Ερίκ Καντονά: «Τιμώρησε» τη Γαλλία και «έλαμψε» στην Αγγλία

Ερίκ Καντονά: «Τιμώρησε» τη Γαλλία και «έλαμψε» στην ΑγγλίαmkatsafaΤετ, 12/16/2020 - 12:08

Ήταν ένας επαναστάτης, που αν και Γάλλος, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη γιγάντωση του σπουδαίου οικοδομήματος που λέγεται Premier League. Στις 16 Δεκεμβρίου του1991, ως παίκτης τότε της Νιμ, εγκατέλειψε επίσημα το ποδόσφαιρο, εξαγοράζοντας το συμβόλαιο του με τον σύλλογο. Ωστόσο, δεν έμεινε μακριά

από την αγωνιστική δράση για μεγάλο διάστημα. Ο 25χρονος Καντονά ο οποίος είχε «λάμψει» με Οσέρ, Μαρσέιγ, Μπορντό και Μονπελιέ, πριν ενταχθεί στη Νιμ στην αρχή της σεζόν, είχε επισκιάσει την ποδοσφαιρική του ικανότητα με τη φήμη του εκρηκτικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών τιμωριών, προστίμων και επεισοδίων με συμπαίκτες και αντιπάλους.

Σε έναν αγώνα που διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει την μπάλα στον διαιτητή εξαιτίας μίας απόφασης που δεν του άρεσε. Η γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον τιμώρησε για έναν μήνα και στη συνέχεια διπλασίασε την ποινή, αφού ο Καντονά προσέβαλλε τα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής. Στις 12 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της αυξανόμενης απογοήτευσης του με τις γαλλικές αρχές, αποφάσισε να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από το ποδόσφαιρο. Τέσσερις μέρες αργότερα, λόγω της επιθυμίας του να είναι δίκαιος με τη Νιμ, κατέληξε σε συμφωνία να ακυρώσει τη συμβόλαιο του, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πληρώσει στο σωματείο περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο φίλος και μεγάλος θαυμαστής του, ο Μισέλ Πλατινί, τον έπεισε να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο μετακομίζοντας στην Αγγλία. Τον Ιούνιο του 1992, ο Καντονά  υπέγραψε στη Λιντς, η οποία πλήρωσε περίπου 110 χιλιάδες ευρώ και στη Νιμ. Μάλιστα προηγουμένως είχε βρεθεί κοντά στη Λίβερπουλ, όταν μετά τη νίκη των «κόκκινων» απέναντι στην Οσέρ στο Άνφιλντ με σκορ 3-0, για τον 2ο γύρο στο Κύπελλο UEFA, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γκρέιαμ Σούνες, συναντήθηκε με τον Μισέλ Πλατινί στο τέλος του παιχνιδιού, ο οποίος του είπε ότι η Καντόνα ήταν διαθέσιμος προς πώληση στην ομάδα του. Ο Σούνες ευχαρίστησε τον Πλατινί, αλλά απέρριψε την προσφορά, αναφέροντας ότι επιθυμεί να έχει ηρεμία στα αποδυτήρια του!

Στη Λιντς έμεινε μόνο λίγους μήνες, κατακτώντας πάντως το τελευταιο πρωτάθλημα προ Πρέμιερ Λιγκ, πριν μετακομίσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Νοέμβριο του 1992, όπου παρέμεινε μέχρι τη δεύτερη «συνταξιοδότηση» του το 1997. Στο «Ολντ Τράφορντ» έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στην ιστορία του συλλόγου. Όπως είχε πει κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Αυτός (ο Καντονά) φωτίζει το «Ολντ Τράφορντ». Στο γήπεδο επικρατούσε φρενίτιδα κάθε φορά που άγγιζε την μπάλα».

ΑΓΓΛΙΑ - Premier League - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Manchester United - Ποδόσφαιρο Off Off mkatsafa Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Manchester United ΑΓΓΛΙΑ Ο Ερίκ Kαντονά δεν ήταν απλώς μία σπουδαία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που σημάδεψε την εποχή του. Article publish on Τετ, 12/16/2020 - 12:08 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα