Ερντογάν: Εκτοξεύει τις αμυντικές δαπάνες στα 26 δισ. ευρώ “λόγω απειλών”, αλλά απαιτεί η Ελλάδα να μην αγοράζει όπλα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Τουρκίας κατά 100 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 6 δισ. ευρώ) “λόγω απειλών στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή”. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είπε ότι “λόγω των αυξανόμενων απειλών στον κόσμο, αλλά και στην περιοχή μας αυξάνουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό μας για το 2023 σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στις 469 δισ. τουρκικές λίρες (26 δισ. ευρώ)” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Χουλουσί Ακάρ κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο να μην αγοράζουν όπλα. “Θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι ο εξοπλιστικός ενθουσιασμός της Ελλάδας ή της ελληνοκυρπιακής διοίκησης (Kυπριακή Δημοκρατία) και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα εκτός από το να αυξήσει την ένταση οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο”.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι “ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον κόμβο που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία”.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı https://t.co/i7GenImD1L

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 19, 2022

Η Τουρκία δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα
“Η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία'”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων ενώ η Τουρκία “δεν έχει τέτοιο πρόβλημα”.

Η αντίδραση της Ευρώπης – Το γαλλικό “όχι”

Αν και ο Ερντογάν πανηγυρίζει, η πρόταση που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περί δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για την τροφοδοσία της Ευρώπης, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό στην Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. θέλει να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ευρώπης. “Δεν έχει κανένα νόημα”, δήλωσε η γαλλική προεδρία την περασμένη εβδομάδα.

“Δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επιτρέπουν την εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου”, ανέφερε το Ελιζέ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τι έχει ανακοινώσει ο Πούτιν – Τι είχαν πει κατά τη συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν
Για την ανάδειξη της Τουρκίας ως “τον πιο αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο” για το ρωσικό φυσικό αέριο, είχε μιλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα στις 13 Οκτωβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να κατασκευαστεί εκεί κόμβος ανεφοδιασμού.

Στις δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει: “Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα