Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Νίκος Ανδρουλάκης: “Δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων”

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, τη τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Από τις εκλογές της 21ης Μαΐου στις οποίες παρά την ευρεία νίκη της ΝΔ, δεν προέκυψε αυτοδυναμία, και έτσι η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα

Σακελλαροπούλου ξεκίνησε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τις οποίες ήδη παρέδωσαν οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων.

Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος απευθυνόμενος στην κα. Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων.

“Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων” τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης στη σύντομη συζήτησή του με την κα. Σακελλαροπούλου, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Με αυτό τον τρόπο, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα έκλεισε, χωρίς όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Πλέον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να καλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κα. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 28 Μαΐου αναμένεται να γίνει η ορκομωσία των βουλευτών οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ενώ οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει “μπόνους” 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα