Επιβάλλει την ανωτερότητά του...

Ο ΠΑΟΚ νίκησε – και – την Ξάνθη, 2-0 (47’ Πρίγιοβιτς, 65’ Μαουρίσιο) και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 11ηςαγωνιστικής απομακρύνθηκε πέντε βαθμούς από τον άμεσο διώκτη του Ατρόμητο, διατήρησε την απόσταση από τον Ολυμπιακό στους έξι, ενώ όλοι οι επόμενοι έχουν πλέον διψήφια απόσταση βαθμών. Για μια ομάδα που ξεκίνησε και με το μειονέκτημα των δυο βαθμών και μετά από έντεκα
αγωνιστικές έχει απωλέσει – μόνον – δυο βαθμούς, ελέω της ισοπαλίας στο Περιστέρι, με παράλληλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν είναι κάτι αμελητέο.

Ειδικά κόντρα σε μια αντίπαλο που είχε να γνωρίσει την ήττα μακριά από την έδρα της περίπου επτά μήνες, συμπτωματικά και πάλι στην Τούμπα από την ίδια ομάδα. Μπορεί το θέαμα που έχει παρουσιάσει σε πολλές περιπτώσεις να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες, πρωτίστως των ανθρώπων της και μετά όλων των άλλων, αλλά οι βασικές της αρχές και κυρίως η αποτελεσματικότητα σε άμυνα κι επίθεση, παραμένουν αναλλοίωτες κι αποτελούν τις βασικές της σταθερές ως τώρα. Το σύνολο του Μίλαν Ράσταβατς αποδείχτηκε ως ένα από τα πιο καλοδιαβασμένα που επισκέφτηκαν σ’ αυτήν τη σεζόν την έδρα του «Δικεφάλου».

Εμπλουτισμένο μάλιστα με δύναμη, πάθος κι αποφασιστικότητα, κατάφερε να βάλει δύσκολα στο πρώτο ημίχρονο στους γηπεδούχους, έχοντας μάλιστα και την πρώτη σπουδαία ευκαιρία της αναμέτρησης, όμως ο Πασχαλάκης ήταν – και πάλι – εκεί για να πει «όχι» στην κεφαλιά του Ντουρίσκοβιτς, διατηρώντας ακέραιο το μονοπάτι της επιτυχίας για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Η ακριτική ομάδα με τον Γέντρισεκ αριστερά και τον Κάστρο στην κορυφή για να υποδέχεται και να «σπάει» την μπάλα στους ταχύτατους επερχόμενους συμπαίκτες του, προσπάθησε για κάτι το διαφορετικό από αυτά που είχε παρουσιάσει ως τώρα, όπως μαρτυρά κι ο σχηματισμός του 4-3-3 που είχε επιλέξει.

Παρότι φύσει επιθετικογενές σχήμα, της έδωσε πολλά περισσότερα ανασταλτικά παρά δημιουργικά. Με σωστές αποστάσεις, πυκνή συνοχή, καίρια και ακριβής αλληλοκάλυψη κατάφερε να κλείσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ από τα άκρα, παρότι ο δραστήριος Κίτσιου που ξεκίνησε τον αγώνα στο αριστερό άκρο της άμυνας πήρε θετικό βαθμό όντας δραστήριος και δημιουργικός, πλην της ευκαιρίες των Ακριτών που βγήκε από την πλευρά του σε συνθήκες – βέβαια – ανοργάνωτης άμυνας. Τα προβλήματα όμως δεν έλειψαν για την ομάδα του κ. Λουτσέσκου. Ένα στραβοπάτημα του Βαρέλα από νωρίς ανάγκασε τον κεντρικό αμυντικό του «Δικεφάλου» να σφίηει τα δόντια και να μείνει στον αγώνα για 58’ πριν δώσει τη θέση του στον Τόσκα.

