ΕΣΑΚΕ: Τα τέσσερα θέματα της επόμενης διετίας

ΕΣΑΚΕ: Τα τέσσερα θέματα της επόμενης διετίαςtnalΤρί, 03/23/2021 - 09:11

H νέα, διετής θητεία της διοίκησης του ΕΣΑΚΕ, άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, με την «αθόρυβη» τέλεση της εκλογικής διαδικασίας, καθώς δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα για την προεδρική θέση και κατά συνέπεια ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ανανέωσε την παραμονή του σ’ αυτή. Ο συνεταιρισμός του επαγγελματικού

μπάσκετ, συνεχίζει με τα 12 μέλη των ΚΑΕ που τον απαρτίζουν και διαμορφώθηκε με μειωμένο αριθμό, λόγω της αδυναμίας συμμετοχής μίας ΚΑΕ (Πανιώνιος) και της μίας «συγχώνευσης» (εξαγορά ΑΦΜ Διαγόρας Δρυοπιδέων/Ιωνικός),  αλλά από την αγωνιστική περίοδο 2021-22, αναμένεται να αυξηθούν και πάλι σε 14.

Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να διαχειριστούν οι διοικούντες του ΕΣΑΚΕ, ενόψει της επόμενης περιόδου, αλλά και στον χρονικό ορίζοντα των δυο χρόνων της θητείας τους.

Επιστροφή Ολυμπιακού στην Basket League

Η επιστροφή της ΚΑΕ Ολυμπιακός στην επαγγελματική «λίγκα», ύστερα από δυο χρόνια απουσίας της και συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, αλλά κυρίως ο τρόπος που θα γίνει το «come back» των Πειραιωτών, είναι το πρώτο θέμα που θα πρέπει να επιληφθεί ο ΕΣΑΚΕ. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός σε όλους τους τόνους και από τους αδελφούς Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο, έχει διευκρινίσει ότι μόνο με αγωνιστικά κριτήρια ενδιαφέρεται και θέλει να παίξει η ομάδα μπάσκετ και πάλι στην Βasket League. Δηλαδή, με την άνοδο της (κατάκτηση μίας εκ των δυο πρώτων θέσεων) από το φετινό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας που θα συνεχιστεί, ύστερα από πέντε μήνες, στις 4 Απριλίου. Παράλληλα, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ, η οποία έχει και την τελική απόφαση, έχουν εκφράσει την συγκατάθεση τους στην επιστροφή του Ολυμπιακού, αν δεν υπάρξει αγωνιστική άνοδος. Αυτό σημαίνει, ότι η ομοσπονδία (με την υπάρχουσα διοίκηση ή αυτή που θα εκλεγεί, όποτε διεξαχθούν οι εκλογές) σε συνεννόηση με τον ΕΣΑΚΕ, θα πρέπει να εγκρίνει την παροχή πρόσκλησης στον Ολυμπιακό, χωρίς να είναι βέβαιο η αποδοχή των «ερυθρολεύκων». Το ζητούμενο είναι το αν στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός δεν καταταγεί πρώτος ή δεύτερος (πλέι οφ) στην Α2, θα αποδεχτεί την κατά εξαίρεση «wild card». Η πρόσκληση συμμετοχής στον Ολυμπιακό, μπορεί να προκύψει και από την άρνηση ή αδυναμία των δυο πρώτων της Α2 που θα κερδίσουν την άνοδο, να παίξουν στην Α1 κατηγορία και σε αυτή την περίπτωση, γίνονται προτάσεις στις ομάδες που κατέλαβαν χαμηλότερες θέσεις στην βαθμολογία.

Αύξηση τηλεοπτικών εσόδων λόγω Ολυμπιακού

Η συμφωνία του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ήδη διανύει τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης για την κεντρική παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, είναι εγγυημένη και για την περίοδο 2021-22, ενώ υπάρχει δικαίωμα και από τις δυο πλευρές για την ανανέωση της και για τρίτη περίοδο, με «ανοιχτό» το οικονομικό σκέλος για επαναδιαγμάτευση. Τα τηλεοπτικά έσοδα του συνεταιρισμού, στην επόμενη περίοδο, θα είναι αυξημένα κατά ένα εκατομμύριο ευρώ (5,5), με την πρόβλεψη και την προϋπόθεση της επιστροφής της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Παράλληλα, υπάρχει ειλημμένη απόφαση της «λίγκας» να γίνει πιο ισορροπημένος καταμερισμός των εσόδων στις ομάδες από αυτόν που έγινε στην φετινή περίοδο, γιατί ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ «έσπασαν» τα συμβόλαια που είχαν, ώστε να συμπορευόντουσαν στην κεντρική διαχείριση και τα χρήματα που έλαβαν, ήταν λιγότερα από αυτά που λάμβαναν, αν τηρούσαν τις τηλεοπτικές συμφωνίες τους. Το κριτήριο καταμερισμού των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, είναι η βαθμολογική θέση που κατέλαβε κάθε ομάδα στο προηγούμενο πρωτάθλημα, ενώ ισχύει και το μπόνους της υπολογιζόμενης τηλεθέασης των αγώνων της.

