραβάκος με 5 γκολ, ενώ από 4 γκολ σε τελικούς του θεσμού έχουν οι Νίκος Κίτσος, Μπάμπης Δρόσος, Γιώτης Τσαλουχίδης κι ο Κριστόφ Βαζέχα, που είναι κι ο μοναδικός ξένος που βρίσκεται στις υψηλές θέσεις.

Οι πρώτοι σκόρερ των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος

Γιώργος Σιδέρης 6 γκολ Γιώργος Δαρίβας 5 Κώστας Πολυχρονίου 5 Δημήτρης Σαραβάκος 5 Νίκος Κίτσος 4 Μπάμπης Δρόσος 4 Γιώτης Τσαλουχίδης 4
Κριστόφ Βαζέχα 4
Keywords
Αναζητήσεις
fontakas
Τυχαία Θέματα