Με το ποδοσφαιρικό σενάριο σ’ αυτές τις συνθήκες να είναι γνωστό, δηλαδή τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή, να κυκλοφορεί καλά την μπάλα, τον εκάστοτε αντίπαλο να προσπαθεί να τον πιέσει ψηλά, ειδικά στον Κάνιας που δεν απέφυγε τα λάθη και να επενδύει τις ελπίδες του σε αντεπιθέσεις και στημένα, η τεχνική ηγεσία ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Και το έκανε, κρατώντας σε στημένη φάση στην περιοχή του Πασχαλάκη, ολόκληρη τη μεσοεπιθετική της γραμμή ψηλά. Μια κίνηση που έδειξε πως υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα κι από την οποία βγήκε μια εξαιρετική αντεπίθεση που έβγαλε τετ α τετ τον Πρίγιοβιτς, άσχετα αν ο Σέρβος στην προκειμένη περίπτωση νικήθηκε από τον Ζίφκοβιτς.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την είσοδο του Βιεϊρίνια αντί του Κίτσιου, στην επιστροφή του αρχηγού της ομάδας από τον τραυματισμό του και δυο λεπτά από τα πόδια του βγήκε η φάση του γκολ, με τον Σέρβο διεθνή επιθετικό να παίρνει ... εκδίκηση από τον συμπατριώτη του αντίπαλο τερματοφύλακα, νικώντας τον με κεφαλιά. Όταν μια ομάδα έχει υπερβάλει εαυτόν για να μπορέσει να μείνει στον αγώνα και να ελπίζει πως θα πάρει κάτι από μια – αποδεδειγμένα – πολύ δύσκολη έδρα, το γκολ ψαλιδίζει επικίνδυνα τις όποιες ελπίδες της. Αναγκαστικά προσπάθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, όμως η ψυχραιμία κι η αυτοπεποίθηση είχαν ήδη αλλάξει στρατόπεδο.

Το μόνον που έλειπε ήταν ένα δεύτερο γκολ για να μπουν στέρεες βάσεις για την τελική επικράτηση. Κι αυτό ήρθε στο 65’ με μια αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ, στην οποία ο Πέλκας ακούμπησε την μπάλα τόσο όσο για να τη βγάλει από την προοπτική του τείχους κι ο Μαουρίσιο με ιδεατό σουτ να τη στείλει στην αριστερή γωνία της εστίας του Ζίφκοβιτς. Αυτός ήταν κι ο καλύτερος τρόπος για να επισφραγίσει ο Βραζιλιάνος την επιστροφή του στο αρχικό σχήμα σε αγώνα πρωταθλήματος έπειτα από τον τραυματισμό του. Αν και η ατυχία του χτύπησε εκ νέου την πόρτα, όταν σε μια δυνατή κόντρα με αντίπαλο ένιωσε εκ νέου ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο του δεξιού του ποδιού. Αυτός ήταν κι ο λόγος που λίγο μετά την επίτευξη του γκολ έδωσε τη θέση του στον Βέρνμπλουμ.

Η κατάστασή του κι η ετοιμότητά του για τον αγώνα της προσεχούς Πέμπτης στο Λονδίνο θα διαπιστωθεί σήμερα, ενώ το διάστρεμμα του Βαρέλα χαρακτηρίζεται επιπόλαιο, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον πως εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου θα δώσει κανονικά το παρών κόντρα στην Τσέλσι. Την ... τριλογία των τραυματισμών συμπλήρωσε ο εξαιρετικός – σε άμυνα κι επίθεση – Λημνιός, που δέχτηκε αγκωνιά από αντίπαλο στο κεφάλι κι αποχώρησε ελαφρώς ζαλισμένος. Ωστόσο, ούτε η δική του περίπτωση μοιάζει να είναι κάτι το σοβαρό. Για τα θέματα των ποδοσφαιριστών που δεν μπήκαν στην αποστολή για έναν ακόμη αγώνα, τοποθετήθηκε δημόσια ο προπονητής μετά το πέρας της αναμέτρησης. Περιθώρια επιστροφής υπάρχουν αρκεί ν’ αξιοποιηθούν από τον κάθε ενδιαφερόμενο, συνειδητοποιώντας τα δεδομένα της κατάστασης και πως πάνω απ’ όλους μπαίνει το σύνολο. Αυτή είναι κι η λογική που έφερε αυτόν τον ΠΑΟΚ ως εδώ. Οποιος δε συμφωνεί ουσιαστικά θέτει εαυτόν εκτός κι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι για να το διορθώσει είναι ο ίδιος και κανείς μα κανείς άλλος ....

Προτελαυταία αγωνιστική με τον πλέον δύσκολο αγώνα της φάσης των ομίλων στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Αρκετοί φίλοι της ομάδας ξεκινούν από σήμερα το οδοιπορικό με τελικό προορισμό το Λονδίνο, από το οποίο τις δυο προηγούμενες φορές που το επισκέφτηκε ο «Δικέφαλος», κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, έφυγε χαμογελαστός. Πιθανόν αυτή να είναι και με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, όμως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας διαχρονικά κι ανεξαρτήτως προσώπων και αγωνιστικής δυναμικής ήταν, είναι και θα είναι η ικανότητά της για το καλύτερο απέναντι στα πλέον δύσκολα και για το χειρότερο στα πλέον εύκολα. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες με το καλό ... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια ...
Keywords
Τυχαία Θέματα