Επιφυλακτική η Αθήνα για το “αύριο” στα ελληνοτουρκικά μετά την ηρεμία λόγω σεισμού – Το μήνυμα Μπλίνκεν στην Αγκυρα

“Μικρό καλάθι” κρατάει η Αθήνα για ήρεμα νερά την επόμενη ημέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς εκτιμάται ότι όλη αυτή η ένταση του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν μπορεί να καμφθεί παρά την βιβλική καταστροφή αλλά και την άμεση βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην γειτονική χώρα.

Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία απασχόλησε και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 17 γερουσιαστές του αμερικανικού κογκρέσσο, με τον Πρωθυπουργό

να σημειώνει οτι παρά τις διαφορές μας με τη γειτονική χώρα η Ελλάδα έστειλε πρώτη διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια, θέλοντας να καταδείξει οτι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί την ένταση και πως τη δύσκολη στιγμή στάθηκε δίπλα της, και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι ΗΠΑ θέλουν ήρεμα νερά ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων στις δύο χώρες και εκτιμάται ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Αντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους 17 γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίοι έχουν στηρίξει τις θέσεις της Αθήνας για μπλόκο στην αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών F16 στην Τουρκία, επιβεβαίωσε-όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές- το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ενόψει και του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Επιφυλακτική η Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά
Η επιφύλαξη που κρατάει η Αθήνα για το “αύριο” των ελληνοτουρκικών σχέσεων διεφάνη και μέσα απο τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο χθες στο Μόναχο. “Διότι κάποιοι μας έλεγαν οτι έρθουν μία νύχτα ξαφνικά στα νησιά μας. Εμείς, πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία, όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αλλα ταυτόχρονα η χώρα τράβηξε κόκκινες γραμμές. Είπε ξεκάθαρα στην Τουρκία: ως εδώ”.

Αναφορές με αρνητικό πρόσημο στην Τουρκία έγιναν και νωρίτερα απο τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή συμμετοχή του σε πάνελ για το μεταναστευτικό ζητημα και την κρίση που προκλήθηκε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Οταν, όπως ειπε, ο Ταγίπ Ερντογάν ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα. “Μας εκβίαζε, και απειλούσε” είπε ο Πρωθυπουργός. “Αλλα πρεπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές”.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή η ηρεμία στα ελληνοτουρκικά θα είναι προσωρινή, καθώς αυτό που προέχει τώρα για τον Ρεζεπ Ταγίπ Ερντογαν είναι η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ..ολική επαφορά στις γνωστές θέσεις που φθάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας μας, καθώς ως γνωστόν οι θέσεις αρχής δύσκολα αλλάζουν. Κάποιες πληροφορίες δεν απέκλειαν το Αμερικανικό “κλιμάκιο” που θα βρεθεί την Κυριακή στην Τουρκία να θέσει θέμα επανέναρξης του διαλόγου με την Ελλάδα, ο οποίος είχε παγώσει, με μία χαραμάδα να ανοίγει, μετά από την μυστική συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Αννας Μαρίας Μπουρα με τον Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, με τη μεσολάβηση του Βερολίνου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα