Έρευνα έδειξε ότι μέρος των αρνητικών αντιδράσεων στο "Star Wars: The Last Jedi" ήταν φτιαχτές

Και κάπου εδώ πανικοβαλλόμαστε.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από τον Morten Bay, έναν ερευνητή από το USC Annenberg School for Communication and Journalism αποκάλυψε ότι trolls ρωσικής καταγωγής χρησιμοποιήθηκαν για να ανάψουν τη φωτιά γύρω από τη μεγάλη διαμάχη μεταξύ των θεατών του "Star Wars: The Last Jedi".

Όπως φαίνεται, τα σχόλια των fans γύρω από την ταινία χρησιμοποιήθηκαν για τα οπλίσουν μια "δυσλειτουργία και διαφωνία στην αμερικάνικη κοινωνία".

Μέσω

του Mashable, μάθαμε ότι η εν λόγω έρευνα συγκρίνει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν - και υπάρχουν ακόμα - στα μέσα κοινωνική δικτύωσης γύρω από το "Star Wars: The Last Jedi" με αυτές του 2016 γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Εν τέλη, η έρευνα βρήκε "ακούσια στοιχεία περί οργανωμένης πολιτικής επιρροής, μασκαρεμένα ως διαφωνίες των fan", με βάση την εξέταση διάφορων δημοσιευμάτων στο Twitter του σεναριογράφου και σκηνοθέτη της ταινίας Rian Johnson.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πάνω από τους μισούς που απευθύνθηκαν στον Johnson στο Twitter για να εκφράσουν την αρνητική τους άποψη, "είναι bots, trolls, μαριονέτες ή πολιτικοί ακτιβιστές που χρησιμοποιούν τη συζήτηση για να προπαγανδίσουν πολιτικά μηνύματα, να υποστηρίξουν ακροδεξιές απόψεις και να προωθήσουν φυλετικές, ρατσιστικές και σεξουαλικές διακρίσεις. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά φαίνεται να είναι ρωσικά trolls". Το πόρισμα της έρευνας καταλήγει στο ότι τέτοιες οργανωμένες προσπάθειες για την πολιτικοποίηση της ποπ κουλτούρας γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικούς σκοπούς.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι υπάρχει όντως "ένας αριθμός fan που δεν τους άρεσε η ταινία και πιστεύουν ότι το 'The Last Jedi' είναι κακό και απλά χρησιμοποίησαν τα μέσα για να εκφράσουν την δυσαρέσκιά τους". Ωστόσο, άσχετα με τον σκοπό ή το bot/troll status, η πλειοψηφία των δυσαρεστημένων αυτών fans πιστεύουν ότι η ταινία δεν άρεσε στους περισσότερους Star Wars fans γενικά.

Η έρευνα ανέλυσε συγκεκριμένα tweets που στάλθηκαν στον Johnson τους πρώτους επτά μήνες μετά την κυκλοφορία του "The Last Jedi". Χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης του Twitter, ο σεναριογράφος δέχτηκε 1.273 μηνύματα. Από αυτό το σύνολο αφαιρέθηκαν τα διαφημιστικά και μείναμε με 967 tweets. Από αυτά τα 206 (δηλαδή το 1/5) "εξέφραζαν αρνητικό συναίσθημα προς την ταινία και τον σκηνοθέτη της".

Τα 44 εκ των οποίων προήλθαν από bots, sock puppet accounts και trolls, και ο αριθμός των fan tweets που είχαν αρνητική στάση προς την ταινία και που 'συμφώνησαν' με τα φτιαχτά tweets άγγιξαν συνολικά το 10,5% όλων των δημοσιευμάτων. Κάτι που φανέρωνε μια συνολικά αρνητική στάση προς την ταινία.

Επίσης, τα 11 από τα 206 δημοσιεύματα που εξέφρασαν αρνητικά συναισθήματα προήλθαν από bots, τα 33 αναγνωρίστηκαν ως trolls ή sock puppet accounts (λογαριασμούς όπου οι χρήστες κρύβονται από πίσω για να καλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα) και τα 16 από τα 33 φαίνεται πως είναι trolls ρωσικής καταγωγής. 7 από τα 16 ήταν αυτόματα, και 11 από τα 16 δημοσίευαν αποκλειστικά για την ταινία, τον Johnson ή ακροδεξιές πολιτικές.

Τα στοιχεία δεν επιβεβαίωσαν ότι οι fans του Star Wars ήταν τόσο δυσαρεστημένοι όσο να μποϊκοτάρουν κάθε ταινία του franchise, αλλά ότι η πλειοψηφία των αντιδράσεων προήλθε από το αντρικό φύλο και ότι μόνο ένα μικρό τμήμα ήταν γυναίκες.

Ο Rian Johnson απάντησε, λέγοντας "ότι η έρευνα συνάδει με την εμπειρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", εννοώντας ότι τα μισά σχόλια ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι οι haters ήταν η μειοψηφία.

Εν συντομία, δεν ήταν όλοι οι χρήστες του Twitter που έστειλαν μηνύματα στον Johnson ψεύτικοι ή πολιτικά οδηγούμενοι. Υπήρχαν και fans που απλά δεν τους άρεσε η ταινία. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ένα μικρό τμήμα αποκαλύφθηκε ότι ήταν trolls ρωσικής καταγωγής, τα οποία είχαν ως στόχο να αυξήσουν το μίσος και την κοινωνική διασπορά.

Η έρευνα είπε ότι ίσως όλα αυτά να είχαν σαν κατάληξη την αποχώρηση της Kelly Marie Tran από το Instagram και την απολογία του Mark Hamill.

Όπως και να'χει, τα γυρίσματα της live-action τηλεοπτικής σειράς "Star Wars" θα ξεκινήσουν σύντομα και θα σταματήσουν για λίγο να βγαίνουν τόσες πολλές ταινίες.

IGN GreeceΠρώτο σε πωλήσεις το Blu-ray του "Star Wars: The Last Jedi"Σχετικά με την απόφαση της να αποχωρήσει από το Instagram μίλησε η Kelly Marie TranStar Wars: The Last Jedi - Blooper Reel

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα