Φάκελος Γουίλιαμς-Γκος

Μέσα στη δίνη του Μουντιάλ και του Γουίμπλεντον οι ομάδες μπάσκετ ξεκίνησαν να εμπλουτίζουν τη φετινή λεγεώνα των ξένων. Ας αρχίσουμε τις αναλύσεις μας με τον πρώτο χρονικά ξένο παίκτη που έκλεισε στους δύο «αιώνιους», τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα σκληρό όχι ιδιαίτερα αθλητικό γκαρντ που μπορεί να παίξει άνετα και στις δύο περιφερειακές θέσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του (1μ.91) και το μεγάλο άνοιγμα χεριών του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην επίθεση του αρέσουν τα floaters και είναι πολύ καλός στο παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου.
Εξαιρετικός αμυντικός ειδικά στην πίεση πάνω στη μπάλα, σίγουρος χειριστής στην επίθεση με λίγα λάθη και καλός δημιουργός στο pick’n’roll. Παρότι δεν είναι κλασικός σουτέρ είναι καλός στα τρίποντα αλλά και στα σουτ από το elbow. Μπορεί να βοηθήσει τόσο στον άσο, όσο και σε θέση 2 σε πιο ευέλικτα και κοντά σχήματα. Εξαιρετικός ριμπάουντερ για το ύψος του.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δεν έχει μεγάλα αθλητικά προσόντα και τον διακρίνει αστάθεια στο παιχνίδι μισού γηπέδου, στον τομέα του σκοραρίσματος. Είναι πλέι μέικερ «παλιάς κοπής» που του αρέσει να σκοράρει. Δυσκολεύεται στις διεισδύσεις ειδικά αν βρει απέναντι του άμυνες που πάνε στις πολλές επαφές. Παρότι προστατεύει καλά τη μπάλα έχει προβλήματα απέναντι σε πιο δυνατούς και ψηλούς γκαρντ.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Γουάσινγκτον (ΝCAA, 2013-15), Γκονζάγκα (2016-17), Παρτίζαν Βελιγραδίου (2017-18).

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Στα γυμνασιακά του χρόνια με το σχολείο Φραϊντέι στη Νεβάντα θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους γκαρντ στην ηλικία του σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έπαιξε στο σχολικό All Star Game του 2013 και τον ήθελαν μεγάλα κολεγιακά προγράμματα. Αρχικά διάλεξε το τοπικό UNLV αλλά δεν έπαιξε ποτέ στους Rebels καθώς η αλλαγή προπονητή τον οδήγησε να αλλάξει επιλογή και να καταλήξει στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ: Στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έμεινε δύο χρόνια και έγινε από την αρχή βασικός έχοντας παράλληλα και πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο για αθλητή. Έπαιξε πολύ καλά στους Huskies αλλά η ομάδα ήταν μέτρια και ασταθής κάτι που τον οδήγησε να ζητήσει μεταγραφή το καλοκαίρι του 2015. Αφού δέχτηκε προτάσεις από κορυφαία κολέγια αποφάσισε να πάει στο παλιό κολέγιο του Τζον Στόκτον το Γκονζάγκα. Έμεινε εκτός γηπέδων όπως προβλέπουν οι κανονισμοί την επόμενη σεζόν και έπαιξε για ένα χρόνο στο Γκονζάγκα. Βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή αφού η ομάδα κάνοντας ονειρεμένη σεζόν έκανε ένα ασύλληπτο ρεκόρ (37 νίκες-2 ήττες) που την οδήγησε μέχρι τον τελικό του φάιναλ φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Απέναντι όμως στη Νορθ Καρολάινα δεν τα κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και γνώρισε την ήττα με 71-65. Στον τελικό που έγινε μπροστά σε 45.000 θέσεις στην Αριζόνα ο Γκος ξεκίνησε βασικός, έμεινε στο παρκέ σχεδόν όλο τον αγώνα (39 λεπτά), σκόραρε 15 πόντους (αλλά με μέτρια ποσοστά αφού είχε 4/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 4/8 βολές), πήρε 9 ριμπάουντς, έδωσε 6 ασίστ και έκανε 2 λάθη. Αμέσως μετά αποφάσισε να εγκαταλείψει το κολέγιο και να μην επιστρέψει για την 4η και τελευταία χρονιά του δηλώνοντας συμμετοχή στο ντραφτ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η Γιούτα τον διάλεξε λίγο πριν το τέλος του ντραφτ του 2017 (στο νούμερο 55) αφού με βάση τις αναλύσεις των ειδικών φεύγοντας νωρίτερα από το κολέγιο δεν είχε πολλές ελπίδες να βρει ομάδα που θα τον διάλεγε ψηλότερα και θα τον προόριζε για κάτι καλύτερο από 3ο γκαρντ. Αφού έπαιξε με τη Γιούτα στο περσινό Summer League κατέληξε στην Ευρώπη. Συμφώνησε με την Παρτίζαν Βελιγραδίου με την οποία αγωνίστηκε τόσο στο Eurocup όσο και στην ΑΒΑ αλλά και στις εσωτερικές διοργανώσεις. Κέρδισε το Κύπελλο Σερβίας νικώντας με 81-75 στον τελικό τον Ερυθρό Αστέρα, παιχνίδι που είχε 23 πόντους και 7 ασίστ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑ: Έπαιξε με την εθνική ομάδα U-19 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στην Τσεχία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η Αμερικάνικη ομάδα τελείωσε αήττητη τη διοργάνωση και στον τελικό νίκησε τη Σερβία με 82-68.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Τη μια χρονιά του στο Γκονζάγκα έπαιξε παρέα με τον αδελφό του Κιμ Τιλί, τον Κίλιαν. Στην Παρτίζαν αγωνίσθηκε μαζί με τον επόμενο μεγάλο Σέρβο γκαρντ τον Μαρίνκοβιτς, τον βετεράνο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς αλλά και τον 17χρονο γιό του πρώην παίκτη του Άρη και του Παναθηναϊκού Μίροσλαβ Πατσάρσκι, τον Μάρκο. Στην εθνική ομάδα U-19 των ΗΠΑ έπαιξε παρέα με τους Τζαχίλι Οκαφορ, Ααρον Γκόρντον, Τζάστις Γουίνσλοου, Μάρκους Σμαρτ που όλοι τους κάνουν πλέον καριέρα στο ΝΒΑ.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Δύσκολο να προβλέψει κάποιος αυτή τη στιγμή που δεν είναι γνωστή η σύνθεση της περιφέρειας του Ολυμπιακού τις πιθανές επιδόσεις του Γκος. Εφόσον βρει χρόνο κοντά στα 22 λεπτά μπορεί να τελειώσει τη σεζόν με διψήφιο μέσο όρο πόντων (γύρω στα 3 Μ.Ο.) και μπορεί να έχει 3-4 ασίστ μέσο όρο αλλά και κάτι παραπάνω από ένα κλέψιμο. Βαρόμετρο θα αποτελέσουν τα ποσοστά ευστοχίας του. Αν ξεπεράσει το 45% στα δίποντα και το 36% στα τρίποντα θα αποδειχθεί πολύτιμος. Έχει μάλλον σίγουρο το +80% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.
Keywords
Τυχαία Θέματα