Επαγγελματική διαιτησία  

Το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας από τη επόμενη περίοδο και εφόσον η νέα διοίκηση της ΕΟΚ παραχωρήσει το εκ νόμου δικαίωμα της να λειτουργεί υπό την αιγίδα της, η κεντρική επιτροπή διαιτησίας, θα απασχολήσει τον ΕΣΑΚΕ. Η έννοια της επαγγελματικής διαιτησίας, αφορά τον αποκλειστικό βιοπορισμό των διαιτητών από την διεύθυνση των αγώνων μπάσκετ και η αύξηση των τωρινών απολαβών τους (700 ευρώ ανά παιχνίδι), αλλά η «ταμπακιέρα» αυτής της πρότασης, έγκειται στην «σκέπη» του φορέα που θα έχει η ΚΕΔ και η οποία σύμφωνα με τον νόμο, αποτελεί ανεξάρτητη αρχή. Στην περίπτωση που η ΕΟΚ παραχωρήσει το δικαίωμα της στον ΕΣΑΚΕ, η τωρινή πενταμελής σύνθεση της ΚΕΔ από βετεράνους διαιτητές να επανεξετασθεί, αναλόγως και με τις προτάσεις των μελών της διοίκησης του συνεταιρισμού. To θέμα θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο και θα υπάρξει ψηφοφορία, αν δεν είναι ομόφωνη απόφαση για το αν θα αναλάβει ο ΕΣΑΚΕ την λειτουργία της ΚΕΔ, υπό την αιγίδα του, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες οι ομάδες το επιθυμούν, γιατί η εποπτεία της διαιτησίας από τις ίδιες τις ΚΑΕ, μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγής «βόμβα» για την ενότητα της «λίγκας», στην πρώτη, μόλις, διαμαρτυρία για διαιτητικές αποφάσεις…

Η πιθανότερη επιλογή του ΕΣΑΚΕ να έχει το δικαίωμα δυο προτάσεων στις επιλογές των μελών της ΚΕΔ και στην νέα σύνθεση της.

Εφαρμογή νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου για την παρουσία θεατών

Η επιστροφή των θεατών στα γήπεδα και δη στα κλειστά που διεξάγονται οι αγώνες μπάσκετ, ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος, θα σημάνει και την αλλαγή του σκηνικού των άδειων εξεδρών που επέβαλλε η πανδημία του κορονοϊού. Ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες-μέλη του αναμένουν με έκδηλη αγωνία τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στα γήπεδα, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα υπάρξει για την είσοδο των θεατών στα γήπεδα, τον αριθμό τους-αν δεν υπάρξει πλήρης απελευθέρωση- και τα μέτρα που θα ισχύσουν για την είσοδο των φιλάθλων και την παραμονή τους στις εξέδρες. Είναι δεδομένο, ότι όπως συνέβη παγκοσμίως, οι ομάδες απώλεσαν έσοδα από την μη διάθεση εισιτηρίων διαρκείας και μεμονωμένων εισιτηρίων στους αγώνες τους στην τρέχουσα περίοδο. Η υγειονομική ασφάλεια, όμως, προέχει κάθε οικονομικού εσόδου και οι ομάδες μπάσκετ, δεν μπορούν να προβλέψουν ποια και πόση θα είναι η ανταπόκριση των φιλάθλων τους, όταν επιτραπεί η επιστροφή στην γνώριμη θέση τους. 

Γιώργος Βαλαβάνης

ΕΛΛΑΔΑ - Basket League - ΜΠΑΣΚΕΤ Off Off Off Off ΕΛΛΑΔΑ Η διοίκηση της "λίγκας" ανανέωσε την θητεία της για τα δυο επόμενα χρόνια και θα κληθεί να λάβει καίριες αποφάσεις. Article publish on Τρί, 03/23/2021 - 09:11 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα